Украинский борщ

  • 7 385
  • 17
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 214
В България готвят страхотно и кухнята много ми харесва.
Обаче няма боршч (така се произнася на украински) а е много полезно особено за децата има всички необходими за детето зеленчуци.
Искате ли да ви науча Hug
Итака "Украински борщ"
Пропорции за 3 литрова тенджера.
Вземете 300-400 грама свинско месо каквото и да е може и с кокал обаче да не е постно (понякога използвам вместо свинско пилешки бутчита 2 ).
Сварете го добре прецедете бульона накълцайте месото на по малки парченца.
Нарежете прясно зеле(зимата може кисело обаче трябва добре да се измие) половин глава.
Пуснете го в бульона с месото да се вари заедно с 2-3 по малки картофи нарязани на кубчета (не много малки). Добавете 3-4 супени лъжици консервиран бял фасул (в Украйна варят фасула отделно и после го добавят мен ме мързи)
До като това всичко ври обелете и нарежете на дълги тънки пръчици (соломкой се казва на руски) половин червено цвекло, отделно един среден морков и една глава кромид (кромида на кубчета). Нагорещете в тигана малко олио и пуснете да се изпържи цвеклото точно след няколко секунди пускате моркова и после кромида. Когато видите че всичко се по-изпържило добавяте 1-2 средни домата обелени и нарязани на дребно (зимата добавям доматен сок или в била има консервирани рязани домати). След минутка добавяте един два черпака от бульона в който ви се варят зеленчуците като всичко си поври 3-4 минутки сипвате получената смес в бульона нека да поври още15- 20 минути и готово.
Сол на вкус.
Подава се горещ със лъжица подквасена сметана.
 Хитрини: Става по вкусно ако зелето е прясно да му добавите малко от киселата зелева чорба.
За сина ми като беше по малък готвих без пържене  всичко слагах направо в тенджерата.

Приятного апетита bowuu

# 1
  • Мнения: 22 867
Благодаря ти за вкусната рецепта! И малко off - като бях в Украйна само аз ядях тая лилава вкусотия с лъжичката сметана в нея, а другите българи ми се чудеха как мога да ям "тоя химически молив"./заради лилавия му цвят/ Не продължи дълго - докато опитаха и разбраха колко много е вкусен борща! Grinning

# 2
  • Мнения: 2 214
Писах и имах притеснение че никой няма да го прави точно по тази причина (цвеклото)

# 3
  • Мнения: 5 873
Мисля да пробвам,но нямам цвекло в момента...А сигурно без него няма да е същото... newsm78

# 4
  • Мнения: 2 214
Без цвекло не става.
Току що храних малкия таралеж с борщ.
Малеееееее яде го по добре от попарата.
Пуснах го през пасатора и добавих сухари.

# 5
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Ха-ха, winter, какъв е този украински борщ без салО ?  Joy
Шегичка. Не навсякъде в Украина се готви борща по един същи начин. Както впрочем и боба в България. Маминька Клава ( царство ей небесное  Cry )запържваше ситно нарязана сланинка и я прибавяше към борща.М-м-м-, пальчики оближешь. Борщ- это то что надо ! Peace

# 6
  • Мнения: 2 214
Ха-ха, winter, какъв е този украински борщ без салО ?  Joy
Шегичка. Не навсякъде в Украина се готви борща по един същи начин. Както впрочем и боба в България. Маминька Клава ( царство ей небесное  Cry )запържваше ситно нарязана сланинка и я прибавяше към борща.М-м-м-, пальчики оближешь. Борщ- это то что надо ! Peace


 Joy Joy Joy
Е браво на теб!!!
Аз щото не обичам мазно, а и готвя общо, за нас и за детето, затова и не слагам "САЛО"
Обаче да и така го готвят така че който обича по така...... нека да опита и още може една малка люта чушка да се нареже ситно.  chef

# 7
  • ВАРНА
  • Мнения: 144
Моля, кажете какво е "САЛО"

# 8
  • Мнения: 5 370
Моля, кажете какво е "САЛО"

Това, което аз лично знам, е, че означава "сланина".
Нека се изкажат и експертите.  bouquet

# 9
  • Мнения: 9 903
и аз благодаря за рецептата. Тъкмо и прясно цвекло вече има на пазара.

# 10
  • Мнения: 2 214
Цитат
Това, което аз лично знам, е, че означава "сланина".
Точно така Peace

# 11
  • София
  • Мнения: 10 858
Благодаря ти за рецептата! Обожавам борш - майка го прави, побългарен малко, без цвекрлото, но аз ще го приготвя автентичен Peace
Мерси още веднъж!

# 12
  • Мнения: 7 474
 Crazy Като ходех при баба ми на гости го ядях за закуска ,обяд и вечеря  Crazy
Сега го правя в тенджера под налягане става по-бързо!

# 13
  • София
  • Мнения: 10 858
Споменавате, че сатва и с пилешко /бутче/. Вкусно ли е с пилешко или все пак свинското си остава по-добрия вариант?

# 14
  • Мнения: 7 106
Обожавам борш  eat  и благодаря за рецептата. Непременно ще го направя тези дни.
По морето го правят в някои ресторанти, хапвала съм много вкусен борщ в Албена. Там почиват доста руснаци и естествено трябва да присъства в менюто, та от там се влюбих в него.

Общи условия

Активация на акаунт