Какво да сготвя от червено цвекло?

  • 2 939
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 044
Лято идва, а на мен ми донесоха 5 глави червено цвекло! Трябва да ги оползотворя, но как? Само една салата знам с варени червено цвекло, картофи и моркови. Помогнете с още рецепти.

# 1
  • София
  • Мнения: 3 787
Няколко идеи от мен Wink:
Зрял фасул с червено цвекло

3 чаени чаши зрял фасул
5 глави кромид лук
1 глава червено цвекло
1/4 кисела зелка
1 чаена лъжичка червен пипер
щипка кимион
сол,олио
Сваряваме поотделно фасула и нарязаното зеле. В мазнината задушаваме скълцания лук. След омекването му прибавяме нарязаните на филийки цвекло и. Смесваме всичко, сипваме го в пръстено гърне, поръсваме с червения пипер и кимиона. Похлупваме с капака и доваряваме на тих огън.

Гъста зеленчукова супа

Омекват на пара 2 моркова, парче цвекло, 1 картоф, 2-3 стръка целина, зелен фасул около 200 г., 3-4 тиквички, 4 стръка праз, 450 г. спанак, 1/2 глава карфиол. Всичко се накълцва на ситно. Смесват с 1 ч.ч. сварен зелен фасул. Разреждат се с водата от варенето по желание на гъстота. Овкусява се с 1/2 ч.л. риган, 1 ч.л. розмарин и 1 ч.л. мащерка. Оставя се на тих огън да покъкри. Преди сервиране се прибавят 2-3 скилидки чесън пасирани и сока от половин лимон + 2 с.л. зехтин

Салата с ряпа

свежа салата; 3 вида ряпа (бяла, червена, черна); червено цвекло; морков; глава целина; пресен лук и чесън; сок от лимон; зехтин

1. Целината и цвеклото се обелват, нарязват се на едри парчета и се настъргват.
2. След това се настъргват морковът и ряпата. Салатата се нарязва на ивици.
3. Зеленчуците се смесват в дълбока купа. Поръсват се с нарязани наситно пресен лук и чесън, овкусяват се със заливка от лимонов сок и зехтин и се разбъркват добре.

Салата от червено цвекло със сельодка

Списък на необходимите продукти:  400 гр. сельодка, 700 гр. червено цвекло, 500 гр. моркови, 2 глави лук,зехтин,черен пипер,лимонов сок
 
Начин на приготвяне:
 
Цвеклото се измива и поставя да се вари. След около 30 мин, се изважда и когато изстине се обелва и настъргва на едро ренде.Сельодката, се почиства от кожата и се нарязва на много тънки ивички. ( всъщност сельодка е херинга маринована по специален начин, характерен за руската кухня. За рецептата може да се използва всякакъв вид маринована херинга, дори и пушената става.)
Лукът се нарязва на тънки ивички.
В дълбока салатиера /аз ползвам йена глас и става много красиво/, се подреждат ред цвекло, моркови, лук,сельодка.Операцията
продължава по същия начин докато се напълби салтиерата. 

Здравословна салата

1 средно голяма глава червено цвекло
1 връзка зелен лук
10-15 маслини
1 лимон
зехтин и сол

Цвеклото се облева и се настъргва на средно ренде.Прибавят се ситно нарязаните лук и маслини,Подправя се със сол,лимон и зехтин.Консумира се охладена.



# 2
  • Високо в планината на изобилието
  • Мнения: 484
Салата от червено цвекло.
Цвеклото се измива хубаво и се вари около 2часа,докато се омекне.Обелва се и се настъргва на едро ренде.Добавяш чесън и предварително накиснати сини сливи и майонеза.

# 3
  • Мнения: 3 647
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18416

Салатата на ANGYA
Продукти
500 гр.цвекло
6 моркова
2 ябълки
10 цели орехови ядки
щипка захар, сок от лимон, с.л мед
Приготвяне:
цвекото, морковите и ябълките с нарязват на гредички(или на  жулиен, може и да се настържат)
цвеклото и морковите се поръсват със  щипка захар разбъркват се и се оставят така 2 мин.
прибавя се лимоновия сок +ябълките +орехите (по въжможност да са по половин ядка или цели ) + меда
разбърква е и се сервира

# 4
# 5
  • Мнения: 431
    
Салата от червено цвекло -1

Продукти 
500 гр  цвекло
150 гр  сметана квасена
150 гр  краставици
1/2 вр.  копър пресен1-2 бр.  яйца
   

Приготвяне
1.Почистете и измийте цвеклото
2.Залейте го с вода, в която сте прибавили малко оцет
3.Когато заври, го оставете на огъня още 15-20 минути
4.След като изстине, го извадете от водата и го сложете в хладилника
5.Преди да го поднесете, го нарежете на ситно
6.Върху него сложете сметаната, после краставичките и копъра
7.Накрая украсете салатата с яйцата (сварени), нарязани на кръгчета.

    

Салата от червено цвекло -2


ПРОДУКТИ:
2 средни глави цвекло
6-7 склидки чесън, пресовани или счукани
1/2ч.ч. счукани орехови ядки
3 с.л. зехтин (олио)
сол и оцет на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Цвеклото се сварява, обелва се и се нарязва на филийки, които се нареждат в чинията за сервиране и се заливат с орехов сос. Орехов сос - Към счукания чесън се прибавят ореховите ядки и се разрежда с малко вода до умерена гъстота. Добавя се постепенно зехтина (олиото) като се разбърква. Сосът се подправя с сол и оцет на вкус.

# 6
  • Countryside
  • Мнения: 11 617
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18416

Салатата на ANGYA
Продукти
500 гр.цвекло
6 моркова
2 ябълки
10 цели орехови ядки
щипка захар, сок от лимон, с.л мед
Приготвяне:
цвекото, морковите и ябълките с нарязват на гредички(или на  жулиен, може и да се настържат)
цвеклото и морковите се поръсват със  щипка захар разбъркват се и се оставят така 2 мин.
прибавя се лимоновия сок +ябълките +орехите (по въжможност да са по половин ядка или цели ) + меда
разбърква е и се сервира

Аз я правя тази салата става супер  Mr. Green
Можеш да направиш риба под шуба Thinking
Картофи - сварени и настъргани на едро ренде
Моркови - сварени и настъргани на едро ренде
Цвекло - сварено и настъргано на едро ренде
Пушена риба изчистена от костите (скумрия)
Лук - настърган на едро ренде
Сварени яйца 2-3 броя - - сварени и настъргани на ситно ренде
майонеза или заквасена сметана или смес от двете
Всичко се реди на пластове - картофи, рибата, лука,моркови, цвеклото, намзваме с майонеза/заквасена сметана и отгоре поръсваме свареното яйце. Украсяваме с маслинки Mr. Green
Салата е супер просто, надявам се да ти хареса   chef

# 7
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Салата!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт