за тестото:
2 чаши пресято брашно
1/2 чаша захар
голяма щипка сол
8с.л.студено масло
1 цялояйце и 1 жълтък
1/4ч.л. настъргана лимонена кора
за плънката:
1/2кг извара
1/2 чаша захар
1 цяло яйце
2 жълтъка
2с.л. бели стафиди
1 с.л лимонена кора
1сл ситно нарязан захаросан портокал
1сл ситно нарязан захаросана лимонова кора
2с.л.борови семки
за украса:
1 жълтък разбъркан с 1ч.л. студенавода
Разбъркайте сухите съставки на блата и прибавете маслото и добре разбитото яйце с жълтъка и лим. кора. Сред като омесите тестото, го разделете на 2 топки /1та по-голяма/, завийте ги във фолио и ги оставете в хладилника за 1 час /аз ги оставих цяла нощ/
Разбъркайте добре изварата, яйцето, жълтъците и захарта. Добавете останалите овкусяващи продукти. Аз нямах захарсани цитрусови плодове и минах без тях - сложих нарязан ина ситно вишни от сладко. Добавих и 1 ванилия.
Разточете голямата топка тесто с диаметър около 30см и го положете в кръгла 22см тава. Мен това ме затрудни, доста се изрони, заради което с пръсти намачках тестото из тавичката. Трябва да покрие и стените. Изсипете плънката.
От по-малката топка разточете правоъгълник с размер 22 на 28см. С остър нож нарежете ленти, които преплетете върху плънката. Притиснете краищата на лентите към основата и ги намажете с разбития жълтък, като внимавате да не попадне върху плънката.
Паят се пече 40-45мин на предварително загрята до 180гр фурна. Оставя се да изстине на решетката.
Бон апети!