Шахматна торта - помощ за превода

  • 9 907
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 320
Моля за малко помощ в превода на тази рецепта    bouquet.... руският ми е на трагично ниво  и някои детайли ми убягват Embarassed

"Шахматный торт"(Checkerboard Cake)
 
100 г горького шоколада
2 ст.л. какао-порошка
3 1/4 ст. муки
1 ст.л. разрыхлителя
3/4 ч.л. соды
щепотка соли
250 г размягчённого сл. масла или маргарина
1 1/2 ст. кефира
1 1/2 ст. сахара
5 яиц
2 ч.л. ванилина

Для крема:

300 г шоколада
1 ст. сливок

Способ приготовления:

Разогреть духовку до 350 F.
Вырезать из пергамента 3 круга, диаметром 23 см, нарисовать на них циркулем 2 окружности, радиусом 4 и 8 см. Промаслить 23 см форму и проложить дно подготовленным пергаментом. На водяной бане или в микроволновке растопить шоколад. Добавить какао и дать остыть до комнатной температуры. Смешать муку, пекарский порошок, соду и соль. Взбить масло с сахаром до однородной массы. Ввести по одному яйца, тщательно взбивая каждый раз. Добавить ванилин. Продолжая взбивать, всыпать муку попеременно с кефиром ( 3 раза муку, 2 раза кефир). Из полученной массы отложить 3 стакана и смешать с растопленным шоколадом. Оба теста должны иметь консистенцию густой сметаны. Заполнить ими 2 кондитерских мешка (или 2 крепких кулёчка) и выдавить белое тесто по внутренней нарисованной окружности, затем шоколадное по средней окружности и, наконец, ещё раз белое по внешнему кругу. Выпекать 25-30 мин, проверяя на готовность спичкой. Слегка охладив, вынуть из формы и повторить с оставшимся тестом, на этот раз делая 2 шоколадных круга по краям и белый внутри. Третий корж сделать по принципу первого.
Для крема, довести сливки почти до кипения и залить ими мелко нарубленный шоколад. Охладить, слегка взбить миксером и промазать все коржи, чередуя их в шахматном порядке.
Очень удобно, если есть 3 формы одинакового размера, т.к. это значительно сокращает время выпечки.
Шахматная доска и фигурки сделаны из шоколада, мне удалось найти формочки в виде щахматных фигурок (половинок), которые я впоследствии склеила растопленным шоколадом.


# 1
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Не зная дали ще се справя със записването на превода, разбрах всичко много добре, но ще оставя някой по-добър от мен да го напише.
А от мен още една идея за оформяне на торта Шахмат: Изпичаш си бели и кафяви блатове (или готови направо). Изрязваш от тях концентрични кръгове - еднакви да са от всички блатове - да станат пръстени. (ще се опитам да го нарисувам и ще го пусна пак).
После разменяш бели и кафяви пръстени и сглобяваш наново блатовете, мажеш с крем и се стремиш да редуваш и самите блатове - там където е било кафяво, върху него да попадне бяло.

       
                                                             По тези линии се разрязва
              
Тук са само половината от блатовете.
За по-лесно рисуване  Wink

Последна редакция: пт, 26 яну 2007, 14:26 от М_е_г_и

# 2
  • Мнения: 2 724
100гр горчив шоколад ,2 суп. л какао на прах ,3 1/4 брашно, 1 суп. л набухвател/ може би бакпулвер/ щипка сол ,250 гр масло или маргарин ,1 1/2 'чаша кефир /това няма превод ,защото е специална млечна напитка, няма я в България ,може да я заместиш с разбито кис мляко ,смесено със сметана /, 1 1/2чаша захар, 5 яйца, 2 чаени лъж., ванилия  .  За крема: 300 гршоколад ,1 чаша сметана /за последното не съм сигурна/. Приготовлението ти е описано добре от Меги. Ако не ти е ясно, когато имам повече време ,ще преведа и останалото   Grinning

# 3
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
О, не - моето описание е на друг вариант.
Там пише, че се пекат направо шарени блатове.

