Лучена пита
Продукти:
бутер тесто
пушени гърди/бекон
2-3 глави лук
сирене
кашкавал
1-2 яйца
малка кофичка заквасена сметана
1 ч.ч. прясно мляко (може и по-малко)
индийско орехче
черен пипер
сол
Проготовление:
Тавичка според наличностите у дома се намазнява и набрашнява. Отгоре се полага бутер тестото и се надупчва с вилица. Предварително бекона и лука се задушават до карамелизиране на лука. Върху тестото се разпределя вече изстиналата плънка от бекон и лук, нарязан на полумесеци. Отгоре се настъргват кашкавала и сиренето и се залива с разбитите яйца + заквасена сметана + прясното мляко + подправките.
Пече се в много силно загрята фурна, около 25-30 мин.
За протокола - това е побългарената рецепта на немски оригинал, в който сиренето и кашкавала са съответно ементал и грюер.
Може да се направи и вегетариански - само с лук, без бекона.
Плънката задължително трябва да е студена!
http://www.bgphoto.net/photos/2105/o633076661117968750.jpg