Родопски клин - стъпка по стъпка
Ето как се прави родопски клин - стъпка по стъпка в снимки. Рецептите които давам са от бабите ми, като уговорката е, че те не ползваха тефлонов тиган, а печаха клина в тави върху старовремски готварски печки с дърва. Възможно е клина да се изпече и във фурна, но не става с хрупкава коричка. Също така бабите ми сами си точеха корите, а аз ползвам готови.
Клина е събирателно понятие за типичните родопски баници. Плънки за клин има различни, аз по-долу давам няколко варианта на плънки. Сега направих и снимах клин с фиде.
Необходими продукти за клин в голям тефлонов тиган:
2 чаени чаши полусварено фиде (около 3 чаши несварено фиде)
2 яйца
200 гр. сирене
масло
олио
сол (ако сиренето не е солено)
готови кори за баница, за който не може да точи.
1. Фидето се сварява до полуготовност в подсолена вода. Изцежда се и докато е горещо се слагат 2 супени лъжици масло да се разтопи в него. Натрошаваме вътре сиренето, добавяме яйцата и разбъркваме добре.
2. На дъното на тефлоновия тиган сипваме 1-2 супени лъжици олио, омазняваме добре дъното и стените на тигана. Слагаме една голяма домашно точена кора или няколко готови фини кори, така че краищата им да излизат извън стените на тигана.
3. Сипваме плънката и разстиламе добре, леко притискаме да се оформи добре и по стените на тигана.
4. Слагаме отгоре друга кора (или няколко готови кори) и завиваме добре с долните краища. Може да се сипят 1-2 лъжици олио отгоре. Печем на котлона на умерена степен (аз пека на степен 5 от масимална 9) до хубаво зачервяване на долната кора.
5. Обръщаме клина върху голяма чиния, поднос, капак. После приплъзваме обратно в тигана, за да се опече и другата страна.
6. След изпичането може клина да се намаже с масло. Оставя се да поистине. Поднася се с кисело мляко или айрян.
Други плънки за родопски клин (проготовлението е същото) :
1. Класическата плънка за клин
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
3 чаши полу-сварен ориз
3 яйца
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен и черен пипер.
2. Плънка за клин с ´биле´ (така казват бабите ми)
3-4 чаши нарязана на средно зеления (спанак е най-добре, става и с лапад, киселец, зелен лук)
1-2 чаши полу-сварен ориз
3 яйца
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен пипер.
3. Плънка за клин с яйца
3-4 яйца
1 чаша сирене
малко сода за хляб
2 супени лъжици брашно
4. Плънка за клин-тиквеник
3 чаши нарязана на ситни кубчета тиква
половин чаша олио
половин чаша захар
канела
може и орехи