Торта с касис - спомен за лятото

  • 1 500
  • 2
  •   1
Отговори
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Днес направих едно много приятна тортичка, която ме върна към лятото, за това реших да я споделя с вас. Дано в хареса и да ви е сладко!

Торта с касис

за блата:
200 гр масло
200 гр захар
4 яйца
1/2 пакетче бакпулвер
300 гр млети орехи или бадеми, може и микс

за плънката:

около 250 гр касис, става и с черен и с червен
пакетче желатин
250 мл сок от касис
100 гр захар
400 мл течна сметана

Разбиваме маслото със захарта до получаване на пухкав крем. Добавяме яйцата, последно добавяме смлените ядки с бакпулвера. Пече се в предварително загрята фурна на 170С за около 30-35 минути. За по-лесното отлепяне на блата, хубаво е да сложите хартия за печене на дъното на тавата.
Като се изпече се поставя върху кухненска решетка да изстине напълно, след което го натрошаваме на трохи.
Заливаме желатина с 2-3 супени лъжици студена вода да набъбне. Загряваме сока от касис, добавяме захарта и желатина, бъркаме непрекъснато, докато захарта се разтопи.
Сметаната се разбива, докато се сгъсти, охладения сок се добавя внимателно към сметановата смес. Последни се добавят плодовете касис.

Сглобяване:

На дъното на поднос се поставя обръча от форма за торта. Изсипва се половината натрошен блат и се заглажда:


Следва сметановата смес, изсипва се и се подравнява:



Върху сметаната се наръсва останалата част от натрошения блат:



Престоява около 4 часа в хладилник да се охлади и стегне и тогава се маха обръча, резултатът е това:


# 1
  • Мнения: 3 830
Shocked Супер! Shocked Shocked

Аз пък правя един сладкиш... Тесто за кекс, което разделям на половина. Едната половина я запичам до златисто, след което надупчвам с вилица и поливам със сок от касис или арония. Посипвам с орехи, стафиди, слагам също и някакво сладко, поливам с останалото тесто и връщам във фурната.   chef

# 2
  • Мнения: 3 622
Интересно  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт