Тесто: 4 бр. яйца
3 1/2 с.л. захар
1 с.л. сол
1 литър прясно мляко, като от него отделяте 1 ч.ч. за да разтворите там маята
брашно,колкото поеме за меко тесто - около 2 - 2 1/2 кг.
1 кубче мая - 40гр.
Мазнина: 1/2 ч.ч. олио
1 пак. краве масло
На котлона разтопявате маслото с олиото,но без да завира
Плънка: 2-3 бр. яйца
600 гр. сирене
масло за намазване на тавата
1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко и 100 гр. кашкавал за намазване и поръсване
Желателно е всички продукти да са с една температура - напр. стайна температура - и за
тестото, и за мазнината!!!! В стаята не бива да е студено! Питката се "дърпа"!
Пресявате брашното,правите си дупка,в която слагате всички продукти за тестото плюс половината мазнина,която трябва да е леко топла. Месите хубаво! Като в началото взимате по малко от брашното,до получаване на хубаво меко тесто. След като омесите тестотооставяте на една страна за 15 мин. и в това време си правите плънката.Назанявате с масло дълбока тава за питката.
От тестото отрязвате 4 топки и една много малка за център си отделяте и слагате веднага в тавата. Всяка от 4 топки премесвате още един път. Оставяте да починат за 5 мин.
Взимате първата топка и я разделяте на 3. Взимате първото малко топче,но тук ръцете вивече трябва да бъдат постоянно омазнени за да можете по добре да дърпате корите.Дърпате го до получаване на не много голям кръг, с диаметър малко повече от една педя.Слагате плънката. Взимате второто топче и с него правите така и пак слагате малко плънка. Взимате третото топче и повтаряте отново с плънката. Така полученият трипластен блат режете на кръст на 4.Получавате 4 триъгълника. Всеки триъгълник навивате на фунийка и поставяте около центъра. Процедурата се повтаря и с другите 3 топки. Не забравяйте,че ръцете трябва да бъдат постоянно мазни.Така и по лесно ще дърпате.
Важно уточнение - желателно е между фунийките да има известно разстояние,защото все пак ще втасва и ще увеличи обема си. Ако не ви е много голяма тавата ще се получат две питки.
В края на процедурата трябва да имате питка с формата на слънце. Съжалявам,не мога да ви я пратя на снимка,защото нямам необходимата техника.
Втасва 1 час. Някъде на 40 мин. включвате фурната. Преди да сложите във фурната намазвате с един жълтък+1 с.л. прясно мляко и малко рендосан на едро кашкавал.
Печете поне 40 мин. и ако се съмнявате във фурната си - можете малко да сложите и отдолу без решетка малко да се пече.
При готовност се завива с хавлиена кърпа.
Питката става супер вкусна и смело мога да кажа,че много хора ме помнят точно с нея.
Обясненията могат да ви обезсърчат,изглежда сложно,но не толкова. Отнема цялата процедура около 3 часа - с втасването и с печенето! Но си заслужава! След първият път няма да е сложно и ще се уверите,че се прави лесно!
Отделете време и средства и опитайте! Гарантирам,че ще повторите!
Добър апетит!
Извинявам се ако на места обясненията ми са били смешни!
Ето по тази рецепта днес направих вечерята в къщи.Нямаше повод,просто бременният ми мозък се почуди вече какво да измисли
Трябва да ви кажа,че се получи невероятен резултат.Eто го:
Хиляди благодарности към Мама Цоцланка,която предостави идеята .
Изпълнението не ми отне много време и кой знае какви усилия