Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
319-333 от 340 отговора


Мнения: 9 993

СОЧНИ ПРИНЦЕСИ С ТИКВИЧКИ



Тиквичка (парче без семенната част)
Морков
Кашкавал
Майонеза 
Чер пипер, сол, по желание пасиран чесън.
Гъби (не е задължително)

В купа се настъргва морковът на ситно ренде, тиквичката на едро, кашкавалът също на едро ренде. Добавя се майонеза (аз използвам  домашната "Провансал"), така че сместа да става за мазане, посолява се на вкус,  добавят се подправките, хубаво се обърква всичко. Количеството продукти е според количеството принцеси. От един среден морков, парче тиквичка – приблизително еднакви купчинки след настъргването, кашкавал също горе-долу толкова или една идея по-малко, 2-3 с.л. майонеза излизат 7 филийки. Сместа се намазва на филии, слагат се във фурната и се запичат само отгоре до зачервяване. При желание, може да украсите, като върху намазаните филийки сложите тънки пластинки от гъби, намазани отгоре с майонеза. Много вкусни и  сочни принцеси. Love

източник
Цитирай


Мнения: 9 993

ПИЦА НА ТИГАН




1. За тестото: (в скобите са моите допълнения)
 
1 яйце
100гр заквасена сметана или майонеза, или смес от двете (използвам кисело мляко)
6 равни с.л. брашно (ако правите с кисело мляко - 7-8 л.)
1/3 ч.л. сода (угасям с капки оцет)
плънка по желание

В купа се смесват съставките – разбиват се яйцето и сметаната, добавят се останалите продукти.Тестото е като гъста сметана. Изсипва се на леко намаслен и загрят тиган, отгоре се реди плънката като за пица – кетчуп, колбас, кашкавал + други екстри по желание. Тиганът се слага на слаб огън, захлупва се и за 20 мин пицата е готова.

2. По същата рецепта може да се направи и сладкиш – в тестото се добавят 2 с.л. захар. Тестото се изсипва пак в тиган, отгоре се слагат плодове по желание, поръсват се със захар, ако е нужно, и с малко нишесте, ако са твърде сочни или пък замразени. Пече се пак под капак. Топъл, сладкишът е чудесен! Love




3. И диетичен вариант: заменяте брашното с 1,5 с.л. пшенични трици или полусмлени овесени ядки, останалото количество с нишесте. Сметаната замествате с кисело мляко – обезмаслено, плънката от домати (доматено пюре), пиперка, чери доматчета, кашкавал. Е, може и малко сварено пилешко вместо салама. (това е предложение на форумка, още не съм го пробвала). Peace

Използвам тиган с диам.20 см, но ми се струва, че ще стане и в по-голям, просто ще е по-тънка, но това вече е въпрос на вкус. Кликнете на източника под рецептата, за да видите на снимка гъстотата на тестото. С кисело мляко вместо сметана се получава чудесно.

източник
« Последна редакция: чт, 29 авг 2013, 18:50 от labrex »
Цитирай


Мнения: 9 993

ЗАПЕКАНКА С ТИКВИЧКИ



тиквички
майонеза, заквасена сметана или кисело мляко
кашкавал, сирене
копър, чесън, чер пипер

Тиквичките се почистват от кората и се режат на тънки филийки, приблизително 3 мм. Редят се на дъното на намаслена тавичка в един ред. Леко се ръсват със сол и се мажат със смес от: майонеза (слагам и лъжица-две (или повече, зависи от количеството тиквички) заквасена сметана или кисело мляко, по-леко става), добавят се още пасиран чесън, чер пипер, копър и, ако е нужно, малко сол, все пак отчитайте наличието на сирене/кашкавал. Върху сместа (слагам я с лъжица върху всяка филийка и с нея разнасям) се ръси сирене или настърган кашкавал, може и двете. Така се редят тиквичките до изчерпване на количеството.  Обикновено правя 4 реда. Най-отгоре също смес (изсипвам всичкото останало количество)+ настърган кашкавал. Слагам тавичката в студена фурна, включвам на 170-180 град и пека до зачервяване и готовност на тиквичките. Най-често слагам само сирене в запеканката, харесваме я охладена, а кашкавалът обикновено става на кора, затова го "икономисвам". Запеканката на снимката е със сирене, отгоре е намазана само с майонеза и запечена, без кашкавал.
Става вкусно и леко ястие, независимо от майонезата. Използвам ДОМАШНА МАЙОНЕЗА „ПРОВАНСАЛ”, по-вкусна ни е от купената. Peace
Цитирай


