Попаднах на тези Великденски пиленца в един US сайт. Още не съм ги пробвала, но ми се струват интересни, затова ги пускам тук. Ако някой ги хареса, може да заеме идеята, а после да разкаже как точно ги е направил. Тук ще дам описанието от оригиналната рецепта. За да ги направите, не се иска особен опит в сладкарството. За тези, които имат формички за cupcakes – започнете като направите една порция (24 броя). Тези малки кексчета ще оформят „тялото” на пилето. Тези, които нямат формички, могат да го направят от слепени две по две великденски курабийки. Предполагам, че биха могли за целта да се използват и мъфини.
Пилетата се намазват със следния крем (за 5 1/2; чаши):
1 1/2 ч. ч. захар
6 белтъка
2 ч. ч. масло (маргарин)
1 ч. л. течна ванилия
1/4 ч.л. сол
На водна баня разбийте белтъците и захарта до пълното й разтваряне – около 5 минути. Продължете с разбиването до охлаждането на сместа – още 10 минути, или докато от крема могат да се правят „връхчета”. Постепенно с лъжица добавяйте маслото, а след това – ванилията и солта. Разбивайте на бавна скорост на миксера още 5 мин.
Кексчетата или курабийките се намазват обилно отстрани, а отгоре зе слага повече, за да се получи облата главичка на пилето.
За да се получат перата на пилето, вземете кокосови стърготини и леко ги запечете до златисто. Покрийте с тях намазаните с крем кексчета.
В оригиналната рецепта се предлага очите, крачетата и перата на главичката да се направят от ликорисови бонбони. Понеже тук не съм виждала, предполагам, че някакви желирани бонбони или парченца шоколад могат да свършат същата работа. Човчицата е от бадемче. За очички могат да се сложат и карамфилчета.
Това е накратко. На мен ми изглеждат много сладки!!!Абе въобще, с тия ранни теми за яйза и козунаци ме запалихте яко!