Диета без глутен и казеин - тема 3

  • 16 305
  • 44
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 710
Ще опитам да прехвърля информация от старата тема тук -това е линк към нея - ако пропускам нещо - не е нарочно http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189456.0

Ето и старите:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=146360.0

Правилна диета при аутизма - част І
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3401140#msg3401140
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3403716#msg3403716
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3404055#msg3404055
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3405691#msg3405691
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3418580#msg3418580
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3420366#msg3420366
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3421527#msg3421527


Правилна диета при аутизма - част ІІ
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3452999#msg3452999
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3452999#msg3452999
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3649837#msg3649837
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3652340#msg3652340
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3669463#msg3669463
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3696299#msg3696299
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3715381#msg3715381
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3734765#msg3734765
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.msg3737828#msg3737828

И последно от тази статия:

Общи препоръки
Препоръки за GFCF продукти

Препоръки при избора на продукти

Проверявайте етикетите постоянно!
Технологията и състава на продуктите може да се измени с времето. Освен това, съставките на опаковката не винаги показват съдържание на глутен, ако производителя в процеса на приготвяне на продукта е използвал продукцията на други производители и тя съдържа глутен.В този случай ще видите съставките на продукта, но не и от какво са съставени те самите.
Бъдете много внимателни и с продукти, които не съдържат глутен и казеин на етикета в никакъв вид, но нямат отметка, че сая свободни от глутен и казеин. Ако за производството на оризови крекери ( не зная ка се превежда) е използвана същата апаратура, която се използва и за производство на глутеносъдържащи крекери, то този продукт съдържа достатъчно глутен, че да ви създаде проблеми
Внимателно четете написаното на опаковката! Надписът “wheat-free” е различен от “gluten free” и говори само за отсъствието на пшеница.Действително, има хора които имат непоносимост само към пшеница, но могат да ядат другите глутеносъдържащи продукти, но това няма отношение към нашия случай.
Не купувайте насипно брашно, което не евъв фабрични опаковки! Много често там има микродози от други брашнени продукти , например може да се окаже че оризовото и пшеничното брашно са насипвани с едан и съща лопатка.
Бъдете внимателни с която и да е продукция, на която липсва отметка за липса на глутен, даже ако по ваше мнение не може да съдържа глутен! Даже в  замразените зеленчуци сега често добавят глутен. Бях потресена, че печените ядки съдържат глутен. Най-добре ядки купувайте сурови и печете у дома.
Бъдете внимателни с бонбоните! Оцветителя карамел често пъти съдържа глутен. По принцип в състава на бонбоните често влизат токсични оцветители, ароматизатори, сгъстители и др. Освен това производителя не е задължен да вписва всички съставки на бонбоните и вие няма как да знаете какво яде вашето дете в крайна сметка.
Бъдете много внимателни с всичко, съдържащо алкохол като съставка! Ако той е направен от зърнени култури, значи също съдържа глутен.
Не купувайте готови месни изделия! Използвайте само свежо месо. В месните полуфабрикати и колбаси често добавят глутен.
Вие виждате, че най-простия начин да избягвате глутена е, да не използвате продукти преминали промишлена обработка въобще. Но ако все пак използвате такава продукция, изберете тази с отметка GFCF
Също така можете да се свържете с местните общества на болните от целиакия и ги попитайте за списъци на свободни от глутен продукти и специализираните магазини, от където да ги закупите. Но винаги помнете, че тези продукти могат да съдържат казеин, затова обезателно проверявайте за наличието му.
Препоръки при приготвяне на храната
Ако у дома имате продукти с глутен и казеин , бъдете много внимателни, дори и трошичка да не попадне в храната на вашето дете.
Никога не бъркайте в неговата и във вашата храна с една и съща лъжица.
Никога не използвайте един и същи тостер.
Ножа, с който сте рязали своя хляб, трябва да бъде щателно измит, преди да приготвяте с него GFCF храна.
Ако току що сте държали в ръка глутенов продукт, трябва добре да се измиете, преди да се докоснете до безглутенова храна.
В същото време не се бойте да използвате една и съща миялна машина за вашите и на детето съдове.