Мнения: 9 993

КЕКС С ИЗВАРА, разкошен! Love



300 гр брашно
150 гр краве масло
330 гр захар
260 гр извара
3 яйца
200 гр стафиди
1 ч.л.бакпулвер
2 с.л. пудра захар за поръсване

Разбиват се размекнатото краве масло и захарта.
Добавя се изваратаи се разбива до еднородна смес.
Добавят се яйцата, бакпулвера, стафидите, хубаво се разбърква сместа.
Слага се и брашното.
Готовото тесто се изсипва в намаслена форма.
Пече се на 160 - 185 гр. в течение на 55 - 60 мин. За готовност се проверява с дървена клечица. Готовият кекс се охлажда малко във формата и се преобръща върху поднос. Като изстине, се поръсва с пудра захар.

Моите бележки: Не знам как съм пропуснала да напиша рецептата. Отдавна правя кекса, чудесен е, вчера потърсих рецептата му в темата и не я открих. Затова със закъснение я слагам. Бакпулвера може да се добави и с брашното, стафидите накрая, резултатът е все един - прекрасен, пухкав, мек и нежен кекс, въпреки че самото тесто преди печенето е по-скоро тежко и гъсто. Може да се използва и маргарин.

източник
Цитирай


Мнения: 9 993

ПОСТЕН СЛАДКИШ С ВИШНИ (или други плодове)





бакпулвер (10 гр) — 1 пакетче
ванилова захар  — 1 пакетче.
Газирана вода — 0,5 л
Олио — 100 мл
Вишни (замразени, консервирани, пресни) — 1 чаша.
Кафява захар — 1,5 - 2 чаши
брашно — 4 чаши
Щипка сол
Пудра захар за поръсване

В купа сипете пресятото брашно, бакпулвера, захарта, солта, ваниловата захар. Налейте олиото и газираната вода. Разбъркайте хубаво, става с миксер, става и с дървена лопатка, лъжица. Аз с миксера, че по-лесно. Половината смес изсипете в намаслена и набрашнена тавичка (използвам тортена форма с диам.25 см за половин доза).  Отгоре сложете нарязаните плодове, предварително леко посипани с нишесте (или малко брашно), върху тях изсипете останалата смес. Печете в загрята на 170-180 град фурна. ( половината доза при мен се изпече някъде за 30 мин. Проверявах с пръчица, като кекс).

Моите бележки: За аромат слагам есенции - портокалова, ванилова. Бакпулвер слагам 1 ч.л. с връх за 1/2 доза. Правя с бяла захар, може би с другата ще има карамелен вкус? Нареждам плодове и най-отгоре, ръся и с орехи. И пак да напиша, правя половин доза, цялата ще е доста голяма според мен. Използвам леко кисели нектаринки, добре се връзват с тестото. Слагам 1 чаша захар (бяла), чашата ми е 240 мл., според мен е достатъчно, но въпрос на вкус. Peace

източник
Цитирай


Мнения: 9 993

ПОСТEН ОРЕХОВ СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ




•   Брашно – 2 чаши (от 250 мл)
•   Бакпулвер — 1.5 ч. л.
•   Орехи смлени — 1 чаша
•   Олио — 100 мл
•   Вода — 200 мл
•   Сини сливи
•   Захар (кафява) — 1 чаша
•   Ванилова захар — 1 пакетче

В купа смесваме брашното, захарта, бакпулвера и ваниловата захар. Добавяме смлените орехи, олиото и водата. Хубаво разбъркваме с лъжица. Измитите сливи разрязваме на две части, отстраняваме костилката и нарязваме напречно отгоре. Тестото изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме сливите с нарезите нагоре и поръсваме със захар сладкиша. Печем в загрята на 180 град фурна, според авторката на рецептата около 40-45 минут. Готовността проверяваме като при кекс – с дървено шишче.

