Рецептите са интернационални. Събирала съм ги дълго време.
Болшинството от изделията се пържат. Вярно калорично е, но пък вкусно
Буцики:
2,5 ч. чаши брашно
1 ч. чаша мляко
5 яйца
1 ч. л. сода
олио за пържене
От продуктите (без олиото) се замесва тесто. Разточва се на кора с дебелина 2-2,5мм и се режат квадрати. Два противоположни ъгъла се залепват. В тенджера се сипва около 3л вода и малко сол. Като заври водата се пускат изделията. Когато изплуват отгоре се вземат с решетъчна лъжица. Отцеждат се и се пържат в сгорещеното олио от всички страни. Сервират се топли. По желание могат да се полеят с мед.
Беляш:
500 мл мляко
20г суха мая
1 яйце
брашно
1 ч.л. сол
за плънката: 500гр кайма
2 глави червен лук
черен пипер
1 ч.л. сол
олио за пържене
белтък за намазване
Млякото се загрява до 30-35 градуса и в него се разтваря маята. Сипват се яйцето, солта и брашното и се омесват. Тестото се оставя на топло да втаса, докато увеличи два пъти обема си. Докато тестото втасва се приготвя плънката.
Лука се реже на ситно. Половината лук се оставя, а другата половина се запържва в олио. Като изстине се добавя към месото заедно със суровия лук. Добавя се солта, черния пипер и малко вода.
Тестото се разточва на тънък лист и се режат кръгчета с диаметър 6-8 см. В средата на кръгчета се слага плънката, а отстрани се намазва с белтък. Залепва се (получава се във форма на полумесец).
Пържат се в силно сгорещено олио от двете страни. Като се изпължат се оставят на салфетка да се изцед и излишната мазнина. След това се слагат в съд с капак и се оставят на топло за около 15-20 минути.
Имам още доста рецепти и ако проявявате интерес ще ги напиша!