Жито...

  • 8 080
  • 14
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 255
Днес е задушница и по този повод да ви питам обичате ли жито, варите ли с повод и без повод и как го приготвяте.
Аз много обичам жито и днес го приготвих така:
Сварих житото, карамелизирах захар, като прибавих масло, сложих смлени орехи и бисквити, добавих ванилия, канела и настъргана кора от лимон.

# 1
  • там нейде .............
  • Мнения: 647
обичам жито
аз го правя с много бисквити и орехи. Слагам пудра захар и кора от лимон , но никога канела - не я обичам Naughty

# 2
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Обичам жито, но рядко правя за съжаление.... на съпруга ми изобщо не му харесва... Sad

# 3
  • Мнения: 527
оби4ам жито но никога несам правила...щесе въсползвам от рецептите Crazy

# 4
  • Мнения: 5 228
Обичам жито, но правя сравнително рядко. Сварявам го и когато е готово, слагам захар или мед, но без да отцеждам водата. Когато попие слагам стафиди, нарязани сушени кайсии, канела и кора от лимон.

# 5
  • Мнения: 2 609
Аз също много обичам жито.
Сварявам го, отцеждам го, прибавям галета,захар, ванилия и лимонова кора.

# 6
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Евентуално мога да направя ашуре. Но обредно , сухо жито с галета, пудра захар, канела и лим. кора- само за подавка.

# 7
  • София
  • Мнения: 4 867
съпругът ми не е голям фен на житото, но аз и децата можем да изядем промишлени количества.
снощи го сварих в тенджера под налягане, отцедих го от водата и покрих тенджерата с памучна кърпа, а отгоре - с капака. идеята е кърпата да поеме останалата влага. правя така, защото изобщо не обичам в житото бисквити, галети и други трохи.
сутринта сложих няколко лъжици мед, канела и нарязани орехи. само да си допия кафето и слизам да закусвам.
това за сушените кайсии е добра идея - така може и съпругът ми да започне да яде.

# 8
  • София
  • Мнения: 1 951
Днес смятам да направя жито.Аз го правя по следния начин.Сварявам го във вода.Тя е около два пръстта над самото жито.Добавям стафиди,тях си смесвам с вече свареното жито.След като го сваря го увивам с тенджерата в одеяло да постои няколко часа.През това време съм смляла един пакет бисквити(обикновенни),една лимонова кора е настъргана.Захар(пудра).Смесвам и е ок.

# 9
  • Мнения: 966
не обичам жито,ям в редки случаи ако реша внезапно.....

# 10
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Обожавам жито, но само правено от майка ми.

Ползва подобна на технологията на янита с кърпата, но после си слага галета, орехи, захар и ванилия. Отгоре задължително дебел слой с пудра захар и само в/у кръста поръсено с малко канела. Ммм, вкусноооооо...   chef
Само да не беше за такива поводииииии  Cry

# 11
  • Мнения: 2
Вареното жито е идеална храна. Жалко е, че повечето от нас го слагат на трапезата само по задушниците. А то може да се приготви по различни начини и да се поднася по-често като десерт.
Ето две рецепти:
1. Сварява се грухана пшеница в повечко вода и щипка сол на слаб огън. Изплаква се със студена вода и се просушава върху кърпа. Смесва се с орехи, стафиди, настъргана лимонова кора, ванилия. Поставя се в дълбок съд и леко се притиска. Покрива се с пласт препечено брашно, после с пудра захар и най-отгоре се поръсва с канела. Така се избягва втвърдяването на зърната от захарта.
2. Сварява се не грухана пшеница - 1 чаша в 1 литър вода, така че да остане достатъчно сок след сваряването. Сокът се подслажда със захар или мед, ароматизира се с канела, ванилия или лимон и се налива в купички. Свареното жито се смесва с накълцани орехи, стафиди и др. сушени плодове и във всяка купичка се поставя по 1 супена лъжица от него.


# 12
  • ново
  • Мнения: 5 962
Много обичам жито, правя си често, ям си го сама /според мъжа ми и дъщеря ми това е храна само за кокошки hahaha/
Правя го също като yanita с мед и орехи  chef

# 13
  • Мнения: 899
Ям само житото, което прави майка ми. Не мога да го докарам като нея. Не е никак сухо(не харесвам сухото), слага лим. кора, бисквити, пудра захар орехи и малко канела. Обикновено аз унищожавам цялото количество.

# 14
  • София
  • Мнения: 35 946
Обичам и много често варя жито.
По технологията с кърпата  Wink, когато е готово слагам смлени орехи, захар, лимонова есенция и канела /понякога  и галета/

ПП. Много обичам обредното /парастас/,  мога, но не го правя

Общи условия

Активация на акаунт