Моите бележки: Продуктите слагам точно по рецептата, в средата на днешния сложих нектарина. Тестото е малко тежко, не кексово. Като изсипете в тавата/формата за печене (използвах такава за торта с диам.25 см), с лъжица изравнете. Понеже използвам бяла захар, слагам ¾ чаша в тестото, отгоре поръсвам сладкиша на око. Ароматът може да е ванилия, течна или на прах, или друг по желание. В моята фурна на температура 180 град се изпече за 30 мин. Изключих фурната и оставих сладкиша още 2-3 мин, но не беше необходимо, така че съобразявайте печенето с вашите фурни.Много вкусен сладкиш с хрупкава захарна коричка, ореховото тесто в съчетание със сливите е чудесно на вкус. Мисля, че поръсени отгоре орехи също биха се вързали добре. Love

източник
Цитирай


Мнения: 9 993

ВКУСНА ПОГАЧА С КАШКАВАЛ ИЛИ СИРЕНЕ



200 мл прясно мляко
1,5 ч.л суха мая или 20 гр жива.
Краве масло – 170 гр (в тестото – 50 гр.;за мазане на корите – 120 гр.)
1 яйце.
1 жълтък от яйце за намазване отгоре
1/4 с.л.сол
0,5 с.л.захар
350 гр.брашно
Твърд кашкавал – 200 гр.
 
За тестото – в топлото мляко разтваряме маята със захарта, добавяме яйцето, солта, полуразтопеното краве масло, брашното и замесваме тесто. Оставяме на топло да втаса, докато увеличи обема си 2 пъти.

За плънката – кашкавалът стържем на ситно или  средно ренде, в купичка разтопяваме кравето масло.

Оформяне – делим тестото на 7 еднакви части. Всяка една (една по една) се разточва тънко по размера на тавата, в която ще се пече, в случая – с размери 20х25. Намасляваме тавичката и слагаме първата разточена кора, с четка хубаво я намасляваме, върху нея слагаме втора разточена кора, намасляваме и поръсваме равномерно с кашкавал. Следва нова кора, намаслява се, следваща – също се намаслява, ръсим кашкавал. Всъщност кашкавал се ръси през една кора. Най-горната се намазва с разбития жълтък, с нож погачата се реже на квадрати, покрива се с фолио и се оставя да втаса 20-ина мин.
Печем в загрята на 180 град фурна 35-40 мин.

Моите бележки:  Рецептата е от абонамент към сайта. Признавам си, че се прехласнах по снимките, невероятно изглежда погачата. Реших да пробвам. Замесих тестото, оставих го да втасва. В тестото сложих краве масло, но понеже беше малко, за мазане на корите допълних с домашна мас до нужното количество. Разтопих в микровълновата. На кашкавала нямах доверие как ще се държи и използвах краве сирене.
Втасалото тесто разделих на 7 топки, разточих първата (трудно ми се удаде, не съм майсторка по тая част), точих на силиконово килимче. В тавата, използвах с размери 20/30 см, слагах корите, като захлупвах килимчето и отлепях от него. Може и да се навъртят на точилка, но който го може. Мазах с мазнината и ръсих със сирене, като стържех в момента на ситно ренде до покриване на кората. Следваща кора, пак мазане, сирене и така до последната. За разлика от рецептата, слагах сирене на всяка кора. Мазнината ми се стори много, но отиде всичката, нищо не остана в купичката. В моята печка, на 170-180 град се изпече за половин час, така че съобразявайте със своите фурни. Като извадих, поръсих със студена вода и завих с кърпа за да омекне горната коричка. Страхотна вкусотия! Love Crazy Хрупкава намазнена долна коричка, вътре безподобно тесто, като пух, отхапваш и не се смачква, стои си на пластове. Трудно е да спре човек. Не правих снимки стъпка по стъпка, защото я пека за пръв път. Обикновено правя няколко проби и тогава пиша рецептата, но беше толкова вкусна, че.......Кликнете на линка към източника под рецептата, там има чудесни снимки стъпка по стъпка. Peace

източник
Цитирай


Мнения: 9 993

ЧУДЕСНО ТЕСТО ЗА ПИЦА



   

1 чаша брашно
1/3 чаша топла вода
1 с.л. олио
1 ч.л. (с връх) суха мая
0,5 с.л. мед
0,5 ч.л. сол

Замесваме тесто и оставяме 5-10 мин на топло. И получаваме разкошно тесто, което не се точи, а само се разтяга, като в истинските пицарии. Слагаме го в намаслена тава, с ръка разтегляме по дъното и гарнираме по желание. Печем в загрята на 180 град. фурна  до готовност.