Ето моя превод:
Загряваме фурната до 350F (200 C = 392 F, 150 C = 302 F, 170 C = 338 F)
Изрязват се от пергаментова хартия (или хартия за печене) 3 кръга с диаметър 23 см, рисуваме върху тях с пергел 2 окръжности с радиус 4 и 8 см.
Намаслява се 23 см форма и се слага на дъното подготвения пергамент. На водна баня или в микровълнова се разтопява шоколада. Добавя се какаото и се оставя да изстине до стайна температура. Смесват се брашното, "пекарский порошок" (не го знам),содата и солта. Разбива се маслото със захарта до еднородна маса. Слагат се яйцата едно по едно, като добре се разбива след всяко. Добавя се ванилията.
Продължаваме да разбиваме, като добавяме брашното, редувайки го с кефира (3 пъти брашно, 2 пъти кефир).
От получената смес отделяме 3 чаши и смесваме с разтопения шоколад. Двете теста трябва да имат консистенция на гъста сметана. Пълним ги в 2 поша (или 2 здрави фунии) и нанасяме бялото тесто по вътрешната нарисувана окръжност, след това шоколадовото по средната окръжност и накрая още един път бялото по външния кръг. Пече се 25-30 мин, проверявайки готовността със клечка. Леко се охлажда, изважда се от формата и се повтаря с останалото тесто, но този път правим 2 шоколадови кръга в краищата и бял отвътре. Третия блат се прави като първия.
За крема, сметаната почти се кипва (но да не заври) и се залива с нея ситно начупения шоколад. Охлажда се, леко се разбива с миксер и се мажат всички блатове, редувайки ги в шахматен ред.
Много е удобно, ако има 3 форми с еднакъв размер, тъй като значително се съкращава времето за печене.
Шахматната дъска и фигурките са направени от шоколад, Успях да намеря формички във вид на шахматни фигурки (половинки), които после залепих с разтопен шоколад.

Последна редакция: пт, 26 яну 2007, 17:33 от М_е_г_и

# 4
  • Мнения: 22 867
Мисля, че Меги има предвид този начин на оформяне на шахматните блатове.

# 5
  • Sofia
  • Мнения: 576
Тази торта винаги съм се чудила как става.  newsm78 С голям интерес ще следя темата!

# 6
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Хайде да споменем и третия начин - на линка който labrex е посочила може да се види - прави се само с тъмни блатове и бял крем (или обратно - с бели блатове и тъмен крем)
http://www.good-cook.ru/tort/tort_249.shtml

Ето картинките:




Ето и малко превод - не дословен, а само описание на начина на подреждане:
Така отива повече крем.
Блатовете се слагат един върху друг и се разрязват на концентрични кръгове както на картинката по-горе (или квадрати, или правоъгълници - зависи какви са блатовете). Ноже трябва да се държи вертикално - без наклон наляво или надясно).
Желателно е ширината на пръстените (или рамките) да бъде равна на дебелината на блата.Като се разреже ще се виждат квадратчета, а не правоъгълничета.
На чинията се слага най-големия пръстен (или рамка), след това третия, петия и т.н. - колкото има (през едно). Внимавайте да са центрирани. В празните места се слага крем (с помощта на пош или голяма фуния). За да не залепне крема за чинията преди да го сложите, наръсете отдолу с натрошени изрезки от блат (или натрошени бисквити, може и галета).
Отгоре слагате 2-я пръстен (върху крем), 4-я. И запълвате местата на 1, 3, 5 с крем. Третия слой е като първия, четвъртия - като втория и т.н. колкото решите.

Аз предпочитам да са нечетен брой слоеве, за да може и на последния слой външния пръстен да е от блат за по здраво.

Последна редакция: пт, 26 яну 2007, 17:30 от М_е_г_и

# 7
  • Мнения: 3 647
майка я правеше на времето както е нарисъвала М_е_г_и
винаги се получаваше много ефектно
и не се разпадаше при  рязане
  bouquet

# 8
  • Мнения: 2 724
Ето моята рецепта за шахматна торта/ много е стара /:
6 яйца,чаша и половина захар ,1 пак. амонячна сода, 1 чч кис .мляко ,1/3чч олио, 2 ванилии, брашно като за кекс . Разделя се на 4 части, две от които се оцветяват с какао, пекат се на умерена фурна  и се режат кръгове ,които се сглобяват по посочения по- горе начин от Меги .Маже се с домашен ванилов крем или друг -по желание. Шахматния ефект се получава, когато тортата се разреже /отстрани/. Гарнира се с бита сметана ,сладолед... и т. н .т.

# 9
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Тортата, предложена от М_е_г_и ми изглежда най-лесна май  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт