Цитат
ЯСТИЯ ОТ ЦАРЕВИЦА

КАЧАМАК ОТ ЦАРЕВИЧНО БРАШНО
Качамакът е чудесна пълноценна храна.В 1 л. кипяща вода се прибавя около 150 г. размито в малко студена вода царевично брашно. Бърка се непрекъснато до сгъстяване. Разпределя се на порции. Избягвайте запръжките в качамака. Подправете го с малко сиренце и магданоз.

КАЧАМАК “МЕДУНЧО”
В 1 л. кипяща вода се прибавя около 150 г. размито в малко студена вода царевично брашно. Бърка се непрекъснато до сгъстяване. Разпределя се на порции. Полива се с лъжица мед. Поръсва се със счукани ядки. По желание се прибавя канела. Ако имате петмез, може да го използвате вместо мед.

ЧЕСНОВ КАЧАМАК
Свареният качамак се разпределя на порции. Полива се обилно със счукан чесън, магданоз, целина, джоджен и зехтин.

КАЧАМАК С ГЪБИ
Свареният качамак се разпределя на порции. Поръсва се обилно с леко сварени гъби, чесън, доматено пюре, маслини и 2-3 с. л. зехтин.

ЦАРЕВИЧНА СУПА
Кипват се около 20 мин. 2-3 нарязани картофа, парче целина, корени от магданоз, 1-2 моркова, глава кромид лук и шепа прясна или сушена коприва. Претриват се през гевгир и се връщат обратно във врящата вода. Размиват се 2-3 с. л. царевичен грис с хладка вода и се прибавят към врящата супа. Бърка се до сгъстяване. Прибавят се щипка сол, чубрица, лимонов сок, кубчета сухар и прясно нарязан магданоз. Комбинира се с прясна салата според сезона и с 2 филийки препечен черен хляб.

СЛАДКА ЦАРЕВИЧНА ПИТКА
Замесва се тесто от 3 ч. ч. царевично брашно, 1 ч. ч. кисело мляко с 1 ч. л. сода за хляб, 2-3 с. л. олио, 2-3 с. л. счукани орехи, сока от 1 лимон. Пече се в умерена фурна.

ЦВЕКЛОВА ЦАРЕВИЧКА
Замесва се малко по-гъсто тесто от това за сладката царевична питка. Разделя се на две части. Едната се разстила в тавичка. Върху блата се поставя плънка от настъргано захарно цвекло, орехи, канела, лимонова кора, стафиди. Върху плънката се разстила втората част от тестото. Пече се в умерена фурна.

ЦАРЕВИЧЕН ПЛОДОВ ПАЙ
Замесва се тесто като за сладката царевична питка. Леко се запича във фурната до хващане на бледо розова коричка. Поръсва се с нарязани пресни плодове според сезона. Допича се около 20 минути

iskrica_nadejda