Препоръки за менюто

По-долу ще намерите някои неща за необходимото количество хранителни вещества в менюто на детето си:
Вода. Детето трябва да получава достатъчно количество вода.Използвайте филтрирана или изворна вода. Водата от крана често съдържа токсини, в това число и тежки метали. Старайте се да отвикнетет детето от различни сладки или имитиращи мляко напитки.
Протеин. Съществуват 9 незаменими аминокиселини, присъствието на които в ежедневното меню е съвършено обезателно – те не се изработват от нашия организъм. Протеина, съдържащ се в в тези аминокиселини в нужното ни съотношение, се нарича пълноценен белтък. Пълноценен белтък съдържат месото, млечните продукти, яйцата, соята и водораслите. В останалите продукти не се съдържа нужния ни набор аминокиселини. Малко хора знаят, че комбинацията бобови и зърнени в съотношение 1:2 може да ни даде ресурса пълноценен белтък, но това е добро решение за здрави хора, растителния белтък така или иначе лошо се преработва от аутистите, затова месото при аутистите трябва да бъде основен източник за получаването на пълноценен белтък. Помнете винаги, че потребността от белтъци при подрастващото дете е доста висока – приблизително 40 и повече грама протеин на ден, а недостатъка на протеин в менюто може да доведе до маса проблеми, включително и при формирането на мозъка.За да получи детето това количество протеин, то трябва да изяжда на ден повече от 100гр месо.
Мазнини и мастни киселини. Мазнините биват наситени и ненаситени. Първите съдържат холестерол, но при тях няма опасност от окисляване, затова леко могат да преминат топлинна обработка. Вторите не съдържат холестерол, но топлинната обработка при тях води до окисление и образуване на канцерогени.
Мазнините непременно трябва да присъстват в менюто на вашето дете. Ако детето ви яде месни продукти, тожй винаги получава достатъчно количество мазнини.Освен месото, мазнини съдържат растителните масла и ядките. Ядките могат да бъдат смлени до състояние на брашно и използвани за печива. Съветвам ви да обърнете вашето внимание на рецептите на печива от орехово брашно от SCD диетата, децата обикновено много ги обичат.
Когато в обичайните рецепти трябва да използвате масло или маргарин, заменете ги с кокосово или палмово масло. Това са две растителни, но наситени мазнини, които не изменят структурата си при нагряване. Маргарина по принцип не бива да се яде, той съдържа мазнини, които не се усвояват от никого.
Мастните киселини също не се изработват от нашия организъм, затова постъпването им отвън е важно . Изследванията показват, че аутистите често имат ниско ниво на незаменими мастни киселини . Във връзка с това организма им изпитва трудности с усвояването на мастни растителни киселини Омега 3, затова можем да използваме растителните масла само като ресурс на Омега 6 мастни киселини. В качеството на източник на Омега3 обикновено използват рибено масло  (Cod Liver Oil). Можете да смесвате тези мазнини с храната, но не ги нагрявайте, защото много лесно менят структурата си.
Въглехидрати. Въглехидратите непременно трябва да присъстват в менюто на вашето дете. Въглехидратите биват прости и сложни, първите трябва максимално да изключите от менюто на детето, защото те служат за храна на патогенната микрофлора, лошо влияят на поведението на детето и влошават апетита му.
Въглехидрати съдържат всички натурални продукти (които не са рафинирани) с изключение на месото. Обикновено получаването на достатъчно количество въглехидрати не е проблем. Голямо количество прости въглехидрати съдържат захарта и повечето плодове, не злоупотребявайте с тези продукти. Голямо количество сложни въглехидрати съдържат зърнените култури и богатите на нишесте зеленчуци.
Витамини и минерали Ако храната на детето се базира на натурални, органически чисти продукти и съдържа множество разнообразни зеленчуци и плодове,  можете да не страдате – вашето дете получава достатъчно витамини и минерали  и с диета.Но храненето на аутиста е ограничено два пъти – ние внасяме ограничения, а после детето от това избира какво е съгласен да яде.  Освен това ние не можем да даваме на детето много и разнообразни плодове, защото повечето съдържат алергени и голямо количество захар. Не можем да даваме и млечни продукти, които се явяват солиден източник на калций. Аутичните деца не могат да преработват твърде много продукти, следователно не могат да получат от тях нужните им витамини и минерали, дори да се хранят разнообразно. Освен това храненето на детето с продукти, към които то има непоносимост още повече усложнява нещата, и довежда до задълбочаване на проблема с патогенната микрофлора на стомаха. Затова всичко, което е нужно на детето от тези вещества ние трябва да му дадем под формата на добавки.

Най-често срещани грешки

Невнимателно четене на опаковката:
    -        Много хора така се увличат да четат за глутен на опаковката, че забравят да проверят за съдържание ан казеин.
    -        Някои също така често обръщат внимание само на името на продукта, например Хляб от просо, който може да съдържа брашно от пшеница.
    -        отметката “wheat free” не означава отсъствие на глутен.
Незнание за това, какво означават съставките. Например оризовото мляк очесто съдържа сироп от ечемик, следователно този продукт не е GF, въпреки че може да е CF
Обезателно дръжте всичко под контрол! Вие можете да правите всичко както трябва, но наличието на спори на плесен във въздуха да провали всичките ви усилия!

Често задаване въпроси по диетата

Q Съдържат ли киселомлечните продукти казеин?
A: Казеин  - това не е лактоза! Лактозата е млечна захар, в киселомлечните продукти тя вече отсъства, но казеина си е там, защото това е млечен белтък .

Q: SCD диетата съдържа рецепти с кози йогурт. Значи ли това, че той може да се използва
A:Не можете да използвате продукти, съдържащи казеин, независимо че в класическия вариант на тази диета се допускат. Въпросната диета е ориентирана към проблема целиакия, затова се допуска присъствието на кози йогурт.

Q: Колко бързо се извежда глутена и казеина от организма?
A: Счита се, че глутена се извежда напълно за 4м, а казеина за 1 месец.Но аз съм виждала информация, че даже след 8м тестовет евсе още показват пептиди в урината.

 Q: Какви ферменти съветвате да се въведат?
 A: Обикновено се ползват на специализираните фирми  Houston Nutraceuticals Inc   или Kirkman Labs. Избора на бранд е крайно важен, ако използвате друг бранд и не виждате резултат от терапията,то преди всичко това е заради погрешно избран бранд.
 
Q: Може ли използваните ферменти да отменят диетата?
A: Използваните ферменти не отменят диетата! Това е погрешно мнение, което сега е опровергано от изследванията на ARI.
 
Q:Моето дете не желае да дъвче месо, какво да правя?
A:Аз имах същия проблем. Варите месото, накъсвате го и го смесвате по малко с храната, която вашето дете се съгласява да яде.

Q:Моето дете не яде обичайната за нас храна.
A: Не се борете с него, заставяйки го да яде това, което ядете и вие.При вашето дете е съвсем друго нивото на чувствителност, то не може да яде обичайната храна.Ако иска да яде всичко с консистенцията на пюре – правете му пюре, но смесвайте го с това, което смятате дза нужно.Нагласяйте се според него, не страдайте ,че това е завинаги. Когато се измени нивото на чувствителност на детето – ще се изменят и неговите вкусове.Това няма да стане скоро, но непременно ще стане, повярвайте ми!
 
Q: Колко дълго да чакаме резултатите от диетата?
A: Обикновено първите три месеца хората правят грешки, тоест  по-рано от 6-7м не чакайте особени резултати.

 Q:Моето дете има лоши изпражнения, за какво говори това
A:Изпражненията говорят за твърде много неща,  не се успокоявайте преди да видите кафеви, добре оформени изпражнения, без наличие на несмляни частици храна.Ако детето е с рядки изпражнения и/или съдържа несмлени частици, значи то нищо не усвоява, а ако е със запек – се трови с токсини.

Q:Ако изпълним всичко, което ни съветвате, няма да има с какво да храним детето. Моето дете няма да прояде такава храна.
A: В този свят все пак има хармония. Когато успеете да приложите GFCF диетата, детето ще търси някакво разнообразие и няма да е установено само на определен вид храна. Може би ще ви се наложи да започнете диетата само с няколко продукта, но постепенно, с възстановяването на стомаха и изменение нивото на сензитивността на детето, неговите вкусове ще се изменят. Можете с времето да разширите менюто му, можете да му дадете храна по-подходяща под названието “здравословна храна”, можете да махнете от менюто млекоподобните смеси и т.н.  Главното е – не се предавайте, с времето всичко ще се получи и ще видите как вашето дете ще започне бързо да оздравява.

