60 гр. масло
1/2 чаша захар (с кафява става по-хубаво)
6-7 средни ябълки (демек около 1,5 кг) за предпочитане киселки, обелени, изкормени и нарязани на осминки
2 шепи орехи (смлени или накълцани)
канела
3 яйца
5 с.л. брашно + бакпулвер
4 с.л. захар
2 с.л. прясно мляко
1 кофичка заквасена сметана - за гарниране (това го замествам с 1 изцедено кисело мляко + 2-3 с.л. сухо мляко)
3 с.л. пудра захар + ванилия
на дъното на електрическа тенджера (уточнение за по-младите - едно таквоз по-дълбочко таве ), се слага маслото, да се разтопи, после се изсипва захарта, след като леееекинко се карамелизира, се нареждат осминките ябълки, така че да покрият плътно дъното. Запича се на 180°С за около 10 мин.
след това се наръсва с орехите и канелата и се залива със сместа от яйцата, брашното, бакпулвера, захарта и пр.мляко. Пече се още 15-тина минути.
Като поизстине се обръща в тортена чиния, така че ябълките се падат отгоре и се покрива с разбитата сметана (или цедено кисело мляко), захарта и ванилията.
ето и снимка
туй то, наздраве!
п.п. става за нула време, единствената врътня е беленето и рязането на ябълките (за което могат да бъдат впрегнати чираците )