Как да си направя филе елена и/или пъстърма?

  • 56 248
  • 9
  •   1
Отговори
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
Някой правил ли си е в домашни условия пъстърма и/или филе елена.
Много ги обичаме и даваме луди пари за тях. Та се чудех как се прави в домашни условия.

# 1
  • Мнения: 3 036
Аз не съм правила филе"Елена"
но затова пък успешно съм се пробвала в пастърма.
Взимам рибицата и я заравям в морска едра сол.
След около 15,20 дена я изваждам и я накисвам във вода за 12 часа.
После я увивам в домакинска хартия и я затискам отдолу и отгоре с две тежест- да се сплесне.
В една тава си слагам червен пипер, сол, чубрица и различни подправки каквито обичаме в къщи.
Хубаво овалвам и натривам месото.
Слагам на месото един конец и го слагам на проветриво място за ден ,два.
Става същото като пастърма

# 2
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
Аз не съм правила филе"Елена"
но затова пък успешно съм се пробвала в пастърма.
Взимам рибицата и я заравям в морска едра сол.
След около 15,20 дена я изваждам и я накисвам във вода за 12 часа.
После я увивам в домакинска хартия и я затискам отдолу и отгоре с две тежест- да се сплесне.
В една тава си слагам червен пипер, сол, чубрица и различни подправки каквито обичаме в къщи.
Хубаво овалвам и натривам месото.
Слагам на месото един конец и го слагам на проветриво място за ден ,два.
Става същото като пастърма

От свинско или от телешко месо взимаш рибицата

# 3
  • Мнения: 3 036
Свинско ,понеже имаме,
а телешкото трябва да го купувам.
А телешко не обичам - много ми е жилаво.

# 4
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
аз имам свинско бонфиле - ще стане ли с него, защото е малко сухо?

# 5
  • Мнения: 3 036
Точно това е най- хубавото.
Пастърмата си е суха.
Можеш да сложиш и лютив пипер.
Става по пикантно.

# 6
  • Мнения: 1 176
desi minkova , и аз, т.е. мъжът  Wink ми прави свински рибици по същата рецепта, но държи месото в едра сол само едно или най-много две денонощия. След като го оваля в подправките го нарежда върху скаричка с една тавичка отдолу и го слага в хладилника да се суши. Ти защо толкова дълго го държиш в сол? Не става ли много солено?

# 7
  • Мнения: 177
Аз не съм правила филе"Елена"
но затова пък успешно съм се пробвала в пастърма.
Взимам рибицата и я заравям в морска едра сол.
След около 15,20 дена я изваждам и я накисвам във вода за 12 часа.
После я увивам в домакинска хартия и я затискам отдолу и отгоре с две тежест- да се сплесне.
В една тава си слагам червен пипер, сол, чубрица и различни подправки каквито обичаме в къщи.
Хубаво овалвам и натривам месото.
Слагам на месото един конец и го слагам на проветриво място за ден ,два.
Става същото като пастърма
Peace,само,че аз го държа в сол от 24-48 часа,защото иначе ни е много солена.

# 8
  • Мнения: 9 107
За правя такава пастърма - и свинска и телешка, но телешката е по-вкусна - колкото и да е суха свинската риципа си е по-тежко месо.

# 9

Общи условия

Активация на акаунт