1кг.брашно
1ч.ч.прясно мляко
1с.л.захар
1/2ч.л.сол
25гр мая за хляб/или 2/3 кубче от 42г/
1ч.ч.кисело мляко
2яйца
1ч.л.сода за хляб
1с.л.оцет
2с.л.олио
Затопленото прясно мляко,3с.л. брашно,захарта и маята се разбиват добре и сместа се оставя да втаса 30 минути.От така втасалата смес и останалите продукти се замесва твърдо тесто.Оставя се да втаса 1 час.
От готовото тесто могат да се приготвят:
- питка - обикновена
- питка със сирене
- блат за пици
- мекици
- сладки / ако при замесването в киселото мляко се сложи кафяна чаша захар,тестото може да се раздели на 15-16 малки топчета.Всяко едно се разстегля с намаслени ръце и в средата се слага лъжичка мармалад или локум.След това топчетата се нареждат в добре намаслена тава на по-голямо разстояние.Намазват се с яйце разбито с няколко капки прясно мляко и се изпичат.Още топли се намазват с краве масълце,задушават се в кърпа и изстинали се поръсват с пудра захар.