Продукти:
1/3 ч.ч. олио
100 гр кисело мляко
1/2 ч.ч. захар
2 яйца
2 ч.ч. брашно
1 с.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 добре узрели банана (с кафяви петънца)
1 ябълка
1 ч.ч. стафиди
малко портокалов или друг вид сок (може и алкохол)
канела на вкус
Начин на приготвяне:
Накиснете стафидите в портокаловия сок (или сок по ваш избор или ром или коняк) - добре е да престоят така в затворен съд в хладилника поне няколко часа (най-добре една нощ).
В купа разбийте с телена бъркалка киселото мляко и олиото до получаването на гладка кремообразна смес. Прибавете захарта и разбийте добре. Добавете яйцата едно по едно като разбивате добре.
Намачкайте бананите с вилица и ги прибавете към сместа. Накълцайте ябълката на дребно (като краставица за таратор) и добавете и нея.
В отделен съд пресейте брашното, содата, бакпулвера и канелата. Добавете отцедените стафиди и разбъркайте добре. Изсипете яйчената смес при сухите продукти. Разбъркайте с желязна лъжица колкото да се смесят всички продукти. Внимание! Сместа трябва да е съвсем грубо омесена. По-дългото бъркане до получаване на гладка смес прави мъфините твърди като гума.
Разпределете сместа в 12 намаслени стандартни форми за мъфини (при мен излязоха 24 мини и 6 стандартни)
Печете в предварително загрята фурна на 180с. (При стандартните мъфини печенето отнема около 25 минути, а при мини - малко под 20 минути). След изпичането извадете и оставете мъфините да се охладят върху решетка.
Да ви е сладко!
Ако е необходимо, ще сложа снимка по-късно.