Дъщеричката ми е на 10 м. и от няколко месеца ни поставиха тази диагноза.Аз лично мисля, че имаме само АКБМ, но това не е важно.Питането ми е от тази диета която ви предоставям съгласна ли сте или може някои неща да се изключат?
Т.е. какво Вие препоръчвате да се яде и какво не?
Благодаря предварително!
@@@@
Най-добрата превенция за алергиите е продължително кърмене и късно и много бавно хипоалергенно захранване на бебето.
Алергиите се проявяват чрез:
1. Храносмилателна система - разстройство, диарии, повръщане на фонтан, слуз, кръв в изхожданията, сериозен запек; запек редуван с разстройства;
2. По кожен път - зачервявания, обриви, суха кожа, уртикарии, екземи;
3. Дихателната система - ринити, астми, анифилактичен шок.
Алергиите са реактивна реакция на организма и имунната система срещу безобидни вещества: храни, полени, домашен прах, замърсявания на въздуха, цветен прашец, вълна и т.н.
Ако има алергичен родител е много вероятно и бебето да прояви алергии, ако няма алергичен родител, а майката е с нарушено храносмилане/метаболизъм или консумира в големи количества алергенни храни също е възможно те да преминат в кърмата и да причинят алергична проява у кърмачето - еднократна или повторяема.
Много бебета проявяват например непоносимост към белтъка на кравето мляко, тъй като храносмилателната им система е незряла и не може напълно да разгради дългата верига на протеина до аминокиселини, които така да преминат в организма, който от своя страна да синтезира собствени белтъци. Ако неразградена от храносмилателната система на бебето белтъчна молекула /ако има такава в кърмата на майката или от АМ, ако детето е на изкуствено хранене/ премине през тънкочревната лигавица - организмът веднага алармира - чужд белтък! и се задейства имунната система, която създава антитела - и така се стига до обриви, или диарии, или астми или някаква съвкупност.
Затова е хубаво да се кърми - детето е изградено от майчиния белтък и е хубаво да поема него до достигане на що-годе храносмилателна зрялост.
При даване на всяка нова за бебето храна - вода, сок, пюре - просто всичко, което е различно от кърма - се наблюдава как реагира бебето - ако се появи дискомфорт при бебето - колики, запек, разстройство, слуз, белтъчки (нехраносмляна храна), обриви, сополи, повръщане на фонтан - новата храна се спира и се оставя бебето само на кърма, а ако е на достатъчна възраст и са въведени безпроблемно някои храни - на кърма и тези храни. Горното се дължи на неготовността на храносмилателната система на бебо да храносмила проблемната за самото него храна.
За да има майката кърма (което е от съществено значение за бебе, проявяващо алергични реакции) е важно едно основно правило - само кърмене и когато бебето иска - това се казва кърмене на поискване - най-правилното, защото именно тогава бебето е гладно и най-добре суче, което пък най-добре стимулира гърдата, никакви изкуствени зърна /биберони, шишета/, никаква нова храна до 6 месец поне /обикновено при такива бебета и по-късно/ - нова храна: вода, сокове, пюрета, въобще всичко различно от кърма.
Мощни алергени, които майката е хубаво да избягва или да консумира по МАЛКО особено в първите месеци от кърменето, ЗАЩОТО МОЖЕ ДА ПРЕМИНАТ В КЪРМАТА, особено ако майката не е с много добър метаболизъм/, а ако детето E алергично или наследствено обременено, задължително да НЕ консумира са:
1. Мляко и млечни продукти (и всичко, което съдържа такива) – прясно , кисело, сирене, кашкавал, извара, краве масло, МАРГАРИН, сметана, сладки неща, съдържащи сухо мляко или други млечни - мляко от всякакво животно, не само крава;
2. Яйчен белтък;
3. Риба и черупчести;
4. Цитруси - портокали, киви, лимон ...;
5. Ядки - особено фъстъци;
6. Хистамин съдържащи - банани, сурови домати, ягоди, зелени неща /коприва напр./;
7. Мед /заради полените/;
8. Бобови - боб, леща, соя, грах, зелен боб - семейство бобови са много богати на протеини, но тези протеини също са с дълга верига трудна за храносмилане като млечния белтък, затова и соевите мляка не се препоръчват при АБКМ /алергия към белтъка на кр.мляко/, защото до 10 дена бебето се алергизира и към бобови, а се препоръчват при лактозна непоносимост и други.
9. Шоколад, какао, кафе
10. Говеждо и телешко месо - крави протеин.
11. Мъхести – семки с/или власинки - ягоди, малини, горски плодове, коприва, праскови, бамя и т.н.
12. Индивидуални - сусамов тахан и други. (дори най-хипоалергенните храни като картоф, морков, ябълка за някои хора са алергени)
Още майката кърмачка да внимава за (както и всяка кърмеща майка):
13. Трудно смилаеми храни – зеле, гъби, майонеза и др.
14. Храни с оцветители, консерванти (Е-та), както и колбаси, консерви. @@@@@