риба тон

  • 2 045
  • 10
  •   1
Отговори
  chef  Здравейте! Много обичам рибни продукти, в това число и риба тон. Обаче знам само две рецепти: салата "Цезар" и още една салата с макарони. Някой знае ли повече варианти за приготвянето й? Поздрави на всички!

# 1
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
С риба тон от тази от консервите правя обикновено салата, като слагам марули, доматчета, яйца, моркови или вместо яйца моцарела, става много вкусна и питателна.
Топло ястие - сварявам макарони , отделно в тиган запържвам няколко скилидки чесън, прибавям доматчета от тези малките , една консверва тон без олиото вътре, готви се за около 4 - 5 минути колкото да се смесят ароматите, изсипвам макароните вътре и готово.

# 2
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Варени яйца, пълнени с риба тон:

Към рибата (от консерва е нали?) прибавяш 1-2 стръка пресен лук, жълтъците от сварените яйца, магданоз, сок от лимон, черен пипер и сол.
Пълниш разрязаните на две белтъци.

Имаше някъде и рецепта за пълнени чушки- по стандартния начин, но не слагаш кайма, а риба тон в плънката. Не съм пробвала обаче.

Кюфтета:смесваш рибата с накълцан лук, 2-3 сварени картофа, яйце, магданоз, пипер и сол. Овалваш в галета или брашно и пържиш. Отделно можеш да направиш доматен сос. Запържваш 2-3 скалидки чесън, добавяш буркан домати или настъргани пресни, дафинов лис и десетина черни пиперчета (накрая можеш да сгъстиш с 2 с.л брашно, разтворено в половин чаша вода, на слаб огън и непрекъснато бъркане, но това само ако обичате соса по-гъст).


Пица:Готово тесто се разстила, маже се с дом.пюре или домати от буркан. Разпределяш рибата, отгоре кисели краставички, маслинки ако има и при полу-готовност ръсиш с кашкавал.

# 3
  • Мнения: 247
 Спагети с риба тон

Тази рецепта мога да я прилагам всеки ден и да не ми омръзне никога!
  Продуктите са на око.
Слага се една тенджера с много вода да ври. Като кипне водата се добавят солта и спагетите /по-дебели спагети, по-тънките
тип фиде се слепват, а и не са толкова вкусни/. Засича се времето, което е посочено на опаковката. Не бива да се преваряват. Отцеждат се в голяма цедка и се връщат в тенжджерата. 
Една скилидка чесън се запържва в малко зехтин в тиган.  Щом хване коричка се изхвърля. Пуска се рибата тон заедно със соса от кутийката. С вилица се раздробява. Това отнема не повече от 1 минута. Съдържимото от тигана се изсипва върху спагетите от тенджерата.С помощта на две вилици или на дългата вилица от кухненския набор се захващат спагетите и се вдигат нагоре като конци. Това е вид разбъркване, не се късат спагетите. Разсипва се в плитки чинии и отгоре се поръсва с настърган пармезан.

Спазвам простото правило : на човек по кутийка риба тон. Една кутийка за три порции е оскъдно количество.
Тия спагети не върви да са сухи. Трябва да са добре омесени със съдържимото от тигана. Стават много сухи, ако не се сложи в тигана достатъчни количество зехтин. Аз слагам пак според броя - за трима 3 лъжици зехтин.
Приятен апетит!  chef

# 4
  • Мнения: 774
Аз я приготвям само с лук (пресен или кромид), много копър, магданоз и лимонов сок. После я хапваме върху препечени филийки с масло или маргарин. На човек по една консерва в олио или зехтин + шопска саладка е честа вечеря събота или неделя в нашето семейство.

Някъде бях прочела следната рецепта за Пълнена франзела с риба тон, но не занам къде:

1 франзела
1 консерва риба тон в зехтин или олио
1 глава настърган лук
няколко кисели краставички, нарязани на кубчета
2 твърдо сварени яйца, също на кубчета
копър
бял пипер

Франзелата се издълбава (преди това се отрязват краищата й). Върешността й и останалите продукти се смесват и франзелата се напълва с тях. Увива се във фолио и се оставя в хладилника за 2 часа. При сервиране се нарязва на филийки.

# 5
  • Мнения: 5 001
Риба тон слагам на салати(зелена,зелева,бобена или домати и краставици),а също забърквам 1-2 консерви в собствен сос(изцедени) с малко майонеза,черен пипер и лимонов сок и после мажем на леко препечени филийки.Става страхотно!

Последна редакция: нд, 20 юли 2008, 17:50 от TheNMaster

# 6
  • Мнения: 580
Риба тон можеш да сложиш и в салата от варени картофи.Вкъщи като няма марула така я правим.

# 7
  • Мнения: 1 726
В Испания слагат рибата тон в руската салата вместо колбас, но те я правят без кисели краставички а със зелен боб. Всъщност съставките са : картофи, моркови, грах, зелен боб, риба тон и майонеза.

# 8
  • Мнения: 580
В Испания слагат рибата тон в руската салата вместо колбас, но те я правят без кисели краставички а със зелен боб. Всъщност съставките са : картофи, моркови, грах, зелен боб, риба тон и майонеза.
Звучи интересно.Само да попитам относно зеления боб- бланширан,от буркан или?

# 9
  • Мнения: 1 726
Цитат
Звучи интересно.Само да попитам относно зеления боб- бланширан,от буркан или?

Да,използват консервиран от кръглия.

# 10
  • Мнения: 404
може на салатка-риба тон,майонеза,царевица и малко лимон.
аз също я слагам и на студени сандвичи.вместо колбас и масло или маргарин слагам само риба тон в растително масло.

Общи условия

Активация на акаунт