Извинявам се, ако вече рецептата е написана някъде, дори и с друго наименование, но аз я знам по този начин от майка ми и редовно я правя на моите мъже у дома! Много ги харесват и си сипват винаги повторно!
Само предупреждавам, че това си е "манджа" и не е за предпочитане да я предлагате на гости, особено ако са придирчиви!
Описвам я подробно, за начинаещи , а тези които знаят подобни рецепти - може да ме допълнят!
Количеството продукти, както разбирате от инфото ми е за 4 мъже + ....моя милост
Продукти за запръжка - задушаване:
1/2 каф. чашка олио + малко водичка - за задушаване на лука;
7-8 глави лук - нарязан на полумесеци;
1 суп. лъж. брашно;
на върха на суп. лъж. червен пипер.
Продукти за кюфтенцата:
1/2 - 1 кг. кайма;
2 каф. чашки ориз /аз използвам "Бисерен"/ - изчистен и измит;
2 стиски - чубрица;
1/2 чаена лъж. черен пипер - смлян;
1 чаена лъж. кимион;
1 гл. лук - нарязан на ситно - е колкото можете, де .
Омесвате продуктите за кюфтенцата. Оформяте не големи топки.
Правите си запръжката - загрявате олио+вода, задушавате лука до прозрачност, слагате брашното - бъркате малко, дърпате от котлона и в този момент слагате черв. пипер. И ето, че сте почти готови . Сипвате гореща вода - с бъркане, за да се разтвори запръжката и когато заври изсипвате кюфтенцата, да се сварят. Подправяте със сол. Ястието ви е готово, когато разрежете едно кюфтенце и вътре ориза е сварен.
Надявам се да съм ви била полезна момичета