Продуктите са:
1 1/2 ч. ч. бяло брашно
3/4 ч.ч. захар
1 с.л. (1 пакетче) бакпулвер
3/4 ч. л. сол
3/4 ч.ч. препечен пшеничен зародиш
1 1/2 ч.ч. намачкани добре узрели банани (според рецептата това са 3 банана, но при мен се получи с 2)
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1/3 ч.ч. олио
1 ванилия
Фурната се загрява предварително на 200*С.
В отделни купи се разбиват сухите (брашно, захар, бакпулвер, сол, зародиши, ванилия) и мокрите продукти. Мокрите се добавят към сухите . Разбърква се съвсем малко - колкотода се смесят двете. Не се използва миксер, защото при разбъркването с него ставало нещо с глутена и кексчетата ще станат по-жилави. След това сместа се разпределя равномерно в предварително намаслени формички за кексчета - при мен се събра в 12 (две форми х 6), но по рецепта е за 16 кексчета. Пекат се около 20 - 25 мин. (при мен се опекоха за 20 мин.)
Това е. Семейството много одобри резултата и рецептата влезе в списъка на тези, които ще направя пак. Смятам други път да сложа кафява захар и мъничко пълнозърнесто брашно, защото имам усещането, че ще стане сполучливо. Пробвайте!
Ето как изглеждат: http://community.webshots.com/photo/337465061/347352213aHVAYW