Предлагам ви рецепта за
пълнена печена пуйка с кестени

Необходими продукти за 8 порции:
1 пуйка, около 4 кг
1 лимон
1 глава лук, срязана на 4
1 зелена ябълка, срязана на 2
2 стръка розмарин
2 дафинови листа
2 с. л. краве масло
сол и черен пипер на вкус

за пълнежа:
2 с. л. краве масло
100 г бекон, нарязан на ситно
1 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън
200 г пуешки или пилешки дробчета, по желание
1 ч. ч. предварително сварени и обелени кестени
250 г гъби печурки
500 г кайма
1 ч. л. кимион
1 ч. л. салвия
1 кубче зеленчуков бульон maggi
½ ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. индийско орехче
2 с. л. нарязан пресен магданоз
1 ч. ч. трохи от бял хляб
8 резена бекон

Начин на приготвяне:
1. Пуйката се измива и се почиства от остатъците от пера. Подсушава се, посолява се и се поръсва с черен пипер от всички страни.
2. Приготвя се плънката, като в загрятото масло се слага беконът и се бърка, докато се зачерви. Добавят се лукът и чесънът. Задушават се на слаб огън около 10 мин. Слагат се гъбите и кестените, огънят се засилва и сместа се бърка, докато се изпари течността. Сипват се дробчетата, нарязани на парченца, и се пържат, докато си сменят цвета. Прибавя се натрошеното кубче зеленчуков бульон. Оставя се да изстине. Каймата се обърква с останалите подправки, хлебните трохи и изстиналата смес. Отново се подправя на вкус, ако е необходимо.
3. С част от плънката се напълва кухината около шията на пуйката. Кожата се завързва. Останалата плънка се слага в намаслена тавичка и се изпича отделно за 20 мин. преди да се сервира.
4. Вътрешността на пуйката се напълва с лимона, надупчен с клечка за зъби, парчетата ябълка, лука, розмарина и дафиновите листа. Пуйката се овързва и се намазва обилно с масло. Върху гърдите се подреждат парчетата бекон. В тава за печене се налива 1 ч. ч. вода и се поставя подходяща решетка - например от лозови клони или няколко вилици и лъжици, сложени на кръст. Върху нея се поставя пуйката, увива се в алуминиево фолио и се пече на 190° С. Времето за печене се пресмята по 20 мин. за килограм плюс 90 мин., ако пуйката е над 4 кг, или  по 20 мин. на кг плюс 70 мин., ако е под 4 кг. Половин час преди края на печенето се маха фолиото и се пече, докато кожата покафенее. Преди да се нареже, зеленчуците и плодовете от вътрешността се изваждат и изхвърлят. Също така преди нарязването задължително трябва да се остави да постои завита във фолио 30 мин., за да не изтекат соковете. През това време може да се изпече останалата плънка.
   Източник:  вестник "Дневник"