Q: Колко дълго е нужно да поддържаме диетата?
A: Съветът на  доктор McCandless е следния: до този момент, докато детето има симптоми на аутизъм, то  не е в състояние да преработи сложните протеини, затова GFCFSF диета за такова дете е съвършено необходима.


Автор Elina

Списък на използваната литература:
1. Special Diets for Special Kids, By Lisa S. Lewis, Ph.D.
2. Unraveling the Mystery of Autism and Pervasive Developmental Disorder : A Mother's Story of Research & Recovery by Karyn Seroussi
3. Children With Starving Brains: A Medical Treatment Guide for Autism Spectrum Disorder, Second Edition by Jaquelyn McCandless
4.. Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet by Elaine Gloria Gottschall
5. 5 Years Without Food: The Food Allergy Survival Guide : How to Overcome Your Food Allergies and Recover Good Health Nicolette M. Dumke
6. Diet and Nutrition: A Holistic Approach by Rudolph Ballentine
7. Food Allergies and Food Intolerance : The Complete Guide to Their Identification and Treatment by Jonathan Brostoff, Linda Gamlin
8. Enzymes for Autism and other Neurological Conditions by Karen L. Defelice

Последна редакция: сб, 11 окт 2008, 19:50 от Maia Stoitseva

# 1
  • Мнения: 549
  chef Безглутенов хляб

Продукти: 300гр. безглутенова смес на "Квалитет", 1суп. л. брашно от елда(от скоро използвам био брашното и от него слагам 2 суп. л. , по-пухкаво и леко е и няма този силен специфичен аромат),1суп. л. суров млян сусам, 1суп.л. мляно ленено семе, 1 суп.л. конопено брашно(може и без него),300гр.топла вода, 1 равна ч. л сол, 1 ч.л. суха мая .

Приготовление: В 50 мл. топла вода се замесва маята с 3 ч.л. безглутенова смес. Оставя се да втаса за 10 мин. докато увеличи един път обема си. Втасалата мая, водата и брашната разбивам с миксер в продължение на не по-малко от 5-6 мин. Получава се смес с гъстотата на кексово тесто около 700-800мл. Разбивам в купа с обем 1л. Изливам сместа в кексова формичка с дължина 30см.(нивото е 2,5-3см.). Поставям формата в леко топла фурна-около 60градуса, да не е много топла за да не започне печенето преди да втаса. Хлябът втасва така  20-30 мин., като трябва да увеличи обема си един път. При мен нивото на сместа достига почти до ръба на формата.
След което, изваждам от фурната за да я загрея за няколко минути, после връщам хляба  да се пече на 220-240 градуса за 25-30 мин., като понякога се налага последните 10 мин. да го покрия отгоре за да не изгори. Изваждам, напръсквам с вода и покривам с кърпа. Изваждам го от формата след 20мин. и го увивам в кърпа за да поеме влагата докато изстива. Не го оставям извън хладилник повече от ден-ден и половина. Изстинал и увит в домакинска хартия , след което в найлонова торбичка съм го съхранявала в хладилник(не във фризер) една седмица без да плесеняса. След препичане си остава много вкусен.
Забележка: Аз редувам брашното от елда с 1 суп. л. кестеново брашно т.е един път правя хляба с елда , един път с кестеново брашно. Ако сложа и двете едновременно не ми се надига толкова (въпреки, че моят син го харесва точно такъв по-черен, влажен и нисък  Grinning) . Ако детето предпочита хлябът да е по-бял може освен безглутеновата смес да добавите само мляните лен и сусам. Не ги мелете прекалено ситно за да не натежава сместа и хлябът да стане по-пухкав(ако за безглутенов хляб изобщо може да се употреби тази дума).
Пак искам да подчертая, колко са полезни сусама и лена. Сега купих небелен био сусам , който е с още по-високо съдържание на калций.

И Парапланерче сподели как си направила хляб само от брашното от био елда   Praynig

Последна редакция: ср, 29 окт 2008, 17:46 от nadejda.v.l

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 1 428
Макар и да не сме на диетата следя написаното, старая се да ограничавам изкуствените и оцветени храни, забелязала съм продукти, които ни влияят направо отвратително: маргарин, сладолед, бирен фъстък, разни "парфюмирани" готови кексове и други. Давам ленено олио - сипвам го в таратора , това съм го писала в темата за хиперактивността, сигурна съм че влияят много добре съдържащите се в лененото олио омеги на състоянието на малчо.

# 3
  • Мнения: 5 679
Момичета /софиянки/ незнам дали сте ходили в тези магазини:
http://www.zdravnitza.com/a/nav/pharmacy/doc/doc/grad/70/apteka/70
Има страхотно разнообразие на брашна и диетични продукти. Посетих този на Цар Самуил /заедно с Дороти/ и очите ми станаха вътре на 8 #Crazy


И вижте също така след обясненията за "заболяването" Детски аутизъм, кой е открил метод за лечението му. Дали ще познаете от първия път  Laughing

http://www.zdravnitza.com/a/nav/list_center/list_center_id/394/color/4/cat/19

# 4
  • София
  • Мнения: 9 850
Ох,а дали ги има някъде тези брашна да се поръчват в нета?.В Плевен честно казано няма никакво разнообразие.Има два диетични магазина,единия го закриха,защото има слаб оборот. Rolling Eyes
Оо,може да се поръчва...супер!

# 5
  • София и там където не се пуши
  • Мнения: 12 141
Това магазинче, което пише Пепи, наистина е страхотно заредено. Добре, че беше тя за да го забележа. Ако нещо ви трябва да питам пишете ми на лични - всеки ден минавам оттам.

# 6
  • Мнения: 549
Момичета, "открих"  Grinning, че хлябът се изпича по-добре ако след като втаса го извадя от фурната за да я загрея и тогава го слагам да се изпече. Така не ми се вдлъбва в средата. Не че моят син не го яде такъв 3 години, но все пак... Peace Коригирала съм си и рецептата за безглутенов хляб малко по-горе. Както се казва:"По-добре късно...."

# 7
  • Мнения: 460
Благодаря, ще се пробва   bouquet  Винаги съветите на nadejda.v.l. са ми помагали да правя много прилични хлебчета. А био елдата я ползвах, защото последните партиди на елда, които купувах са различни и хляба изобщо не ставаше, а и аз харесвам био продуктите, цената им си заслужава.
Последно пробвах да правя кроасани, като заместител на маслото ползвах кокосово масло, но не се получи многолистния ефект или поне не какъвто го очаквах. Заприличаха на кифли, но децата и татко им много ги харесаха. Друго, което правя е малки мъфини, момичетата от готварския подфорум бяха се организирали и направиха една поръчка, от там си купих хартиени подложки за мъфините. Взех размер, отговаряш на формата, която ползвам и едни дребосъчести, които смятах да ползвам за направата на бонбони. Но се изкуших да им направя в тях мъфини, стават едни дребосъци, точно за една хапка. Много им харесаха, най вероятно и заради размера, понеже един път след като бях им направила от малките мъфини, направих в голямата форма и от тогава задължително се уточнява- искам, но от малките кексчета Grinning
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2501.0 от тук взех рецептата за кроасаните, надолу по страницата, от всички намерени тази ми допадна най много.

# 8
  • Мнения: 1 849
Благодаря, nadejda.v.! Ще изпробваме и биоелдата! Но откъде я взимате? От магазинчето на Симеон ли? Малко ми е далече... Ще видя дали я има в диетичния на Коперник.
За хляба: установих (правя го в подобна пропорция), че като не го разбивам с миксера, а на ръка и то 2-3 мин. (миксера беше останал на село) втасва по-равномерно и не се спухва в средата. Слагам малко повече вода - до гъста боза, на 500 гр. брашно - 1,5 ч.ч. топла вода.

# 9
  • Мнения: 549
Аз ги купувам био продуктите от магазинчето на Коперник , защото въпреки, че ми се вижда скъпо на други места не съм видяла да се продават. Просто ми е удобен района. Точно днес си купих 2 пакета от брашното от елда и елда на зърна-от светлата ( не бланширана), която казват че е по-полезна.
За хляба: установих (правя го в подобна пропорция), че като не го разбивам с миксера, а на ръка и то 2-3 мин. (миксера беше останал на село) втасва по-равномерно и не се спухва в средата. Слагам малко повече вода - до гъста боза, на 500 гр. брашно - 1,5 ч.ч. топла вода.
Аз разбивам хляба с миксер 5-6 минути, но ще последвам съвета ти и няма да го бъркам толкова старателно  Wink . И понеже ми беше свършило брашното от елда, го замених с малко от безглутеновата смес на Шар. Е,  2-3 хляба ужасно ми се вдлъбнаха. Интересното е,  че започва да се пече добре, надува се и след 10-15 мин започва да се вдлъбва. И много се ядосвам, защото го пека години наред и има периоди, в които просто не става. Добре че детето си го яде. Колкото по-грозен- толкова по-вкусен  Laughing

# 10
  • Мнения: 1 849
Елдата как я варите? Защото някои я варят по 6 мин. и 6 мин. остава да поеме водата, някои я киснат от предния ден, други махат първата вода. Чувала съм и вариант да се сложи във вряща вода, да се дръпне от котлона и да се завие в одеяло (дебела кърпа) за 20-30 мин. Има и вариант първо се слага суха на котлона да порозовее, после се слага масло (мазнина) леко да я поеме и после вряла вода, като ври 10 мин. и не кисне. На малчо нещо му мирише и гледам да хвърля първата вода (но дали не хвърлям и полезни вещества)!?

# 11
  • Мнения: 549
Аз измих елдата и в сух тефлонов тиган я запекох леко. Сварявам за малко повече от 6 мин и я оставям да си поеме водата. Не съм прецеждала, на мен не ми горчеше, но съм чувала че я измиват след сваряването за да се отстрани горчивия вкус.  Стават страхотни
  chefкюфтенца от елда
Запържвам лук и на ситно малко шунка, добавям към сварената елда(2 чаши) 2 яйце , лука с шунката. Сега за подправките  newsm78 сложих мащерка и риган. докато бяха топли ароматът според моят мъж е малко "парфюмериен" , да съм сложела кимион следващия път за да му миришело на суджук  Laughing Така че сложете любими подправки. Като престояха в хладилника ги омете и каза, че били много вкусни.  Оформих кюфтенца - малки и кръгли , защото малко се разпадат , овалвам в някакво безглутеново брашно и пържа.
За тези при които не е проблем казеина могат да настържат в сместа и 100 гр. кашкавал. Може и с тофу да стане не съм опитвала, защото избягвам соята.

Иначе елдата е много вкусна приготвена със зеленчуци като ориз, само че трябва да се сложи малко повече мазнина.

# 12
  • Мнения: 335
Ох,а дали ги има някъде тези брашна да се поръчват в нета?.В Плевен честно казано няма никакво разнообразие.Има два диетични магазина,единия го закриха,защото има слаб оборот. Rolling Eyes
Оо,може да се поръчва...супер!

Валенце,аз също съм от Плевен.Магазина под стоматологията е много зареден.Там ходи ли?Има всякакви брашна.Аз ползвам само безглутеново.Правих на Радост хляб в който добавих една супена лъжица брашно от елда и тя не го хареса.Ето и моя хляб с брашното на КВАЛИТЕТ
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=297911
Правя го през ден в хлебопекарна.Около 1кг излиза.
Пиши ми на лични и може да се срешнем и поговорим.

# 13
  • Мнения: 1 849
СТЕВИЯ - естествен подсладител, доколкото много подходящ при диабет, питайте доктора. Гледах го в диетичния магазин и жената каза, че много го купуват, а и за нас е подходящ, че няма химия и консерванти.
http://stewia.hit.bg/
Мисля, че ви е позната, но понеже избягвате захарта, да не е само фруктоза.
Дадох от елдата, но май го раздриска допълнително. Иначе е ял и не е имал проблеми, но сега му е раздразнен стомаха и го прокара.

# 14
  • Мнения: 1 849
Nadejda.v.l, извинявай ти беше писала точно за стевията, ама съм се заблеяла.
При нас в супера СВА има едни тънки питки, казват се Papadums и като ги загрееш с малко зехтин в микровълновата или тиган, стават като чипс. Съставени са от брашно от леща и разни др. подправки. 10 питки са 3,60 лв. Малчо много ги яде. Има ги и във Фантастико и Пикадили.

Общи условия

Активация на акаунт