Необходими продукти
за блата :
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
4 с.л. олио
за глазурата:
2 пакетчета бонбони " Лакта" /едното пакетче при мен беше 120 гр./
1 пак.краве масло
Начин на приготвяне
Блатът се приготвя по следния начин:
Содата се гаси в киселото мляко.
Прибавя се захарта и се разбива добре.
По малко се прибавя и брашното като се продължава с бъркането.
С непрекъснато бъркане, на тънка струйка се прибавя и олиото.
Сместа се изсипва в намазана и набрашнена малка тавичка. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като се опече се изважда и се оставя да изстине.
Моята тавичка беше с диаметър 24 см. и пекох с хартия за печене
Чаената чаша, с която мерих е от 220 мл.
Глазурата се приготвя , като бонбоните и кравето масло се разтопят на слаб огън и непрекъснато се бърка. Още докато е гореща се излива върху блата и се заравня.
Допълно доукрасих с разтопен бял шоколад . Може да се реже като торта или на ромбчета .
Да Ви е сладко!