От какво се прави желатина?

  • 6 511
  • 11
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 18 679
Вчера лют спор водихме със Зъхи Laughing Според нея желатинът се прави само от рога и копита SickАз знам, че по принцип тези неща съдържат нещо, което желира, но някак не ми се вярва в днешно време, когато почти всичко може да се синтезира по химичен път, в чистичка лаборатория, някой да седне да вари рога и копита, за да прави желатин за сладки Crazy
Какво мислите?
И въпрос към вегетарианците - наистина ли не ядете желирани неща по гореописаната причина?

# 1
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
От кости се прави (рога и копита също  Laughing)!  Twisted Evil
И със сигурност не е в чистичка лаборатория!  Mr. Green

# 2
  • Мнения: 11 747
Ми аз доколкото знам се прави от кокали и хрущяли- не знам точно с какъв призход newsm78!Ама вегетарианците няма нужда да се лишават от желирано,щото има и други желиращи средства- пектин и агар-агар,дето са с разстителен произход!

# 3
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Ми аз доколкото знам се прави от кокали и хрущяли- не знам точно с какъв призход newsm78!

Растителен, как какъв?!  Joy

# 4
  • София
  • Мнения: 5 826
http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD
http://culinary.pop.bg/product244.html

добит от кости, кожи с косми или без косми, сухожилия от животни (включително риба и птици)  Laughing

# 5
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD
http://culinary.pop.bg/product244.html

Новото за мен е, че се прави от кожи с косми...  Crazy Sick
 Да ни е сладко!  Wink

# 6
  • Мнения: 7 640
от кости се прави.
За вегитата- алтернативата е пектин

# 7
  • София
  • Мнения: 18 679
Ай стига бе....а в маската ми за коса дали наистина има костен мозък и плацента Joy

# 8
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Ай стига бе....а в маската ми за коса дали наистина има костен мозък и плацента Joy

Мозък има само, мозък!  hahaha

# 9
  • София
  • Мнения: 5 826
намерих и това:
http://www.mzgar.government.bg/nacslujbi/nvms/Naredbi/2003/Naredba%208.htm

Раздел II
Изисквания към суровините за производство на желатин за човешка
консумация
Чл. 18.  (1) За производство на желатин за човешка консумация се използват:
1.  кости;
2.  кожа с косми и кожа без косми от преживни животни, отглеждани във ферми;
3.  свинска кожа;
4.  кожа от птици;
5.  сухожилия;
6.  кожа с косми и кожа без косми от дивеч;
7.  кожа и кости от риба.


Между другото, нали пачата се прави от свински крачета и уши, явно от кожата се желира  newsm78

# 10
  • Мнения: 172
Пектинът се прави от семки и обелки от ябълки, а агар-агара се прави от водорасли/все пак това съм учила/

# 11
  • София
  • Мнения: 1 941
Между другото, нали пачата се прави от свински крачета и уши, явно от кожата се желира  newsm78
Може да е от космите останали по крачетата и ушичките Joy

Общи условия

Активация на акаунт