РУСКИ ГРАДСКИ КУЛИЧ
От авторката на рецептата: Предлагам ви съвсем проста рецепта за кулич, за тези, които нямат време да се занимават с мая и втасване на тесто, а и за тези, които не обичат маята. Рецептата е взета от кулинарно списание, названието на което вече е забравено, но рецептата остана. Куличът е съвсем лесен, дори и за начинаещи.
1 ч.ч. захар (240 мл)
4 яйца
маргарин 180-200гр, размекнат
Всичко се разбива хубаво с миксер, ако нямате – може и на ръка, с тел.
Добавяте 0,5 ч.ч. топло мляко, ванилия на вкус и около 0,5кг. брашно, смесено с пакетче бакпулвер от 10 гр. Всичко се смесва, добавят се 100гр. стафиди, още веднъж разбърквате. Тестото е като за по-гъсти олади, сипвате го с лъжичка във формите, най-много до половината, по време на печене бухва доста.Ако спазвате рецептата, просто е невъзможно да се обърка нещо.
Печете в загрята фурна на 160-170-180 град,. Проверявате дали са готови с клечица, като кекс. Сравнително бързо се пекат, ако са в малки форми за мъфини 10-ина мин. са достатъчни, в по-големите 12-15 мин., а ако печете цялото количество тесто в една форма, около 30-40 мин, в зависимост от фурната.
Моите бележки: Правят се невероятно лесно, стават невероятно меки и въздушни, като памук и много вкусни. Правих ги и с мас, също се получават, не съм пробвала с краве масло. Отгоре може да се направи глазура от разбит белтък, пудра захар и лимонов сок, или само от пудра захар + сок от лимон или портокал, или просто да поръсите с пудра захар.Предполагам и шоколадова глазура ще им отива. От половината доза продукти се получават 12 мъфинки в метална форма за 12 броя. Гнездата на формата намазвам само с мазнина. Внимавайте с брашното, първия път за половин доза ми стигна чаша и половина брашно. Не трябва да се получава много гъсто тесто, като за козунак, а такова, че да може да се сипва с лъжица във формичките за мъфини.
източник