Мои рецепти

  • 28 876
  • 10
  •   1
Отговори
# 1
# 2
# 3
# 4
  • Мнения: 3 927
Киш с праз и гъби

Пълнени камби


************

50 aesy party cakes - Debbie Brown

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 16:37 от Taneto

# 5
  • Мнения: 3 927
Празнична пита за Никулден
Бон апети
декември 2005 г.

Продукти:
1 кг брашно
120-140 гр разтопено масло
400 мл хладка вода
3 яйца
1 пакетче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. маково семе
1 ч.л. сусам
1 жълтък


Начин на приготвяне:

Маята се поставя в купа, залива се с част от водата, поръсва се със захар, налива се останалата вода. Оставя се да шупне за 10 мин.
В брашното се оформя кладенче, счупват се яйцата и се разбиват. Налива се маслото (60-70 гр.), разбърква се и се посолява. Бъркането продължава като се налива и водата с маята. Меси се върху набрашнен плот. Поставя се в купа и се покрива с кърпа, оставя се да втаса за около 30 мин. След това се премесва 2-3 пъти. Тестото се разделя на 16 топки. Всяка се разточва върху набрашнен плот - трябва да се получат тънки дискове с диаметър една педя. Намазват се с останалото масло от двете страни. Всеки диск се вързва на възел. Нареждат се в намаслена тава. Тавата се покрива и се оставя да втаса за 20 мин. Намазват се с разбит жълтък. Пече се в предварително загрята фурна на 200-220 С, около 20-25 мин. 5 мин. преди да се извади от фурната се поръсва сусама и маковото семе.

Първият път я правих с 2/3 доза. От това тесто правя и питката за Бъдни вечер вече две години.
снимка:

Последна редакция: сб, 22 дек 2007, 15:25 от Taneto

# 6
  • Мнения: 3 927
Орехов блат за торта

9 яйца
9 с.л. захар
15 с.л. смлени орехи
4 с.л. галета

Жълтъците се разбиват на пяна с половината захар, прибавят се орехите и галетата и на края разбитите на сняг белтъци с другата половина захар. Пече се 6-7 минути, т.е. става бързо. Аз пека на около 180 С.

# 7
# 8
  • Мнения: 3 927
Торта Шварцвалд

източник: една дебела немска книга за сладкарство

За блата:
4 яйца
3-4 с.л. топла вода
175 гр захар
1 пакетче ванилия
100 гр брашно
100 гр нишесте
3 равни с.л. какао
4 равни ч.л. бакпулвер

За пълнежа:
12 с.л. черешова ракия / вишновка
1 л. сметана
1 пакетче ванилия
3 равни с.л. захар
2 пакетчета сгъстител за сметана
1 компот вишни
2 с.л. нишесте

Освен това:
хартия за печене
шоколадови стърготини

Яйцата се разделят внимателно така че никакъв жълтък да не попада в белтъка. Водата се добавя при жълтъците и се бие на пухкав крем. Постепенно се добавят 2/3 от захарта и ванилията. Бие се толкова дълго докато сместта стане бяла и кремава. Белтъците се бият с останалата захар в отделен съд до бял сняг. Белтъчният сняг се изсипва при жълтъчната смес. Брашното се смесва с нишестето, какаото и бакпулвера и се пресява върху снега. Всичко се обърква внимателно с широка лъжица. Основата на тортена форма с диаметър 26 см. се постила с хартия за печене, изсипва се тестото и се заглажда. Пече се в предварително загрята на 180 С фурна около 30-35 мин. Пандишпанът се изважда и обръща върху решетка. Хартията се напръсква със студена вода и се отстранява. Блатът се оставя да изстине и се разрязва на три еднакво дебели части. Всеки блат се напоява с 4 с.л. черешова ракия.
Сметаната  се разбива с ванилията, 2 с.л. захар и сгъстителя и 1/3 от нея се намазва върху първия блат. Вишните се изцеждат от сока и сока се слага в малка тенджерка. Кипва се с 1 с.л. захар и се сгъстява с нишестето, предварително разтворено в малко студена вода. Две трети от вишните се добавят към сока и се оставят да изстинат.Половината от тази смес се разпределя върху сметана над първия блат и отгоре се слага втория блат. Отново се намазва със сметана и остатъка от вишневата смес. Поставя се третия блат. Тортата се намазва отгоре и отстрани с останалата сметана, а една част от нея се напълва в пош със звездовиден накрайник. Шприцоват се малки капки и в средата на всяка се слага по една вишна. Средата и ръба на тортата се украсяват с шоколадови стърготини.

Блатът подлежи на замразяване!
Не се знае само какво количество е един немски компот от вишни  Wink

********************


Торта Шварцвалд
пипкав вариант

източник: www.chefkoch.de

За блата:
140 гр шоколадов кувертюр, нежногорчив
75 гр масло
6 яйца
180 гр захар
100 гр брашно
50 гр нишесте
2 ч.л. бакпулвер

За пълнежа:
800 гр вишни (или вишни от компот), тегло на отцедения плод
500 мл сок от вишни
4 с.л. равни нишесте
2 с.л. захар
100 мл вишнева ракия
800 мл сметана
3 пакетчета ванилия
17 вишни, захаросани
100 гр шоколадови стърготини


Приготовление:
Кувертюрът с маслото се разтопяват на водна баня. яйцата се разделят. Белтъците се бият на сняг. Жълтъците се бият на крем със захарта. Добавя се разтопения кувертюр. Отгоре се добавят белтъците, а върху тях се пресява брашното, смесено с нишестето и бакпулвера и всичко се обърква леко. Изсипва се в откопчаваща се форма, с хартия на дъното. Пече се около 40-45 мин. на 175 С. Изстива върху решетка.
След изстиване блата се разрязва на две.Вишните се изцеждат през сито. Нишестето се смесва със захарта и с малко сок се разбърква до гладка смес. Останалият сок се кипва, добавя се сместта с нишестето и пак се кипва, добавят се вишните и се оставя да изстине. Добавя се половината от вишневата ракия. Два от блатовете се напояват с ракия и съответно се покриват със сместта от вишни, оставят се да изстинат и да се желират.

Сметаната се разбива със захарта.Един блат се поставя на поднос и се намазва с една четвърт от сметаната. Вторият блат се постава върху първия и се намазва с другата една четвърт от сметаната. Покрива се с третият (който е останал без вишни) блат. Този също се напоява с вишнева ракия. Цялата торта се намазва със сметана, като малка част се пълни в пош за украса. Ръбът на тортата и средната част се украсяват с шоколадови стърготини, отгоре се правят 16 сметанови розички по края и една в средата на тортата, върху които се слагат захаросаните вишни.

Мини-Шварцвалд




Последна редакция: нд, 30 мар 2008, 20:52 от Taneto

# 9
# 10
  • Мнения: 3 927
Лимонови парчета / Lemon bars

Продукти за блата отдолу:

50 гр пудра захар
175 гр брашно
2,5 гр сол
175 гр масло

Продукти за заливката отгоре:

4 яйца
350 гр захар
кората на 1 лимон
120 мл сок от лимон
175 сметана за разбиване

Продуктите за блата се омесват и тестото се разпределя по дъното на тавичка. При мен се получи добре във форма с диаметър 24 см. Блата се поставя да се пече около 20 мин. на около 160 С.

Продуктите за заливката също се разбиват. Аз го направих в следната последователност: яйцата със захарта на пяна, добавих сметаната и отново разбих, на края добавих сока и кората на лимона. Не спазих единствено количеството на лимоновия сок, 120 мл ми се сториха много и сложих сока от 1 лимон и малко готов концентрат от лимони.
Заливката се изсипва върху изпечения блат и всичко се пече още около 40 мин. пак на 160 С.
Реже се на ромбчета/квадратчета след като изстине.

Ето така трябва да изглеждат:
в сайта има и подобна рецепта:
http://www.joyofbaking.com/LemonBars.html

при мен станаха само малко по-високи парчетата.....и вкусни  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт