Опитайте! Вкусно е!

  • 1 416 214
  • 358
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 22 867
СНИКЕРДУДЪЛЧЕТА /snickerdoodles/ - не знам как се превежда названието на български newsm78




Продукти:
•   100 гр краве масло (стават и с маргарин/
•   1 ч.ч. захар /от 250 мл/
•   1 ч. л. течна ванилия
•   2 яйца
•   1/4 ч.ч мляко (може да се използва кисело мляко или плодово/
•   3,5 ч.ч брашно
•   1 ч.л. сода  
•   1/2 ч.ч счукани наситно орехи

•   За овалване:
•   3 с.л. захар
•   1 с.л. канела

Описание :
Изумително вкусни!

Приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта и  яйцата, добавяме останалите продукти и замесваме тесто – меко, но да не лепи по ръцете и масата.
Загряваме фурната до 190 С.
Късаме от тестото и оформяме топчета, колкото орех, овалваме ги в захарта с канелата. Слагаме в тава, намазана с олио или друга мазнина.
Пекат се точно 10 мин.

Получават се много вкусни сладки, пухкави, леки, мекички вътре – разкошни! И ароматът си го бива, докато се пекат....

източник

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:55 от labrex

# 16
  • Мнения: 22 867
ВКУСЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ




за тестото:

150 гр. краве масло /става и с маргарин/
100 гр. захар
4 яйца
150 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер
100 гр. смлени орехи

за пълнежа и украсата:

300 гр. консервирани кайсии / аз използвам пресни/
100 гр. малини или други плодове
200 гр. сметана
2 жълтъка
100 гр. пудра захар
бял шоколад за украса

Приготовяне:

1. Кравето масло или маргаринът разбиваме със захарта и добавяме едно по едно яйцата. Разбиваме хубаво.
2. Брашното смесваме с бакпулвера и смлените орехи и постепенно го прибавяме към яйчната смес.
3. Полученото тесто слагаме в намазана с масло и поръсена с брашно форма с диам.26см и изравняваме. Включваме фурната да се нагрява на 170-180 град.
4. Половинките кайсии и малините нареждаме върху тестото /ако използвате от консерва – трябва да ги изцедите предварително/
5. Смесваме сметаната със жълтъците и пудрата захар и разбиваме добре с миксер.
6. Получената смес изсипваме равномерно върху плодовете. Печем около 40 мин на предпоследното ниво на фурната.
7. Изваждаме готовия сладкиш от фурната и го оставяме да изстине във формата. Разтопяваме шоколада на водна баня, изсипваме го в пош или полиетиленово пликче, на което отрязваме крайчето, и украсяваме отгоре. Може да се поръси с пудра захар при липса на шоколад.

източник

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:55 от labrex

# 17
  • Мнения: 22 867

ПРОСТО МАННИК /лесен, бърз и вкусен сладкиш с грис/



Продукти:

• захар – 1 ч.ч; /250 мл/
• яйца – 3;
• грис – 1 ч.ч.;
• брашно – 1 ч.ч;
• сметана – 300 г;/става и с кисело мляко/
• ванилия – 2 гр;
• бакпулвер – 1 пакетче.

По желание може да се добавят орехи, стафиди.

Около 5 мин разбиваме яйцата и гриста.
Добавяме захарта, брашното и сметаната и разбиваме още толкова - около 5 мин.
Накрая слагаме бакпулвера и ванилията.
Разбъркваме хубаво и изсипваме сместта в намазана с мазнина тавичка.
Печем в загрята до 170-180 град фурна около 20 мин. /В оригиналната рецепта - 45 мин, но това зависи от фурната/.

Когато бързам, изсипвам сухите съставки в купата на миксера, после яйцата и сметаната/киселото мляко/, разбивам около 5-8 мин и пека.

Прави се без мазнина, има вкус на кекс. Отгоре може да се залее с шоколадова глазура, разбита с малко захар заквасена сметана, някакъв конфитюр или сладко, да се поръси с пудра захар, а може и просто без украса - все е вкусен! Grinning

източник
 

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 00:12 от labrex

# 18
  • Мнения: 22 867

ВКУСНИ КЮФТЕНЦА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ




Продукти:

1 средна тиквичка
3 средно-големи картофа
1 глава лук
2 филии хляб /от нарязания/ или 1 по-дебела
1 яйце
подправки - чубрица, копър, магданоз, кимион, сол

Тиквичката и картофите се настъргват на ситно ренде, посоляват се и се слагат в марля да се изцедят. В това време рендосвате главата лук, изстисквате натопения във вода хляб и го размачквате върху лука, добавяте подправките /аз обичам кимион и винаги го слагам - имат вкус на кюфтетата с месо/. Доизстисквате с ръка сместта в марлята, ако не се е отцедила /хубаво е да е по-суха/ и я добавяте. Размесвате хубаво, оформяте кюфтенца /ако лепят - намокряте ръце с вода/ и пържите в загрята мазнина. От дадените продукти излизат 11-12 кюфтенца.
Може да поднесете със сос от кисело мляко с чесън и копър, с пържени картофки и доматен сос с чесън.

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 00:00 от labrex

# 19
  • Мнения: 22 867
ЛЕЩА ЯХНИЯ С МАСЛИНИ




Продукти:

1 ч.ч. леща
2 глави лук
1 чушка
1 домат / може и от консерва/
10-12 маслини
1 глава чесън
1 ч.л. червен пипер
1 к.ч. олио
2 с.л. брашно
1 морков
чубрица, сол

Лещата и нарязаните наситно зеленчуци, заедно с чесъна, маслините и чубрицата се слагат в тенджера с вода. Сипва се и половината олио. След като се свари лещата, в останалото олио се запържва глава лук / аз си оставям половин глава, от лука, който режа в лещата/,с брашното и червения пипер, сипва се от водата на лещата, разбърква се и се връща обратно в тенджерата. Ври още 10-ина минути.
Може да се поднесе с настъргано сирене или кашкавал, както и с чесън и оцет.

Рецептата е от една моя стара тетрадка, в която съм налепила изрязани от списания рецепти, така че източник не мога да посоча. Но яхнийката е много вкусна и без екстрите - сирене и т.н.

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:56 от labrex

# 20
  • Мнения: 22 867

ЛИМОНОВИ ПАСТИЧКИ



Много свежи и приятни!

Продукти:

За тестото:

1 ч.ч. брашно / от 250 мл/
113 гр краве масло / аз използвам и маргарин/ от хладилника
1/4 ч.ч. пудра захар

За плънката:

1 1/2 ч.ч. захар
5 яйца
2 с.л. настъргана лимонова кора
3/4 ч.ч. лимонов сок /пресеноизстискан/
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л бакпулвер

Приготвяне:

Включвате фурната на 180 градуса С. Разбивате с миксер на ниска скорост брашното, нарязаното на парченца масло и пудрата захар. Получава се ронливо тесто, на маслени трохи. Изсипвате го във форма - квадратна 20х20см. и правите равен слой на дъното. Ако лепи по ръката - ръсите леко с брашно. Печете 8-10 минути - тестото не трябва да се зачервява, а да се запече. Изваждате и оставяте да се охлади.

В това време правите плънката - разбивате всички съставки и изливате върху основата. Печете 25-30 мин, но това е пак според фурната. Според мен повече от 30 мин не му трябват. В моята фурна става за 25. Проверява се като чийзкейк - като поклатите тавичката, средата му се клати лекичко. Изваждате от фурната, оставяте да изстине, след това в хладилника - както е с тавата. Като постои час-два /колкото ви е търпението Grinning/, изваждате, ръсите с пудра захар и режете на пастички. Пълнежът е с нежна кремообразна консистенция - ако го опечете, както трябва. Ако постои повечко във фурната - става много нежен и пухкав, но не като крем. Сладкишът и в двата случая е вкусен и много свеж.

източник

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 00:15 от labrex

# 21
  • Мнения: 22 867
ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ С КАЙМА



В руските форуми са известни като мързеливи чебуреки или мързеливи беляши. Вземате филийки от нарязан хляб, мажете с кайма и панирате в следната смес: 1 яйце, 2 с.л кисело мляко /или сметана, ако имате/ и две с.л. брашно, разбити на гладка смес, която посолявате, слагате малко черен пипер или друга подправка. Пържите в загрята мазнина и се получава една мекичка на душица не толкова здравословна вкусотия.  Grinning За компенсиране на вредността сервирате с повече зеленчуци. Става за по всяко време - закуска, обед, вечеря.
Филийките може да нарежете на формички, може и да потопите в пането само намазаната с кайма страна на филийката. От дадените продукти излиза панировка за 3-4 филийки, зависи колко са големи. Количеството и може да се увеличи и за сметка на още брашно, водичка и бъркане. Но най-вкусни си стават филийките в оригиналния вариант на пането.


