Как да приготвя просо?

  • 29 789
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 781
Искам да давам на сина си за закуска или добавка към зеленчуковото пюре на обед.
Взех едно просо на което пише, че е био и производителя е Германия, но никъде не виждам как се приготвя, колко време се вари, накисва ли се преди това newsm78 и по колко мога да му давам за закуска например със сирене и масло?
Искаше ми се да взема направо брашно от просо, но не намерих а нямам уред с който да смеля това на брашно.

Последна редакция: нд, 19 окт 2008, 13:11 от Сенди

# 1
  • Мнения: 5 940
Най-добре е да се накисне поне за нощ преди приготвянето му. Така се отделя едно вещество, което пречи на усвояването на желязо, а просото е богато на него.
След това изсипваш водата и  вариш за 15-20 минути, в зависимост какви са ти котлоните. Пробваш и виждаш кога става за ядене. Добавям плод и мляко, а най-добре само плод или някакви зеелнчуци, защото витамин С подпомага усвояването на желязо.
Със сирене и масло не е препоръчително, макар, че е вкусно, защото калцият също пречи на усвояването на желязо. Но при едно здраво дете, което приема достатъчно месо, жълтък, бобови култури  и плодове и зеленчуци не би трябвало да е проблем.

# 2
  • гр. Пловдив
  • Мнения: 711
Ето малко полезни съвети от една мама в тема, която аз пуснах преди време. Simple Smile

Просо: от 8-9 м.

За детенце на 6-7 м. – каша от брашно.
За детенце над 8 м. – варене на зърната и пасиране.

Домашните каши от купено или приготвено вкъщи брашно са безспорно полезни.
Но са и пълнозърнести храни и от гледна точка на захранването:
--> приготвят се по определена технология (накисване + варене)
--> избягват се при чувствително стомахче (заради фибрите)
--> биха могли да бъдат алерген (заради обвивката на зърната)


Каша от просо
Домашно брашно:
- зърната се пекат (т.е. сушат) на фурна около час, на 80-90 градуса
- мелят се
- съхранява се в плътно затворен съд
- съхранява се до 3-4 седмици без проблеми
 
Варене:
Съотношението брашно вода е 1:3 - просото се раздува повече от елдата (горе-долу като ориз).
Вари се около 10-12 мин.
Консистенция и вкус:
Ако се накисне предварително, брашното от просо и водата имат доста неприятен аромат. Но след сваряването става вкусно и сладникаво.
Може да се ползва като алтернатива на ориза.
Смесва се с кърма, плод/плодово пюре, зеленчуци или чиста. От кърмата кашата се втечнява.

Варене и пасиране на цели зърна
Сварената елда или просо могат направо да се пасират – сместа не става гладка, остава леко зърнеста. Подходяща е за детенце над 8 м. или когато е готово да я приеме.
Сместа става малко по-фина, ако елдата или просото се пасират заедно с плод например.
Пасира се докато сварените зърна са топли.
Ако зърната се накиснат предварително - увират по-бързо.


Накисване
Кашите се приготвят се с предварително накисване на брашното: с цел по-пълно усвояване на полезните минерали. Фитиновата киселина, която се съдържа в обвивката на зърната се разгражда чрез накисване. Едва тогава полезните минерали (калций, магнезий, желязо, цинк) могат да бъдат по-ефективно усвоявани.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192347.msg5015335#msg5015335
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192347.msg5334843#msg5334843

Каша от просо
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=234958.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192347.msg5006370#msg5006370

# 3
  • Мнения: 5 940
Всъщност детето ти е малко за някои от изброените накрая от изказването ми неща за ядене.

# 4
  • BG
  • Мнения: 1 900
Оууууу май сложни ми се вижда newsm78

# 5
  • Sf
  • Мнения: 978
Просото винаги е много мръсно. Затова почистваш - махаш всичко, което е с цвят различен от основния, както и увредените зрънца. След това много добре го миеш със студена вода. Попарваш с вряла - за да се махне леката горчивина.

Заливаш с вряла вода в съотношение 1 част просо към 3 части вода. Вариш под похлупак на средно загрят котлон около 15 мин., оставяш под похлупак още толкова. Добавяш масло или зехтин, сол по желание, плод или зеленчук и пасираш.

# 6
  • Мнения: 4 915
В началото смилах на брашно с кафемелачката. И варях на каша до омекване. Плюс плод. Или плюс масло и сиренце.

След 8ми месец просто варях и задушавах до омекване на зрънцата. Със сирене и масълце.

Не е сложно, а е много вкусно.  Laughing И полезно.  Wink

# 7
  • Мнения: 1 449

И кашата, и зърната се приготвят лесно и бързо.
Няколко полезни допълнения към информацията по-горе.

За брашното
Достатъчно е изсушените (не печени) зърна да се смелят на брашно еднократно – можеш да помолиш някой да ги смели в кафемелачка или с приставката за смилане на зърна на кухненски робот. Брашното може да се съхранява поне 1 месец без проблеми. Запазва хранителните си качества.

За зърната
След накисването и в началото на варенето просото има доста специфичен аромат. След сваряване става сладникаво и вкусно. Пасира се с малко от водата, в която е вряло. Може да се пасира заедно с плодовете или зеленчуците. Не горчи – ако има леко горчив вкус, значи не е съхранявано правилно и не се ползва.

За приготвянето според възрастта
За възраст 8-9 месеца е по-добре просото да се комбинира с плодове - това подпомага усвояването на желязото. Калцият от сиренето конкурентно измества желязото.
С нарастване на възрастта и разнообразяването на менюто (т.е. набавянето на желязо и други ценни минерали от повече източници и от по-големи количества храна) просо със сирене и масло или с кисело мляко е чудесна комбинация.

# 8
  • Мнения: 30
Аз приготвям на Криси просо за закуска със сирене и 2л.АМ.Купувам белено от щанд за здравословни храни, варя го около 10мин.Познава се, че е сварено защото зрънцата "цъфват"като се сварят!Не го кисна,но сега виждам че е хубаво.Не съм го приготвяла с плод, но мисля че и така ще е добре и вкусно!

# 9
  • Мнения: 781
Благодаря ви момичета, накиснах го предната вечер и преди обяд го варих 20мин. Стана чудесно Hug Сега му слагам в зеленчуковите ястия по една лъжица Peace
Косе Босе Hug

# 10
  • Мнения: 176
Доколкото знам, брашно от просо не продават/значи вече има, щом накой го е купил/, защото му е много къс срока на съхранение. Ставало кисело. Може и да не е така. Затова е хубаво да се купува цяло.
От кой месец е подходящо да се дава ва бебетата?

# 11
  • Мнения: 4 915
...
От кой месец е подходящо да се дава ва бебетата?

Може да е сред първите храни. Аз го въведох веднага след оризовата каша. Тоест - на 6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт