Диета на Пиер Дюкан - рецепти

  • 907 143
  • 1 237
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 950
МНОГО МОЛЯ МОДЕРАТОРИТЕ, АКО ПРЕЦЕНЯТ, ЧЕ ТЕМАТА НЕ Е ЗА ТУК, ДА Я ПРЕМЕСТЯТ! ПРЕДВАРИТЕЛНО СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА НЕУДОБСТВОТО!


Момичета, първо ще сложа позволените продукти според различните етапи, които Асса изкарва в началото на всяка тема. След това слагам няколко рецепти, които Асса е написала от книгата в една от старите теми. Смятам след това да пускам всяка рецепта в отделен постинг, за да се разграничават и намират по-лесно. Ако имате по-лесно решение или нова идея, споделете - може да направим нещо по-приемливо. По идея на Майка Зайка ще опиша как да слагате и вие рецепти, но по цветове, за да ни е по-лесно на всички.



УДАРЕН ПЕРИОД:

Ч И С Т И   П Р О Т Е И Н И :От следните категории храни можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и  колкото ви се прииска.Разрешено ви е и да ги смесвате.

I. Постни меса
Това са : телешкото,говеждо и конско
  - Говеждото-всички части,които се пекат във фурна или на грил, а именно- стекът,филето, ростбифът,забранени са рибицата и котлетите,които са прекалено тлъсти.
-  Телешко: позволени са шницелът и частите за печене:котлетите също могат  да се консумират,след като се  отстрани тлъстата им част.
-Свинското  и агнешкото са забранени през ударният период, през който трябва да се приемат възможно най-чисти протеинови храни
Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло,олио,сметана нито дори олекотена. Най-препоръчителното е печенето на скара, но тези меса могат да се пекат и във фурна и да се варят.
Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазнинноста и да не надвишава 10-15 %
II. Дреболии:От тази категория е разрешен черният дроб-телешки,говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици,които не са тлъсти.Колкото до говеждият език-консумирайте му само върха,който е най-постната част.Черният дроб е  ценен с високото си съдържание на витамини,които са изключително полезни през период на отслабване ,но за съжаление е богат и на холестерол,поради което се изключва от менюто на  предразположените към сърдечно-съдови заболявания.
III. Риби: За тази категория храни няма никакви ограничения.Всички риби са позволени,все едно дали постни или тлъсти,пушени или сушени,може и консервирани  в собствен сос, без олио.
Може да се свари в бяло вино и подправки, да се опече във фолио,на скара...но без мазнина!
IV.Морски дарове:всички ракообразни и всички миди:
скариди,омари,рази,лангисти,лангустини,стриди,миди,рапани,охлюви
V. Птиче месо
Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн-патицата и гъската ,но при изричното условие да се консумират без кожата.
VI. Постни шунки:Шунки със съдържание на мазнини м/у 2 и 4 %.
Традиционната шунка и джоланът    не са разрешени, както и беконът,който е още по-тлъст.
VII.Яйца
Яйцата се консумират твърдо сварени или рохки, на очи,на омлет или бъркани в тефлонов тиган-без мазнина.
VIII.Обезмаслени млечни продукти/ кисело мляко,извара и сирене/
IX. Литър и половина вода дневно.

ДОБАВКИТЕ:
Обезмасленото мляко- прясно или на прах може да подобри вкуса или да посгъсти чая или кафето, както и да участва в  приготвянето на сосове, кремове и др. подобни.
Захарта е забранена.
Оцетът,мащерката,копърът,лукът,магданозът и всички  подправки са не само позволени, но и препоръчителни.
Лимонът може да  се използва изстискан върху рибите и месата,но не и като лимонада.
Солта и горчицата  са разрешени,но в умерени количества.Могат да се заместят с безсолна горчица и диетична сол.
Обикновеният кетчуп не е разрешен,но има диетичен- без сол и захар,който можете да употребявате в ограничени количества.
Олиото и зехтина   не са позволени!

НЯКОЛКО ОБЩИ СЪВЕТА:
1.Яжте толкова често,колкото ви се иска
2.Пийте вода,докато се храните
3.Осигурете си всичките необходими за диетата храни
4.Никога не прескачайте хранене
5. Преди да хапнете от някоя храна,уверете се,че  фигурира в списъка.
6.Закусвайте!


ВТОРА ФАЗА:

Всичко от ударния период е позволено. Тук добавяте зеленчуци - зелени листни, домати, краставици, тиквички, патладжани, чушки, карфиол, броколи, зеле, зелен фасул, бамя и още каквото се сетите. ЗАБРАНЕНИ СА: картофи, ориз, боб, леща, грах и всички подобни нишестени зеленчуци!!!

ТРЕТА ФАЗА:

Добавят се:
- веднъж дневно по 1 голям плод или шепа малки. Забранени са банани, грозде, череши, сухи плодове - каш, лешници, бадеми, фъстъци, орехи.
- 2 филии пълнозърнест хляб дневно
- 40 г сирене на ден
- 2 порции нишестени храни седмично
- агнешко, свинско и обикновена шунка се добавят към разрешените меса
- 2 галавечери седмично - каквото си поискате, но не два дни подред!
- Задължително 1 ден на чисти протеини седмично!!!


ЧЕТВЪРТА ФАЗА:

- връщате се към нормален режим на хранене
- всеки ден 3 с. л. трици!!!!!!!!!!!
- един ден от седмицата само на чисти протеини!!!!!!!!!!!!!!


РЕЦЕПТИТЕ:

Сос равигот:Смесете едно намачкано твърдо яйце, 3 ситно нарязани корнишона,1 малка глава настърган лук и една китка магданоз и мащерка с 200 гр. нискомаслено кисело мляко,1/2  ч.л. горчица и сол.
Сервира се с риба , твърдо сварени яйца ,меса и зеленчуци.

Сос тартар: Забърквате 75 гр.диетична майонеза със ситно нарязани 10 гр.лук,1 корнишон и крехки листенца магданоз.Поръсете с черен пипер.
Подходящ е за студена риба,стек,език,шунка.


Стек тартар: Вземете 200 гр. млян стек и го размесете с всички съставки на соса тартар,докато получите хомогенна смес.За любителите на сурово месо.


Телешко фрикасе: Вземете 1/2 кг. постно телешко, нарязвате го на парчета и го сварявате .Кипвате една голяма чаша нискомаслено прясно мляко,към което сте прибавили нарязана на ситно мащерка.Посолявате и поръсвате с черен пипер.Оставяте да изстине и изсипвате млякото върху 3  разбити жълтъка.Разбърквате добре и заливате телешкото със соса. Затопляте, без да варите.


[b]Говежди език  със сос равигот:
Отстранете тлъстината от езика и го поставете в литър и половина вода с мащерка,дафинов лист и една глава лук.Посолете и поръсете с черен пипер.Варете 1,15 ч. и поднесете езика, след като изстине,нарязан на филийки със сос равигот и корнишони.Консумирайте само предната част на езика-колкото по-близо до върха, толкова по-постен е той.



Заек с горчица: Намажете с горчица една заешка задница,поръсете с мащерка и увийте във фолио.Сложете заека в нагорещена фурна и печете 1 час.След това го извадете о фолиото.Смесете 1 с.л. парафиново масло със 100 гр. нискомаслено кисело мляко,добавете сол и черен пипер и разбийте хубаво сместа.След това залейте с този сос заека.Затоплете ястието във фурната и о поднесете с кръгчета корнишони.


Плаващи острови: Счупете  4 яйца,като отделите белтъка  от жълтъка,после разбийте белтъците на сняг в купа.Кипнете 1/2 л. нискомаслено мляко с една ванилия.Грабнете с черпак белтъците  и пуснете няколко малки топки  в още топлото мляко.Когато топките се надуят,обърнете ги,после ги извадете с решетеста лъжица и ги извадете да се изцедят в чиния.
Разбийте жълтъците в  тенджерка и  изсипете в тях млякото,после сложете  тенджерката на слаб огън.Бъркайте,докато кремът започне да се сгъстява. Тогава  го дръпнете от огъня,за да не се пресече и добавете изкуствен подсладител.Внимателно поставете  снежните острови върху  крема  и го поднесете,когато изстине.



Следват още рецепти, описани от Дюкан в книгата и измислени от нас:   chef

П Р А В И Л А   З А   П И С А Н Е   Н А   Р Е Ц Е П Т И :
Знам, че стана много дълго, но това е само първия постинг. Дано всичко е станало ясно. Ако има въпроси, задавайте ги в темата с диетата.
Така, призовавам ви да попълвате измислени от вас рецепти - колкото повече, толкова по-лесно за новодошлите, а и за нас! Много ви моля, да съобразявате продуктите, които присъстват в рецептите съответно с фазите и разрешените продукти в определената фаза. За ударния режим пишем рецептите с червен цвят. За смесения режим - зелени рецепти. За 3 и 4 фаза - сини рецепти. Така ще ги намираме по-лесно според това на какъв ден сме - протеини, смесено със зеленчуци и дай Боже задържане на желаното тегло!


Успех с диетата на всички!!!  smile3525

Последна редакция: чт, 19 окт 2006, 12:01 от DessiJ

# 1
  • Мнения: 2 950
Пълнени яйца: сваряват се 5 яйца, обелват се и се разрязват на половинки. Вадят се жълтъците и се слагат в купа. Към тях се добавят 2 кисели краставички, 3 супени лъжици кисело мляко, черен пипер, червен пипер и чесън на прах на вкус.

Могат да се правят всякакви вариации на рецептата с гъби, печени чушки, карфиол, броколи, зелен фасул, магданоз, копър, лук, различни подправки.

Последна редакция: чт, 19 окт 2006, 10:21 от DessiJ

# 2
  • Мнения: 2 950
Хляб от трици: в купа се изсипват 200 г овесени трици, 1 ч.ч. кисело мляко, сол на вкус и 1/2 ч.л. сода. Изсипва се в намазнена с една капка олио и след това избърсана със салфетка тавичка на тънък слой и се пече на умерена фурна.

Последна редакция: ср, 19 ное 2008, 18:40 от ЗлаВещица

# 3
  • Мнения: 2 950
Риба "Айя": 0,5 кг филе от риба се овалва в следната смес: 3 яйца се разбиват добре, към тях се добавят 2 с.л. овесени или пшенични трици, магданоз, черен пипер. Пече се в силно загрята фурна върху готварска хартия.

Последна редакция: чт, 19 окт 2006, 10:23 от DessiJ

# 4
  • Мнения: 2 487
                                  Пилешка супа
     Сварява се около 250 гр филе от пиле предварително нарязано на малки парченца в около 1,5л подсолена вода.. Пяната се обира. Пасират се 10 - 20 гр лук, една - две скилидки чесън, малко копър , едно яйце и с това се застройва супичката. Прибавя се нарязан магданоз , лют и черен пипер.Сервира се с лъжица кисело мляко.         

Последна редакция: чт, 19 окт 2006, 10:41 от Айя

# 5
  • Мнения: 2 950
Мешана салата по Дюкан:нарежете 1 голяма маруля и 2 големи домата. Добавете 1 нарязано сварено яйце, нарязано на ленти пилешко месо и 1 резен олекотена мляна шунка. залейте с диетичен сос винегрет.

Последна редакция: чт, 19 окт 2006, 10:23 от DessiJ

# 6
  • Мнения: 2 950
Сос винегрет със зеленчуков бульон по Дюкан: разтворете в 2 с. л. топла вода 1 кубче зеленчуков бульон, после прибавете 1 равна ч. л. царевично нишесте, 2 с. л. оцет и 1 с. л. горчица.