Последна редакция: чт, 29 юли 2010, 19:02 от labrex

# 22
  • Мнения: 22 867
ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С КАЙМА




Нужни са:

2 средни тиквички
1 морков
1 глава лук
2 с.л ориз
около 300 гр кайма
2-3 с.л. сметана /когато нямам, заменям с кисело мляко 2 с.л. + 1 с.л брашно или само с млякото/
2-3 с.л. кетчуп
олио, сол, черен пипер

Заливаме в купичка двете л. ориз с вряла вода - един пръст над  ориза и похлупваме с чинийка. Измиваме и почистваме зеленчуците - тиквичките може и да обелите, ако така ги предпочитате. Нарязват се на три-четири части и се издълбава сърцевината. Понеже технологията е безотпадъчна, тя също се използва - настъргва се на ренде или се накълцва с нож, посолява се и се оставя да се поизцеди или я изцеждате с ръце.
В купа се слага каймата, наситно нарязаните лук и морков /може и с блендер да се смелят/, изцедения от водата ориз и сърцевината на тиквичките. Добавят се сол и черен пипер. Омесва се хубаво.
В тавичка сипваме олио на дъното, нареждаме парчетата тиквички изправени, пълним ги с кайма, като я правим на калпаче отгоре. Винаги остава от нея, накрая се оформят кюфтенца и се разполагат между тиквичките. По желание може на дъното на тавичката да се сложи и нарязан лук. По-често го пропускам - мразя като ми люти, докато го режа.
Смесваме сметаната и кетчупа /понякога слагам доматено пюре с чесън в него/, разреждаме с вода. Ако ви се стори безсолно, добавяте сол. Тиквичките трябва да са потънали в течността някъде до половината - аз ги режа на 4-5 см парчета. Върху каймата на тиквичките може да се настърже малко морков. Печем и към края, когато са почти готови, наръсваме тиквичките с настърган кашкавал. Като се разтопи кашкавалът, сервираме.

Понякога ги пека само с подсолена водичка и после сервирам с кисело мляко, чесън и копър. Може и сос бешамел да се направи, може и някакъв друг - по желание.

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:56 от labrex

# 23
  • Мнения: 22 867
СВАРЕТЕ СИ СЛИВИ В ШОКОЛАД! Grinning



Едно малко по-нетрадиционно сладко, но затова пък доста вкусно! Heart Eyes

4 кг сливи
2 кг захар
10 с. л. какао
3 пликчета ванилова захар или ванилова есенция на д-р Йоткер

Измиваме и изчистваме сливите от костилките, посипваме ги с 1 кг захар и оставяме едно денонощие. Една нощ също е достатъчна. Сливите пускат сок, на другия ден сипваме и втория кг захар, 10 с.л. какао /хубаво е да е качествено, по-добър вкус се получава/ и слагаме на огъня. Вари се точно един час, след като кипне. Ври на тих огън, лекичко от време на време се разбърква , за да не се размачкат сливите. Към края се добавя ваниловата захар. Сваля се от огъня, още горещо се налива в буркани, запечатва се с капачки и  бурканите се обръщат до изстиване.

Ако се колебаете - направете половината количество. Хубаво е на вкус - и деца и възрастни го одобриха. Сега ще варя втора доза. Ако сливите са по-меки, те си се разкашкват, колкото и да се стараете да ги запазите. Ако са по-твърди - остават на цели половинки. Най-много обаче се хареса пасирания вариант - както беше насипан бурканът, пуснах пасатора в него и се получи много фин мармалад, много удобен за мазане на филийки.

източник

И още един вариант на Сливи в шоколад, предложен от участничка в руската тема-източник.

На 3 кг сливи се отстраняват костилките, слагат се в съд, сипва се 1 кг захар и се варят 10 мин. Добавят се 250 грама краве масло и 1 опаковка какао на прах /100 гр/, вари още 15 минути, насипва се в буркани и се затваря с капачки. Зимата никакви нутели не са нужни. Може да се пасира сварената смес до гладка консистенция.

