Генно модифицираните храни

  • 5 347
  • 9
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 300
Здравейте! Аз отдавна се интересувам от нещата свързани с генното инженерство. Много са доводите ЗА и доводите ПРОТИВ - особено що се отнася до генно модифицираните храни! Има много изследвания, които доказват, че ген. инж. и генно модифицираните храни са опасни  за  здравето  на  днешното и бъдещото поколение! Повдигам темата защото попаднах на интересна новина в www.news.bg, а именно:  ЕС одобрява продажбата на генно модифицирана царевица

Европейският съюз обяви, че  одобрява употребата на един от видовете генетично модифицирана царевица.
Прессекретарят на Европейската комисия Рейо Кемпинен съобщи, че заявката на швейцарската компания Syngenta за продажба на царевицата Bt11 ще бъде одобрена на заседанието на комисията идната сряда.

Кемпинен отбеляза, че решението ще бъде валидно за всички 25 страни от ЕС и ще действа 10 години.

АП припомня, че тази царевица по-рано бе разрешена за използване само за храна на животни и за преработка в други продукти, като царевичен сироп.


Какво мислите вие по този въпрос?

# 1
  • Мнения: 1 497
Говорила съм по въпроса с генно модифицираните храни с моя приятелка, която има докторска дисертация по микробиология и работи в областта за Британското правителство. Тя ми каза, че няма никаква опасност да се консумират одобрените от ЕО храни. Всъщност правилата за допускане на определен вид генно-модифицирани храни за консумация са изключително стриктни, така че няма страшно. Също така, тя ми каза, че подобен тип продукти се срещат най-често в полуфабрикатите- като например тестото за готовите пици и пр.

# 2
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Има много дискусии по тоЗи повод. Въпросите свърЗани с таЗи тема са:

*дали въобще се нуждаем от генно модифицираните храни и растения, от тоЗи вид индуструиалиЗиране на селското стопанство?
*как може да се предпаЗят останалите растения, ако до техните полета се посадят  генно модифицирани растения? По какъв начин би се спряло пренасянето на семената?!
*дали хората имат деиствително свододен иЗбор? Много важни са подробните описания на съдържанието на продуктите. Ако обаче до традиционно Засадени растения се Засадат и генно манипулирани,  се отнема практически правото на свободен иЗбор на хората?
*в полЗа ли са г.м. растения За наи-бедните страни - в теЗи страни по-вероятно проблемът е не в липсата на храна, а в липсата на средства те да се Закупят.
*кои носи отговорността, ако хората или природата  получат щети от теЗи продукти - фирмата-проиЗводител на семето или селското стопанство, което ги е Засадило?
*има ли дългосрочни иЗследвания За това, как влияят теЗи растения на хората.
*може ли да се контролира, дали някои от съставките на продуктите, напр. мляко, не е от животно, което е било хранено с г.м. растения? А това го има в съставките на доста храни.

Така, че тоЗи въпрос е много полемичен, експертите също не са на едно мнение... Как е положението в Законодателството в България, обсъжда ли се тоЗи въпрос?

# 3
  • София
  • Мнения: 2 300
Цитат на: rosa
Има много дискусии по тоЗи повод. Въпросите свърЗани с таЗи тема са:

*дали въобще се нуждаем от генно модифицираните храни и растения, от тоЗи вид индуструиалиЗиране на селското стопанство?
*как може да се предпаЗят останалите растения, ако до техните полета се посадят  генно модифицирани растения? По какъв начин би се спряло пренасянето на семената?!
*дали хората имат деиствително свододен иЗбор? Много важни са подробните описания на съдържанието на продуктите. Ако обаче до традиционно Засадени растения се Засадат и генно манипулирани,  се отнема практически правото на свободен иЗбор на хората?
*в полЗа ли са г.м. растения За наи-бедните страни - в теЗи страни по-вероятно проблемът е не в липсата на храна, а в липсата на средства те да се Закупят.
*кои носи отговорността, ако хората или природата  получат щети от теЗи продукти - фирмата-проиЗводител на семето или селското стопанство, което ги е Засадило?
*има ли дългосрочни иЗследвания За това, как влияят теЗи растения на хората.
*може ли да се контролира, дали някои от съставките на продуктите, напр. мляко, не е от животно, което е било хранено с г.м. растения? А това го има в съставките на доста храни.

Така, че тоЗи въпрос е много полемичен, експертите също не са на едно мнение... Как е положението в Законодателството в България, обсъжда ли се тоЗи въпрос?


  202uu   202uu   202uu

Обсъжда се! Мина на първо четене закон, позволяващ  свободното  разпространение  на  генно  модифицираните продукти /което ще рече, че на продуктите няма да е посочено дали те са генно мдифицирани или не/ и доколкото съм информирана са на път да го приемат  Imp  Imp  Imp

# 4
  • София
  • Мнения: 2 300
Цитат на: Теодора
Говорила съм по въпроса с генно модифицираните храни с моя приятелка, която има докторска дисертация по микробиология и работи в областта за Британското правителство. Тя ми каза, че няма никаква опасност да се консумират одобрените от ЕО храни. Всъщност правилата за допускане на определен вид генно-модифицирани храни за консумация са изключително стриктни, така че няма страшно. Също така, тя ми каза, че подобен тип продукти се срещат най-често в полуфабрикатите- като например тестото за готовите пици и пр.

