Фондан шоколад-портокал
Подготовка: 35 м + 20 м почивка
Печене: 1 час
За торта с размер 23 см
140 г захаросани портокалови кори
350 г шоколад, на парченца
225 г масло
80 мл гореща вода
85 г брашно
230 г млени бадеми
5 яйца, отделно жълтъци и белтъци
310 г захар
1 супена лъжица коняк или ром
допълнително захаросани кори на плодове за украса
Шоколадова глазура
200 г масло
200 г черен шоколад, на парченца
Разтопете шоколада и маслото в тенджера на умерен огън. Добавете горещата вода. Свалете от огъня и оставете да се поохлади.
В отделен съд разбъркайте брашното и млените бадеми. В друг, голям съд, разбийте жълтъците със захарта докато побелеят. Добавете шоколадовата смес, като разбърквате добре с метална лъжица. Добавете сместа от брашното и бадемите, нарязаните на малки парченца захаросани портокалови кори и коняка. Отделно, разбийте на сняг белтъците, след което ги добавете към сместа. Изсипете сместа в тавичка, предварително намазана с мазнина и покрита с хартия за печене. Загладете добре. Печете в предварително затоплена на 180° фурна в продължение на 1 час (проба със суха клечка). Оставете тортата да почине 20 минути в тавата, преди да я извадите върху решетка.
Шоколадова глазура: Разтопете в тенджера шоколада и маслото на слаб огън, като добре разбърквате, за да се получи гладка и хомогенна смес. Оставете да се охлади, като разбърквате от време на време, докато сместа получи консистенция за да може да се маже.
Намажете охладената торта с една трета от сместа, а с останалата част можете да направите розички. Доукрасете с останалите портокалови кори