За проба с 1/3 от посочените продукти /получиха се 3 малки бурканчета/, пасирано като мармалад:



Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 18:03 от labrex

# 24
  • Мнения: 22 867
ВКУСЕН ГУЛАШ



ПРОДУКТИ:

половин кг месо /свинско, пилешко, телешко,/
2 глави лук
1 с.л. брашно
3 с.л, доматено пюре или 5-6 с.л. ситно настъргани домати
4-5 с.л. олио

Месото, нарязано на хапки /ако е пилешко – бутчета, може и цели/, се поръсва с черен пипер и малко сол и се запържва в олиото. Добавя се ситно нарязания лук, поразбърква се, ръси се с брашното, и пак се обърква всичко. След това се изсипва в тенджерка, залива се с 2-3 чаши бульон или вода, добавят се доматите, може и малко сметана, ако имате, покрива се с капака и се задушава на тих огън. Поднася се с картофено пюре или сварен ориз. Много просто ядене, много вкусно и със сравнително малко продукти.

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:57 от labrex

# 25
  • Мнения: 22 867
ВКУСЕН СЛИВОВ СЛАДКИШ



ПРОДУКТИ:

•   ~400гр сливи (около 20-ина броя),
•   1 /1,5/ - ч.ч. захар, /ако сливите са сладки и една стига, но е въпрос на вкус/
•   1 ч.ч. брашно, /чашата е 250 мл/
•   150гр краве масло или маргарин,/100-за сладкиша, 50 за карамела/
•   2 яйца,
•   1/3 ч.ч. пресно мляко /става и с вода, но с млякото е по-хубаво/,
•   2 ч.л. бакпулвер,
•   ванилия


Маслото/маргаринът /като оставяме парче за карамела/ се разбива с ¾ ч.ч захар, бакпулвера и ванилията до еднородна мека маса. Добавяме брашното, яйцата и млякото и хубаво разбиваме с миксера.
Сливите нарязваме на половинки и изваждаме костилките. Хубаво е да са по-киселки и твърди, но става и с всякакви. В тавичката, в която ще печем или в друг съд слагаме оставеното масло и останалата захар и го оставяме да заври – т.е. карамелизираме. Нареждаме сливите с разрязаната част към дъното. Върху тях изсипваме тестото.
Печем в леко загрята фурна на 180 град според оригиналната рецепта. Аз пека на моята печка на 150-160 град 30 мин.
Опеченият сладкиш обръщаме в чиния, оставяме да изстине и нарязваме – така правя аз.
В оригиналната рецепта препоръчват извадения сладкиш да се покрие с кърпа 10-15 мин, после тавата да се сложи на огън, за да се стопи карамелът и тогава да се обърне – така че както желаете.


Моите комментарии:
Сладкишът винаги става, дори съм карамелизирала захарта с олио, поради липса на масло. Стана много особено, мислех, че ще го разваля, но нищо подобно не стана – опече си се, и пак беше вкусен. Често вместо прясното мляко слагам вода или разредено кисело мляко, защото не ми се тича до магазина заради 2-3 с. лъжици. С по-киселите сливи е по-вкусен, или поне аз така го харесвам повече. Чудесен става и с домашна мас вместо масло/маргарин.

източник


Последна редакция: сб, 28 авг 2010, 22:56 от labrex

# 26
  • Мнения: 22 867

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ




Има подобен и български, но опитайте и този - стои по-сочен. Всъщност много е вкусен! Grinning

Необходими продукти:
грис - 1 ч.ч  /250мл течност/
брашно - 1 ч.ч
захар - 1 ч.ч
сода за хляб- 1/2 ч. л.
маргарин - 120 г
ванилия или канела, може и двете + захар на вкус за поръсване на ябълките
ябълки - 1 кг
пудра захар - 1/2 ч.ч
настъргана лим.кора или лимонова есенция
ябълков сок - 1/2 ч.ч

Приготвяне:
Брашното, гриса, захарта, содата и ванилията се смесват в купа. Ябълките се настъргват на ренде, /може да се обелят – аз не го правя/ и се смесват със захарта и канелата. В намазана с масло тава или тортена форма се редят пласт суха, смес пласт ябълки – накрая се завършва със сухата смес. Поръсва се с настъргания маргарин, а може да се поръси и със 100гр олио. Слага се във фурната, пече се около 40 мин във умерена фурна. Опеченият сладкиш се изважда, залива се с ябълковия сок с лим.кора или есенция и пудрата захар и се допича още 10 мин. Сервира се охладен.

Аз го правих във форма с диам. 26 см, но мисля, че с 23-24 ще е по-добре - ще бъде малко по-висок. Но пък в тази се изпича чудесно.

източник

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 00:31 от labrex

# 27
  • Мнения: 22 867

ПИЛЕШКО В ЯБЪЛКОВ СОС





Продукти:

пилешко- 700-800 гр,
ябълков сок - 1 ч.ч,
вода - 1 ч.ч,
краве масло - 1 с. л.,
брашно - 1 равна с. л,
чесън - 2-3 скилидки,
сол,
чер пипер,
магданоз

Приготвяне:

Пилешкото се осолява и се поръсва с черния пипер. Запържва се до зачервяване в кравето масло.
Поръсва се с брашното, слага се чесъна на кашичка, магданоза и се залива с водата и ябълковия сок. Като заври, се пъха във фурната и се пече при темп.190-200 гр 30-40 мин. /или на колкото си печете месо във вашата фурна/

източник

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 00:36 от labrex

# 28
  • Мнения: 22 867

ОЩЕ ЕДНИ ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ "ДЕРУНЬІ НА ПОДУШКЕ"



печения вариант


Нарежете тънки филийки или използвайте готов нарязн хляб.
Настържете картофи на ситното ренде, сложете едно яйце, добавете половин с.л. майонеза, /може да я замените със сметана или по-гъсто кисело мляко/, посолете, подправете с чубрица, кимион и чер пипер или по ваш избор с други подправки.
Сложете тиган с мазнина на огъня да загрява, намажете от сместта върху филийките и пържете в сгорещената мазнина, като слагате филийката с намазаните картофи в мазнината.Пържите до зачервена коричка. Обръщате филиите да се позапържат и от другата страна, вадите ги и имате вкусна и засищаща закуска. Спокойно може да се обядва или вечеря с тях.
Ако сте любител на по-здравословните храни, може да запечете филийките във фурна на грил. Но пържените определено са по-вкусни.

Аз настъргвам 3 средни картофа, добавям 1 яйце, ½ с.л майонеза или сметана, а най-често кисело мляко, сол, чер пипер, кимион, чубрица. От тези продукти се получават 6 филийки с хрупкава коричка.

източник

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 01:39 от labrex

# 29
  • Мнения: 22 867

АРОМАТНА ШАРЛОТА





Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л майонеза или сметана
1 ч.ч брашно
Настъргана лимонова кора, ванилова захар
4 ябълки
Орехи, стафиди, други плодове.

Приготвяне:
Разбийте 4-те жълтъка с 1 ч.ч. захар /250 мл/.
Добавете 3 с.л майонеза /като вариант – сметана/ и 1 ч.ч. брашно.
Пак разбийте с миксера.
Добавете настърганата кора от половин лимон и пакетче ванилова захар. / или лимонова и ванилова есенции, аз използвам на Йоткер/.
Отделно разбийте 4-те белтъка на твърд сняг. Внимателно, с помощта на лопатка или лъжица, ги смесете с тестото, като разбърквате отдолу нагоре за да не спаднат белтъците.
Нагрейте фурната до 180-200 град. Градусите според вашата фурна. Аз нагрявам на 160, иначе всичко гори.  
Намажете форма с маргарин, масло или олио,посипете я с брашно.
Нарежете 4 ябълки на дребни парчета или по-тънки резенчета и ги сложете на дъното на формата. Отгоре излейте тестото.
В тестото по желание може да добавите стафиди, орехи или всякакви други плодове, включително и ябълките. Само много леко и внимателно разбърквайте, за да се получи  пухкав сладкиш..
Пече се прибилизително 30 мин, пробвайте с клечица дали е готово.
Внимателно извадете, охладете и посипете с пудра захар. Резултатът е шарлота с букет от аромати.

източник

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 00:44 от labrex

Общи условия

Активация на акаунт