Свинско с праз и сметана
- Свинско месо /аз обикновено готвя с врат или бут
- Праз -2 -3 стръка
- заквасена сметана - кофичка
- олио
- сол + черен пипер на вкус
Месото се реже на хапки. Запържва се леко в тигана /до побеляване/ Добавя се празът нарязан на шайби. Запържвам още малко.
Сместа се изсипва във иена-глас добавям солчица, черен пипер евентуално още малко олио /ако е по сухо месото/, малко водичка /до 1/3 от обема на ястието/, захлюпвам и мятам във фурната на около 180 да се пече. След около 1ч отхлюпвам, добавям заквасената сметана вътре, разбърквам хубаво и в зависимост от това дали е много водно го връщам във фурната захлюпено или отхлюпено за около още десетина минутки.
Понякога добавям и малко винце още при първоначалното печене, за сметка на известно количество вода.
Това е. Вкъщи много я харесват, дано допадне и на вас.