Моите бележки: Направих пицата, само за да пробвам тестото, отдавна се канех. Чудесно е. Замесих направо двойна доза, реших, че дадената ще е малка и не сбърках. Двойната доза става за тава с диам. 32см. Използвах жива мая, имах останало от кубче парче - 17гр. Оставих тестото в топла фурна, докато нарежа продуктите за плънката. Извадих го, усилих градусите, гарнирах тестото и пицата се изпече за 25 мин в моята фурна. Много вкусна! Love

източник
Цитирай


Мнения: 9 993

СИН ДОМАТ ПО КИТАЙСКИ





сини домати
картофи
соев сос
нишесте
чесън
пиперка

Сините домати и картофите се вземат приблизително еднакво количество. Сините домати се белят, нарязват се на пръчици и, ако е необходимо, се поставят в подсолена вода за премахване на горчивия вкус. В това време пържим нарязаните на пръчици картофи. Като приключим с тях, пържим синия домат. Ако тиганът позволява, връщате в него изпържените картофи при синия домат, слагате соев сос на вкус и заливате с нишестето, разтворено в чаша със студена вода. Внимателно поразбърквате, да не се накъсат пръчиците домати и картофи до сгъстяване на соса. Добавяте нарязаните на ивички пиперка и чесън, разбърквате внимателно, оставяте да поври 3-5 мин и сваляте от огъня. Оставяте още 5-10-15 мин, за обединяване на ароматите и сервирате.

Обикновено правя около 600гр син домат и малко по-малко картофи. Соев сос на вкус, внимавайте, ако синия домат е стоял в подсолена вода, той поема, така че съобразете. В чаша вода (240мл) разтварям 2 с.л. нишесте, като залея, има сос, след малко попива някъде. Пиперката и чесъна слагам накрая, малко преди свалянето от огъня. 

източник
Цитирай


Мнения: 9 993

АРОМАТНИ ХЛЕБЧЕТА ПО ЯПОНСКИ С ПОДПРАВКИ И ЧЕСНОВО МАСЛО



     

За тестото:
брашно- 400 г
вода- 280 мл
зехтин- 20 мл
суха мая- 1 и 1/4 ч.л. (или половин кубче свежа)
захар- 1 ч.л.
сол- 1,5 ч.л.
сушен босилек - 1 ч.л. (при мен 1,5 ч.л.)
сушена чубрица - 1.ч.л. (при мен 1,5 ч.л)

За чесновото масло:
краве масло - 70 гр
чесън - 2 скилидки

Тестото може да се замеси в машина за хляб. Правя го на ръка, наложи се да добавя брашно. Замесвам и разделям на 8 части х 100 гр. Оформям на хлебчета и подреждам в тава с хартия, завивам с кърпа и оставям да втасват 20-ина мин на топло. В това време правя чесновото масло – мекото масло се разбърква с пасирания чесън, може да се добави и магданоз, слагам и мъничко сол – бяла или шарена. Маслото може да сложите в пош или да го разстелете в подходяща кутия и да замразите в камерата на хладилника.
Втасалите хлебчета се разрязват отгоре по дължина с остър нож на около 5 мм дълбочина. В резките с поша слагате по ивица чесново масло или замръзналото от камерата нарязвате на пръчици и поставяте в мястото на разреза. Печете в загрята на 180 град фурна 20-ина мин. Ако искате мека коричка, напръсквате със студена вода хлебчетата отгоре и завивате с кърпа. Много вкусни, мекички и ароматни хлебчета. Love

източник
Цитирай


Мнения: 9 993

"СЛЪНЧОГЛЕД"








•   брашно — 400 гр (при мен отиде по-малко)
•   пресно мляко — 100 мл
•   яйце — 1 брой
•   сол — 1/2 ч. л.
•   захар — 1/2 ч.л.
•   краве масло — 50 гр
•   суха мая — 2 ч. л
•   кашкавал

Тестото може да се меси в машина. Аз го правих на ръка. Става една идея по-плътно от тестата ми за питки. Използвах прясна мая половин кубче. Разделих тестото на две топки и ги оставих покрити с кърпа, докато приготвя плънката. Нарязах салам, кисели краставички, малко кашкавал, накрая сложих и едно наситнено сварено яйце. Едната топка разточих на кръг, с капак от малка тенджерка отбелязах вътрешния кръг. Намазах го с лютеница и отгоре сложих плънката. Отстрани запълних с настъргания на едро ренде кашкавал. Разточих и другата топка тесто на кръг с големината на първия, сложих го върху плънката и кашкавала. С пръсти притиснах външните страни на двата кръга да се слепят. С капака на тенджерката очертах внимателно вътрешния кръг и около него нарязах на секторчета. Всяко едно се обръща, като се защипва долната му страна, а отгоре леко се разтваря, оформя се като листенце. Готовият слънчоглед се оставя да втаса, намазва се с жълтък (отделих от яйцето за тестото), в средата се поръсва с мак, аз поръсих с чорек . Пече се в загрята на 180 град фурна до получаване на златиста коричка, в моята фурна 20-ина мин.
Плънка може да се направи и от кайма, задушена с лук, подправена на вкус, може и скилидка чесън да се сложи в нея, предполагам и с други, от зелении, например, ще е вкусно. Love

източник

Цитирай


Мнения: 9 993

ЛУЧЕН ПИРОГ





Тесто:

150гр маргарин от хладилника
2 чаши брашно ( 250мл)
150гр заквасена сметана ( става и с по-гъсто кисело мляко)

Плънка:

5-6 големи глави лук
1 равна с. л  брашно
олио за пържене

За заливката:

3 яйца (може и 2 големи, с 3 е по-добре)
3 с. л майонеза или заквасена сметана
100гр настърган на едро кашкавал (става и с топено сирене)

Тава с размери 38х26см.

В купа се слагат брашното и нарязания на дребни парчета маргарин. Добавя се сметаната и бързо се замесва тесто. Целта е да се събере на топка, не да се меси дълго до еднородна маса. Завива се във фолио и се слага в хладилник за 30-40 мин.

В това време се прави плънката: изчистения лук се реже на тънки кръгчета или полукръгчета, леко се поръсва с брашното и се запържва до светло-златист цвят. Ако не пържите, задушете го.

За заливката – смесват се в купичка яйцата, сметаната/майонезата и леко се разбиват с тел. Добавя се настъргания кашкавал и се разбърква.

Тестото се разстила в тавата, правят се малки бортчета отстрани. Разпределя се лука по цялата повърхност и се залива с яйчената смес.

Пече се в загрята на 200 град фурна до кафеникаво-златиста коричка 45-60 мин., съобразете с вашата фурна.
Ако имате търпение, леко охлаждате пирога и нарязвате на парчета, ако не – става и веднага, рискът е да се изгорите като лапате. Love

Моите бележки: Вместо заквасена сметана или майонеза (не винаги имам вкъщи) слагам кисело мляко и прясно в яйчената смес. Леко посолявам, добавям черен пипер и джоджен, но това е въпрос на вкус. Вместо кашкавал съм слагала нарязани на ситно  от слайс сирената или от триъгълничетата топено сирене. И със сирене не е лошо, изобщо позволява импровизации според вкуса. Понеже рядко ползвам маргарин, първия път го направих с тестото от постната галета (на снимката е с него, ще добавя и снимки с оригиналното), чудесен е с постното тесто - хрупкава коричка и вкусна кремообразна плънка. Вместо маргарин, може краве масло да се използва. В моята фурна пека на 180 град около 30-40 мин, но зависи от фурната.

източник стъпка по стъпка
Цитирай


Мнения: 9 993

МАСЛЕНКИ



   

250 гр меко краве масло (мас, в краен случай маргарин)
0,5 чаша пудра захар
1/3 чаша олио
4 с.л. нишесте
3,5 чаши брашно.
ванилия

Чаша 240 мл.

В купа слагаме маслото, пудрата захар и олиото. Разбиваме хубаво с миксер. Добавяме нишестето и ванилията, разбъркваме с миксера, добавяме 1 чаша брашно и пак разбиваме с миксера. Сипваме втора чаша брашно и вече бъркаме с лъжица. На плота сипваме третата чаша брашно, слагаме тестото в него и месим до гладко тесто. Добавяме останалата половин чаша брашно и донамесваме. Тестото е меко, податливо и еластично. Делим на три части и от всяка отъркулваме руло. Режем с нож на парчета (моите са с диам. 4-5 см и широки около 2 см.) Редим в тава, не мазах с нищо, може и върху хартия за печене. Печем в загрята на  150С фурна до леко зачервяване отгоре на масленките. Времето за печене е от  30 до 60 минути, зависи от фурната. Моите се изпекоха за 30-35 мин. Пека на предпоследно ниво на фурната. Готовите масленки се ръсят с пудра захар, може да се хапват и без нея, зависи от предпочитанията. В част от тестото може да се замеси какао, може да се изрежат фигурки с формички.
Масленките са много нежни, пръхкави и страшно вкусни. Love

Според мен най-вкусни са замесените с хубава мас, но въпрос на вкус е. Peace

източник стъпка по стъпка

Цитирай


Мнения: 9 993

ВКУСЕН КОЗУНАК



     