 Stupid

Това за докторската дисертация звучи добре, но "няма страшно" - не особено. Типично по български - за нас никога няма опасност - няма опасност от катастрофата в Чернобил, няма опасност от СПИН, няма опасност от "луда крава", няма опасност от терористични акции, няма опасност за медиците в Либия /а опасността според мен е повече от сериозна Imp / и т.н. Мисля че тази твоя позната трябва да поразучи и "другата страна на медала". Цитирам:
"...- Забелязани са силни алергични реакции и асматични кризи сред хората,които имат непоносимост към определени растителни или животински произход, от които е взет ген и е вмъкнат в хранителен продукт, който нормално за тях е бил добър. Най-честите заболявания, свързани с генните манипулации са : Нови видове алергии, Рак, Натравяния, Симптоми на множествена склероза (какъвто е случая и с Аспартам, извлечен по химичен път заместител на захарта), Намаляване на имунната защита, ЗАТЛЪСТЯВАНЕ (погледнете американците, чиято храна в деведесет процента от случаите е генно обработена и не случайно американската нация се счита за най-болната нация в света) и др.
- Човешката ДНК не разпознава геннопроменените елементи, не може да ги усвои и ги отделя под формата на мастни натрупвания!

...
50% от генната манипулация на семената е насочена към създаването на растителни видове, устойчеви на хербециди. Тези торове убиват всички живи организми в полето (включително и полезните за растенията и почвата микроорганизми и насекоми), но по естествените пътища на природата в съседните полета се появяват плевели и вредители -мутанти, които стават устойчиви на тези хербициди. Това изисква все повече пестициди и вода (до три пъти повече), които ферме-ра трябва да плати. Почвата отслабва, става кисела, неплодородна..."
и т.н., и т.н. Информация по въпроса има много и повечето стряскаща. Сайтове в интернет също има не малко!
Много е лесно да се каже няма страшно!  Може и да няма, но аз предпочитам да се съмнявам! Защото става въпрос за нашите деца и тяхното здраве!

# 5
  • Мнения: 1 497
Склонна съм да вярвам само на хора, които знаят за  какво говорят. ЕО има изключително стриктни изисквания относно ГМ храни.
http://europa.eu.int/comm/food/food/biotechnology/index_en.htm

# 6
  • Мнения: 5 500
А пък аз като прочетох всичко това, вече благославям родителите ми, че всяка събота и неделя са на "ранчото" и произвеждат истински плодове и зеленчуци. Може да не са съвсем екологично чисти, все пак валят киселинни дъждове, атмосферата е вече така отровена, ама съм сигурна поне, че няма нитрати, а вкуса на картофите и доматите го няма никъде, не са пластмасови зелките, краставиците не са само вода и т. н.
И чесно казано, не искам да ям "нестрашни генномодифицирани храни".

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Цитат на: Elfi

Обсъжда се! Мина на първо четене закон, позволяващ  свободното  разпространение  на  генно  модифицираните продукти /което ще рече, че на продуктите няма да е посочено дали те са генно мдифицирани или не/ и доколкото съм информирана са на път да го приемат  Imp  Imp  Imp


Глупости! Ти чете ли проектозакона? Понеже аз го четох - и там няма такова нещо като свободно разпространение. Да не говорим пък, че свободното разпространение не е равнозначно на липса на означение за генномодифициран продукт.
А освен това каквото и да приемем като закон, то ще е съобразено с директивите на Ес, които пък имат категорично изискване за означение в етикетите дали е използвана генно модифицирана суровина.

Че генното модифициране е спорно, недостатъчно проучено и т.н. съм съгласна, ама аман от емоционални паранои и недобро проуване за какво точно става въпрос.

# 8
  • София
  • Мнения: 2 300
Цитат на: Теодора
Склонна съм да вярвам само на хора, които знаят за  какво говорят. ЕО има изключително стриктни изисквания относно ГМ храни.
http://europa.eu.int/comm/food/food/biotechnology/index_en.htm


Цитат на: mam4e
А освен това каквото и да приемем като закон, то ще е съобразено с директивите на Ес, които пък имат категорично изискване за означение в етикетите дали е използвана генно модифицирана суровина.


Зная много добре какво говоря! Изчела съм доста документация по въпроса и то от различни източници и не съм приела мнението на един единствен човек за меродавно и неподлежащо на съмнение! Съгласна съм, че ЕС наистина има високи изисквания, но засега се съобразяваме с ЕС само що се отнася до цените на стоките и услугите /ако има нещо друго, по което си приличаме със страните от ЕС ще ми е интересно да го узная Sad /.  В тази връзка много учени от БАН /като става въпрос за научни кадри/ се обяват против свободното разпространение на ГМО поне докато не влезем в ЕС!
Най-проста и обобщена информация може да видите в тези link-ове. Ако някой се интересува има още много.
http://ecosw.dir.bg/kniga/chapter14.htm
http://www.bluelink.net/gmo/

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Цитат на: Elfi
Съгласна съм, че ЕС наистина има високи изисквания, но засега се съобразяваме с ЕС само що се отнася до цените на стоките и услугите /ако има нещо друго, по което си приличаме със страните от ЕС ще ми е интересно да го узная Sad /.  В тази връзка много учени от БАН /като става въпрос за научни кадри/ се обяват против свободното разпространение на ГМО поне докато не влезем в ЕС!
Най-проста и обобщена информация може да видите в тези link-ове. Ако някой се интересува има още много.
http://ecosw.dir.bg/kniga/chapter14.htm
http://www.bluelink.net/gmo/


Виж, пак ти казвам - няма такова нещо в проектозакона; а парламента е длъжен да го съобрази със законодателството на ЕС - няма друг начин - дори и да проспат нещо сега след 3 години ще им се наложи да се събудят - а за това време мислиш ли че някой ще се развихри с генното модифициране в България , ами после - на кого ще продава стоките, ще търси пазар извън ЕС ли? И аз съм чела много неща за генното модифициране, но много малко от тях са добре обосновани неща, на които да се повярва. Повечето са пропагандни, параноични и далеч от здравия разум.

Общи условия

Активация на акаунт