Сол самардала

  • 6 203
  • 15
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 927
Подариха ми малко сол самардала. Има много приятен аромат. Приятелката ми я ползва за посоляване на великденските яйца и разни супички....
За какво би могла да се ползва?!

# 1
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Една позната ми каза,че я използва  когато прави печени картофи.Аз лично не съм пробвала Wink ,но намерих това http://www.bonapeti.tv/recepti/rec/02.02.27.htm

# 2
  • Мнения: 2 784
Обожавам я тази сол,слагам я на всичко,но домашната е по-хубава,имах малко от един приятел от Казанлък,свърши и сега ползвам от пазара-нищо общо.Слагам я на таратор,яйца,спагети,препечени филийки.Доколкото знам самардалата е сушен див чесън,оттам е и специфичния и аромат...

# 3
  • Мнения: 6 472
И у нас е любима подправка:) Единствения начин по който мога да накарам детето да яде сурови целенчуци е като си ги топи в сосче от заквасена сметана, кисело мляко и самардела:)
Хубава е за таратор, салата от краставици, задушени картофи, млечни сосове, салати с яйца или просто варени яйца:)

# 4
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Tsvety
Доколкото знам самардалата е сушен див чесън,оттам е и специфичния и аромат...


Аз не разбрах точно какво е. Обясниха ми, че листата били като на нарцисите - тънки дълги зелени. Стривали се заедно с най-обикновена сол. Самата смес е точно като солта, но силно зелена Wink
Моята е точно домашна, значи съм улучила Simple Smile

# 5
  • Мнения: 6 243
Самардалата си е отделно разстение, не е див чесън. Листата са дълги и зелени, малко наподобяват пера на лук, но са с остри ръбове. Солта се приготвя, като зелените листа се мелят със сол в месомелачка, а после се суши на проветриво място. (и е ужасно лютиво, докато се мели, но после няма проблем). В нашия край традиционно се използа за ръсене на филии с масло. И на варени яйца  Grinning
(даже в момента в беседката пред блока на един наилон съхне една доза на комшията, онзи ден я мели горкия и много сълзи проля  Grinning )

# 6
  • Мнения: 702
sladka hapkaТова е любимата сол на щерката слага я на абсолютно всичко и освен това зная че е много полезна ,но непомня точно за какво.А лично за мен тази сол е с произход Стара Загора защото там я опитах за 1 път Wink

# 7
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 705
Дето се вика"За всяка манджа мерудия". Майка ми я слага на почти всичко. А баща ми си я хапва направо сурова #Shocked Но ма мъжът ми не му харесва и аз не я ползвам.

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 4 571
Така е, самардалата  се отглежда в района между Стара Загора и Ямбол. По другите краища на страната обикновено не са и чували.
Имах една състудентка, която и викаше смърдел, а мъжа ми твърди, че миришела на нефт  Mr. Green

Аз я ползвам за зеленчуци, сирене, варени яйца, но хит си остава вареното пиле - ей това е върхът.

# 9
  • София-България, Израел - където си поискам
  • Мнения: 2 856
Моят мъж е от Нова Загора. В тяхното семейство тази подправка е на голяма по4ит. Ползват я , като сол в манджи не съм виждала да я слагат . В на4алото не ми харесваше тази подправка, после свикнах и запо4на и на мен да ми харесва.

# 10
  • Пловдив
  • Мнения: 23 630
Аз само съм опитвала преди години. Сега от къде могада се сдобия с такава сол?

# 11
  • Мнения: 3 927
sladka hapk-е,
точно от Стара "Гъзора" Wink  ми е самардалата. За сега ми харесва, ще пробвам предложенията тук...

Янтра,
попаднах на подправакта на сайта на "Биосет" - пловдивска фирма за подправки, варива и др. подобни ето тук:

http://www.bioset-bg.com/jar_scl_bg.php

# 12
  • Мнения: 6 243
Цитат на: Янтра
Аз само съм опитвала преди години. Сега от къде могада се сдобия с такава сол?
От пазарите на Южна България. Не знам тая на Биосет колко е добра, ни е си я консумираме все домашна  Grinning

# 13
  • Пловдив
  • Мнения: 23 630
Амммм в Карлово дали употребяват? Или в Пловдив?

# 14
  • Мнения: 702
В Пловдив се среща тук там но все си е домашно производство на загорчани или на такива които имат роднини загорчани на нас ни я дават бабата и дядото които са от там но живеят вече много години тука,но родата си им е още там

Общи условия

Активация на акаунт