Мая жива – 25 гр (суха - 2 ч.л);
Брашно - 400гр;
Захар - 75гр;
Ванилова захар или ванилия;
Сол - 0,4 ч.л.;
Краве масло - 55гр;
Яйца - 1 яйце и 1 жълтък
Пресно мляко – долива се към яйцата до 255мл. течност

Как го правих: В каничка с деления сложих яйцето и жълтъка, налях прясно мляко до 200 мл, сложих две с връх с.л. кисело мляко и долях топла вода до 255мл. Натроших маята в сместа и с тел разбърках до разтварянето и. В купа сипах течната част, добавих захарта, солта, размекнатото краве масло и ванилията, разбърках. С брашното замесих меко тесто. Прехвърлих на плота и доизмесих, като добавях брашно, при мен отиде повече от даденото в рецептата количество. Тестото е средно, нито твърдо, нито меко, еластично, но държи форма като е на  топка, не се разлива. Премерих го – 886 гр. Разделих на три, от всяка част с намаслени с олио ръце направих фитил. Пак с намаслена длан размачках фитила на продълговата мекица, сложих плънка и завих на тънко рулце. Така процедирах и с другите два фитила. Получените три рулца сплетох и сложих върху хартия за печене във форма за кекс с размери на дъното 26,5 х 8,5см  и дълбочина 8 см. В горната част се разширява на 30 х 12см. Завих с кърпа и оставих да втасва във фурната, загрята на 40 град приблизително. За около 45 мин козунакът изпълни формата, извадих я и повиших градусите на 150-160. Докато фурната загряваше, намазах козунака отгоре с останалия белтък и поръсих със захар. Козунакът се изпече за 25 мин. Поръсих леко отгоре със студена вода и завих с кърпа. Срязах го още горещ, кой да чака. Много вкусен, ароматен, мек, пухкав на конци козунак.  Love

Моите плънки: В едното рулце – канелена захар със стафиди, в другото – сладко от ягоди, в третото мед, какао и накълцани наситно орехи.

По принцип рецептата е пригодена и за машина за хляб. Предстои да я пробвам. В рецептата по линка има дадени различни грамажи на продуктите за машина.

И от машината:



източник
« Последна редакция: пн, 27 мар 2017, 18:35 от labrex »
Цитирай


Мнения: 9 993

МЕКСИКАНСКИ СЛАДКИ



 

125 гр краве масло (стават и с маргарин, правени са и с комбинация маргарин-домашна свинска мас поравно)
45 гр пудра захар (аз слагам обикновена 2 с.л.)
1 жълтък
1 с.л. коняк (слагам Бейлис)
0,5 ч.л. канела
250 гр брашно

Разбийте маслото със захарта, става и с тел, Добавете жълтъка, коняка и канелата и хубаво разбъркайте. Добавете брашното и замесете средно меко тесто.
Разделете го на 20 части. От всяка оформете подкова. Слагайте сладките в намаслена тавичка или покрита с хартия за печене. Печете в загрята на 170-180гр фурна. В моята, пека на предпоследното ниво, стават готови за 14 мин. Готовите сладки оставете до пълно охлаждане в тавата. След това поръсете с пудра захар. Съхранявайте в затворена кутия.

Моите бележки: Много бързи за приготвяне и много вкусни сладки. Като отхапете, се разпръскват в устата. Ако решите да ги правите, първо включете фурната да се нагрява. В купа разбийте маслото (по-горе съм написала и за замяната му) и захарта, добавете жълтъка, коняка, канелата и брашното. Но не слагайте цялото количество брашно. Първия път ги правих с 250 гр брашно, тестото стана твърдо и трудно се оформиха подковите, изискваше повече мачкане в ръка топчето, докато стане на подкова. Но на вкуса това изобщо не влияе. После вече сипвах по 200 грама брашно и при намесването, поръсвах още. Ако направите тестото средно меко, лесно се оформя. Сладките слагам в суха тава, не ми се лепят. В рецептата е дадена температура 150 град и време 8 мин за изпичането, при мен не се получи. Пекох дълго, увеличавах градусите, при следващите вече добре стана на 180 за 14 мин, така че все пак съобразете с вашите фурни. Гледайте да не ги препечете, просто леко да пожълтеят отгоре, а отдолу става малко по-червена коричка. Топлите сладки са много крехки, затова оставете да се охладят в тавата, студените вече не чак толкова – това за тези от мекото тесто. Първите, които правих с твърдото тесто, бяха здрави, но пак много пръхкави, не стават твърди. Държа ги в чиния на масата, два дена издържат без промяна, не съхнат.

източник
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
319-333 от 340 отговора