Продукти: 2-3 ябълки (сладки)
2 портокала (може и праскови или други меки плодове)
500 гр. заквасена сметана
200 гр. пудра захар
4 белтъка
1 пакетче желатин
1 ванилия
2 готови блата
500 мл. портокалов сок ( или сок от същия плод, който използвате)
Начин на приготвяне
1. Белтъците се разбиват на твърд сняг с пудрата захар. Добавя се сметаната и разбиването продължава до получаването на еднородна смес. Прибавят се ванилията и ябълките, нарязани на кубчета.
2. Кремът се разбърква и половината от него се нанася върху първия блат. Върху него се поставя вторият блат и се покрива с останалата част от крема.
3. Желатинът се разтваря и се смесва със затопления портокалов сок, в който е разтопена малко захар.
4. Върху тортата се нареждат резени портокали, обелени от ципата, и след което се полива със сгъстения сок.
5. Тортата престоява 6-8 часа в хладилник, след което е готова за консумиране.