Последна редакция: чт, 19 окт 2006, 10:24 от DessiJ

# 7
  • Мнения: 4 447
Пуйка с горчица
4 парчета месо от пуйка
горчица
2 л. нискомаслено кисело мляко
Месото се пече в незагарящ съд без мазнина, като след няколко минути се добавя вода за да не загори. Готовото месо се изважда. Сосът от печеното се смесва с една лъжица горчица и киселото мляко и се залива пуйката. Подправки - по желание.

# 8
  • Мнения: 2 487
                                       Пилешки шницели
     0.5 кг пилешко филе
     половин глава лук , може и зелен
     2 яйца
     черен пипер
     лют едросмлян червен пипер
     малко сол
     много магданоз

    Смлях месото в блендер заедно с лука и после обърках с останалите съставки /получи се немного гъста каша/
    Пече се задължително в тефлонов тиган , който само в началото подмазах с няколко капки олио. Сипват се по две супени лъжици от сместа и се оформя шницел. Не трябва да е много голям , за да се обръща по-лесно. Не залепват и не се разпадат. Не ги печете на най- високата котлонна степен за да не прегарят бързо по повърхността.


За да бъде изцяло режимна рецептата би трябвало да се направи без олио. С олиото е подходяща за трета фаза.

Последна редакция: чт, 30 апр 2009, 01:48 от ЗлаВещица

# 9
  • Мнения: 2 950
                                        "Българе" по Иван Звездев

300 г пилешко и 300 г телешко месо се сваряват. После се режат на едри кубчета и се задушават. Добавят се 1/2 кг гъби, 2 глави едро нарязан лук и 3 моркова на колелца. След няколко минути се добавя 1 ч. ч. червено вино и 4 кисели краставички на колелца. След още няколко минути се добавят 2 с. л. доматена салца - може 1 пресен домат, 3 скилидки стрит чесън и 1 дафинов лист. Ястието се задушава на бавен огън, докато стане готово.

# 10
  • Мнения: 91
Риба на  фурна
     1риба/толостолоб,шаран,сом или по ваш избор/,леко се осолява,в коремчето се поставят 2-3стръка девесил/лющян/,лук на филийки .Полива се с бяло вино.Пече се върху решетка в тава с малко вода и по избор в/у решетката може да се поставят различни зеленчуци/броколи,моркови,домат/,увива се с фолио и се пече/задушава/ в умерена фурна.Сервира се с резен лимон.

Последна редакция: ср, 08 апр 2009, 15:07 от ЗлаВещица

# 11
  • Мнения: 2 950
                                             Крем ванилия по Дюкан

Разбийте 5 яйца в купа. Затоплете 375 мл нискомаслено прясно мляко, без да кипва, заедно с 1 шушулка ванилия. Ванилията трябва да се изтърже отвътре. Извадете шушулката и полека излейте топлото мляко върху яйцата, като добавите 10 мл течна ванилия и 2 ч. л. мускатово орехче на прах. Излейте сместта във форма за крем или купички за крем-карамел. Пече се в умерена фурна - 160 градуса, на водна баня. Ако фурната е с вентилатор - поставете формата направо.

# 12
  • Мнения: 120
 
Телешки език в плик

4 езика се подправят с черен, червен пипер, малко сол, дафинов лист. Слагат се в плика за печене (ако искате може в него да сложите и зеленчуци ама те са за другата част на семейството или за смесения режим). След около 1:30час е готово и стана супер   chef

Последна редакция: пн, 12 май 2008, 04:04 от iskrica_nadejda

# 13
  • Мнения: 1 630
Чиз кейк с пилешко
Пропорциите са "на око"

2-3 лъжици овесени и пшеничени трици
2 яйца
100-150 гр извара
щипка сода
черен пипер

горните се разбъркват
излива се 1/2 от сместа в малка тавичка
реди се 1 слой от няколко резенчета пилешка шунка
от горе се излива остатъка от сместа
 
пече се +- 30 мин в не много силна фурна

# 14
  • Мнения: 1 630
яйца по Панагюрски - с ниско малслено кисело мляко и без масло 

Общи условия

Активация на акаунт