време е за зимнина

  • 77 338
  • 204
  •   1
Отговори
  • Popovo, Bulgaria
  • Мнения: 559
Време е да се пълнят буркани и искам да споделя сполучливи и изпитани от мен рецепти за зимнина:
Апетитка
5кг домати се смилат и сгъстяват. Отделно се заварява саламура от 1 ч.захар,1 ч.олио,     1 ч.оцет, сол на вкус. Слагат се 1 кг. нарязани чорбаджийски чушки да поврат в саламурата. Изсипва се саламурата, заедно с чушките  към доматената смес и се досгъстява. Пълнят се бурканчета и се варят 10 минути.

Домашен кетчуп
10 кг домати се смила през машинка за отделяне на люспи и семки. Добавят се 5 глави настърган лук. Като се посгъсти тази смес се подправя с по 1/2 ч. л. черен пипер, каранфил, канела, бахар. Добавят се 2 с.л. настерган хрян, 7 с.л. сол, 250 г. захар, 1 чаша вино, 1 ч. оцет.
Пълнят се бъркани или бутилки и се варят 10 минути.

Дунавска салата
6 кг. зеле
2кг. моркови
2 кг камби
целина
Зеленчуците се нарязват в по голям съд и се заливат със следната саламура:
1 бутилка оцет, 1 1/2ч. олио, 1 ч. захар, 1/2 ч. сол се заварява и гореща се изсипва върху зеленчуците.
Пълни се в буркани , които се стелизират 10 минути.

Чушлета
Компотен буркан се пълни с чушлета. Между чушлетата се слагат скилидки чесън, целина и малки морковчета. На всеки буркан се слага 1с.л. сол, 2 с.л. захар, 8 с. л. оцет 1 аспирин.
Заливат се с вряща вода, запечатват се капачките и се обръщат. Особено сполучлива рецепта, става и за люти чушлета.

# 1
  • Под звездите
  • Мнения: 1 297
jessif,изкам да попитам за дунавската салата чашите с олио,захар и сол какви са кафени или чаени.

# 2
  • Мнения: 3 036
Аз пък ще дам една рецепта за гръцка салата ,която правя от години и е на почит у дома.
5 кг. патладжани;
3 кг. зелени пиперки;
Пекат се и се нарязват на ситно.Към тях се прибавят 4 връзки магданоз.
1 чаена чаша оцет 6 градуса
половин чаша захар
300 грама олио се слагат да се заври.
В малка част от олиото се запържавт 4,5 големи твърди зелени ябълки нарязани на дребни кубчета до златисто.
Слага се сол на вкус.
Залива се патладжаните и чушките и добре се обърква.
Пълнят се бурканите,запечатват се и се варят 30 минути.
Когато се отвори буркана се добавя скилидки чесън на вукс,оцет и олио.

# 3
  • u doma
  • Мнения: 170
Време е за зимнина наистина  ! Аз имам много домати мое производство! Дайте рецепта за лютеница че имам студентка , която много я яде!  Praynig Praynig Praynig  bouquet

# 4
  • Мнения: 22 867
Време е за зимнина наистина  ! Аз имам много домати мое производство! Дайте рецепта за лютеница че имам студентка , която много я яде!  Praynig Praynig Praynig  bouquet

Понеже тия дни обсъждахме рецепти, ето темата, има няколко "модела" лютеница. Grinning Надявам се да си харесаш нещо.  bouquet И да и е сладко на щерката!  Heart Eyes

Последна редакция: пт, 22 авг 2008, 18:18 от labrex

# 5
  • Мнения: 6 005
Темта е страхотна. Точно навреме е пусната. Нясои правил ли е мексиканска салата в бурканче за зимата. Видях в "Кулинарен журнал" има рецепта. Та въпроса ми е- Става ли вкусничка.  newsm78

# 6
  • Popovo, Bulgaria
  • Мнения: 559
jessif,изкам да попитам за дунавската салата чашите с олио,захар и сол какви са кафени или чаени.
Мерките са за чаена чаша, тази година още не съм я правила, чудесна е. Днес правих кетчупа, тъкмо го дегустират домашните Simple Smile

# 7
  • Мнения: 3 804
запис,ще следя темата,4е сме извън БГ

# 8
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Време е....... ама да има и кой да я направи......... Wink

# 9
  • Popovo, Bulgaria
  • Мнения: 559
Приемам идеи за консервиране на грозде. Имам две кашончета черно, едро, десертно грозде и се чудя какво да го правя, само да не бъде на компот.

# 10
  • Мнения: 5 001
Тази година ще направя пак от Ростовата туршия(миналата година не ни стигна  Laughing),пукани люти чушленца,кисело зеле и малко сурова туршия.Лютеницата я направихме вече.

# 11
  • Popovo, Bulgaria
  • Мнения: 559
Тази година ще направя пак от Ростовата туршия(миналата година не ни стигна  Laughing),пукани люти чушленца,кисело зеле и малко сурова туршия.Лютеницата я направихме вече.
Каква е тази Ростова туршия

# 12
  • Мнения: 71
здравейте, искам да попитам за някоя изпитана рецепта за чушки за пълнене и печени в буркани .Благодаря предварително

# 13
  • Popovo, Bulgaria
  • Мнения: 559
здравейте, искам да попитам за някоя изпитана рецепта за чушки за пълнене и печени в буркани .Благодаря предварително
Маринован пипер
Червен пипер се изчиства от семките и се маринова в следната смес:
1 литър оцет
1/2 литър вода
1чаша сол
1/2 чаша захар
1/2 чаша олио
черен пипер, дафинов лист
Чушките, след като се попарят се редят в буркани, слага се чесън и целинка. Заливат се с горната смес, около четири пръста от дъното на буркана. Варят се 5 минути.

# 14
  • Мнения: 5 001
Тази година ще направя пак от Ростовата туршия(миналата година не ни стигна  Laughing),пукани люти чушленца,кисело зеле и малко сурова туршия.Лютеницата я направихме вече.
Каква е тази Ростова туршия

Aми нареждат се в компотени буркани листа целина,обелени скилидки чесън,моркови,камби,карфиол.На дъното се слага аспирин,морска сол,оцет и захар.Възварява се вода и се налива през фуния във всеки буркан.Затваря се и се обръща.1седмица се обръща за 24 часа веднъж с капачката надолу и веднъж нагоре.После се съхранява в мазето на хладно.Така приготвената туршия е хрупкава и много ароматна.
(ако те интересува ще погледна точната дозировка и пак ще пиша)....

Общи условия

Активация на акаунт