Разгледах библиотеката и инд.ястия, които сте предложили и тъй като не видях като тази, реших да ви я споделя, защото е любима в моето семейство Правя само уговорката, че никога не меря с лъжици, така че дори и да слагате на "око" пак ще се получи. Яденето е леко люто.
Необходими продукти (порция за 3ма):
пил.гърди/бонфиле
1 глава лук (кромид/червен)
3 ск.чесън
шепа стафиди(може и без тях, но са много добра добавка)
4 -5 с.л. олио/зехтин/гий за пържене
За соса:1 кофичка кис.мляко
1 ч.ч. белени домати със соса (ако са от буркан)
1-2 с.л. кетчуп(дом.паста е за предпочитане)
1 с.л. горчица
1 ч.л. захар
1 ч.л. канела
2-3 щипки инд.орехче
1/2 ч.л. млян кориандър
няколко зърна кардамом
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. млян джинджифил
щипка черен/бял пипер
сол на вкус
(може да се добави всякаква къри подправка, която се продава по магазините - Мадраско къри, Инд. къри и т.н.)
Аз лично слагам и гарам масала, защото имам удома...скоро си купих и Зелено Къри паста (Екзотик фуудс)
Технологията е следната:
В дълбок тиган се загрява мазнината и се запържват лукът и 1 ск.чесън около 1-2мин. + половината канела, сол. Прибавя се месото, нарязано на малки кубчета и се пържи до побеляване (около 5 мин.).
Кис.мляко с всички останали подправки и продукти(без стафидите) + 2 ск.чесън се пасират в дълбок съд.Получава се светло кафяво-розова смес. Тази смес се изсипва в тигана, когато месото се е позапържило, слагат се стафидите и се оставя на по-слаб котлон да се сгъсти. Отнема около 40мин. докато се получи средно гъста каша, защото впоследствие се сгъстява още.
В тигана изглежда така:
За сервиране се сварява дългозърнест ориз (най-добре басмати или на Uncle Ben's) с малко куркума за жълт цвят, сол и няколко капки мазнина.
Препоръка: ако месото почне да загаря бързо сложете мъничко от млечната смес в тигана, за да се "разводни". Продължете да запържвате докато месото побелее напълно и след това изсипете останалата част от сместа
Всъщност се готви много лесно, просто многообразието от подправки го прави да изглежда сложно. Особено за почитателите на инд.кухня смятам, че ще е удоволствие
Бон апети