Лебкухен ?

  • 2 208
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 099
Може ли някой да ми даде рецепта и малко да ме светне в тънкостите!
Също така ме интересува и кои подправки използвате, защото някои са типично немски Rolling Eyes
Ще ви бъда задължена, ако ми помогнете  bouquet

# 1
  • Мнения: 177
ами мога да пусна една немска рецепта, която намерих в нет_а.
Klassisches Lebkuchen-Rezept

Dieses Rezept für Lebkuchen kann man zu den klassischen Lebkuchen-Rezepte zählen.
Zutaten für ca. 30 Lebkuchen:

    * 200g Zucker
    * 1 Päckchen Vanillezucker
    * 1Tl Zimt
    * je eine Messerspitze Nelken, Piment und Kardamom
    * 200g Mandeln (gerieben)
    * 50g Orangeat (gehackt)
    * 75g Zitronat (gehackt)
    * Schale von einer ½ Zitrone
    * 250g Mehl
    * 4 Eier
    * 1 gestrichener Tl Backpulver
    * 45 runde Backoblaten, ca. 7cm
    * Zuckerguß
    * Mandeln zum Verzieren (optional)

Die Lebkuchen

Zunächst geben wir die Eier mit dem Zucker und Vanillezucker in eine Schüssel und rühren sie schaumig.
Die Mandeln, das Orangeat und das Zitronat sowie die Gewürze geben wir ebenso dazu wie das mit Backpulver gemischte Mehl. Die Masse wird zu einem Teig verarbeitet.

Den Teig streichen wir etwa fingerdick auf rechtechtige Oblaten und backen diese auf einem ungefettetem Blech 15-20 Minuten bei 175-200 °C.

Nachdem die Lebkuchen abgekühlt sind kann man diese nach eigenem Gutdünken mit Zuckerguß überziehen und nach Wunsch mit abgezogenen ganzen Mandeln verzieren.

 
Zuckerguss-Zutaten

    * 200g Puderzucker
    * 2 El Zitronensaft
    * 2 El heißes Wasser

Der Zuckerguß

Die Zutaten 5-10 Minuten gut verrühren. Der Guß sollte dickflüssig sein.

# 2
  • Мнения: 177
а това е За тези, които не са съвсем на ти с немския език.

Класическа рецепта За Lebkuchen(нещо като нашите меденки)
Продукти За около 30 сладки:
200 грама Захар
1 пакетче ванилова Захар
1 ч.л. канела
на върха на ножа карамфилче, бахар, кардамон
200 грама бадеми(настъргани)
50 грама оранжеат(на малки кубченца)(Захаросани парченца от портокалови кори)
75 грама цитронат(на малки кубченца) (Захаросани парченца от лимонови кори)
кората на половин лимон
250 грама брашно
4 яйца
1 равна ч.л. бакпулвер
45 кръгли вафлени корички, около 7 см
Захарна глазура
бадеми За украса
 
Най_напред разбиваме  четирите яйца със Захарта и ваниловата Захар на пяна. Добавяме също бадемите, оранжеата, цитроната и подправките. Също така добавяме и брашното, в което сме сложили бакпулвера. Разбъркваме докато се получи тесто.
Тестото се разточва около един пръст дебелина върху правоъгълни вафлени корички.  Така готовите сладки се пекат в ненамаслена тава от 15 до 20 минути при 175-200 градуса.
След като сладките са изстинали, могат по желание да се полеят със Захарен сироп и да се украсят с целите бадеми.

Съставки За Захарната Заливка:
200 грама пудра Захар
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. гореща вода

Захарната Заливка:
Съставките се разбъркват в продължение на 5-10 минути. Сместа трябва да е гъста.

П.С. има много рецепти За Lebkuchen. това е една от многото. дано да съм помогнала.

# 3
  • Русе
  • Мнения: 1 155
Типичният вкус на лебкухените (ох, обожавам ги  Crazy) идва именно от подправките. В Германия имах едни пакетчета със смес от подправките, които се използват, ама свършиха  Sad На гърба имаше рецепта за лебкухени. Правила съм по нея, станаха чудни. Ето я:

250 гр. брашно
250 гр захар
3 яйца
125 гр бадеми (смлени)
1 пакетче ванилова захар
1 чаена лъжичка канела
1/2 пакетче бакпулвер
1 пакетче смес от подправки за лебкухен
18 кръгли вафлени корички (размер 7 см)

Пакетчето с подправки съдържа: (не пише количество, така че явно ще се наложи да експериментираш  Mr. Green )

канела
джинджифил
резене
анасон
кориандър
карамфил
бахар
индийско орехче
кардамон



Захарта, яйцата и ваниловата захар се разбиват. Брашното, сместа от подправки, канелата, бадемите и бакпулвера се смесват, разбъркват се и се добавят към разбитите яйца.  Готовото тесто се оформя върху вафлените корички, слагат се в тава, в която има хартия за печене, оставят се около 15 мин да престоят и след това се пекат на 180 градуса около 20-25 мин.

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 6 303
Има вече и в БГ подправка за лебкухен  на Котани , даже някъде мярнах и снимка из Готварския,съдържанието е почти същото ,кото това,което е дала Деб,има и рецепта отзад.

Общи условия

Активация на акаунт