боядисване на яйца

  • 541
  • 1
  •   1
Отговори
За Пипилота Виктуалия
По старата Велинградска технология яйцата се рисуват сурови. Това става с писалка - такава каквато може да се купи и в Билла. Може да се рисува само с чист пчелен восък. В комплекта с писалката има малко парченце. Инак може да се купи от пчеларите на пазара - на малки кръгчета или отлят в чашки от кафе. В къщи си го стопяваш в плитък съд и още малко топъл го нарязваш на тънки ивички - да е удобно да се слага във фунийката на писалката. Писалката се нагрява на пламъка на свещ. Восъкът в нея се разтопява и започва да изтича през малкия отвор. Така се рисува по яйцето каквото искаш. После яйцето се боядисва и вари едновременно. Това става в разтворената във вода боя, в която си добавила и малко оцет. Трябва  боята да се загрява МНОГО БАВНО и постепенно. Боядисването да трае дълго. Ще видиш как постопенно със загряването восъкът изсветлява и изсветлява, става златножълт. Изглежда хубаво - може дори и да си го оставиш върху яйцето. Щом чуеш, че боята започва да завира - трябва или да спреш котлона, или да махнеш съда от огъня, или да извадиш яйцето. Веднага - още докато е горещо - го изтриваш с мека кърпа (памучна или вълнена), за да махнеш остатъците от восък. Така рисунката светва. Ако някъде има остатък от восък - пак нагряваш над котлона и изтриваш. Въпросът е обаче, като се е варило яйцето на толкова слаб огън, дали е сварено и колко? За да се стегне и да стане твърдо - можеш да го сложиш след махането на восъка във фурната (150 градуса) за десетина минути.
             Проблемът е да не се пукне яйцето в разтвора на боядата докато се вари-боядисва. Можеш, разбира се, да свариш яйцата предварително и да изрисуваш само онези от тях, които не са се пукнали при варенето. Трябва само да са изстинали ,за да не ти се разлива восъка докато ги рисуваш. Като ги боядисаш как да махнеш восъка? Като ги нагряваш едно по едно над котлона и ги изтриваш на части или пък като ги сложиш в тавичка и във фурната на 100-150 градуса за около 5-8 минути. Така восъкът се стопява, вадиш ги едно по едно и бързо ги изтриваш. Само да не ги хвърлиш на земята ако те опарят.

# 1
  • Мнения: 764
Много благодаря!
Знаех си ,че не е много просто,но мисля,че ще се опитам да ги направя,още повече,че си е българска традиция и е добре да не се забравя!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт