изключително лесен.
продукти:
5 яйца
1ч. захар
2 непълни ч.брашно
1 кафена ч.хладка вода
1/2 кафена ч.олио
1 бакпулвер
1 ванилия
полдове: 1 банан- на колелца, парченца портокалови кори, които аз приготвям , слагам в буркан в хладилника и после ползвам цяла зима, плодовете вишна останали от вишновката, орехи, може и стафиди накиснати за няколко часа в алкохол по избор
Приготовление:
1. рабъркват се яицата поотделно белтъци от желтъци
Първо белтъците с 1 щипка СОЛ, за да се рабият на гъста пяна.
2.смесват се белтъци и желтъци и към тях се + брашното+бакппулвера+ванилията+олиото+водата+портокало-вите корички+вишните+стафидите.
Трябва да действате по-бързичко, за да сложите във фурната възможно най-бързо.
3.изсипвате в намазаната с олио и брашно тава.
4.поръсвате малко брашно отгоре ( за да не потънат плодовете които остава да наредите ) . редите нарязания банан и вишни.
Трябва да имате предварително намазана тава и поръсена с брашно. ВАЖНО Е ДА ЗАПОМНИТЕ че тавата трябва да е по-голяма защото кекса се надува доста а и плодовете увеличават обема.
Загрявате фурната предварително на 220С. Когато сложите кекса , фурната се намалява на 180С за около 10 мин. и после намалявате на около 150-160 и печете докато придобие златист цвят. Времето за печене е около 40 мин.
Изваждате и поръсвате с пудра захар.
Забележка:
Ако нямате някой плод - не е фатално.
Правила съм го и без никакъв плод.
Ето как правя портокаловите корички аз:
измивам с ВЕРО и ГЪБАТА за съдове 4-5 портокала.
Обелвам ги и ги режа на МНОГО малки квадратченца.
Слагам ги на котлона в тенджера с 1ч.ч. захар и 1/2 к.ч. вода. и оставям да ври , като бъркам периодично, докато водата изври.
Изсипвам ги още топли в буркан,като натискам с лъжица,за да са плъно наредени поръсвам обилно със захар и заливам с ром/уиски или ракия толкова че да се покрият добре.
Оставям буркана в хладиилника и ползвам при нужда (по 4-5л)
Успех.
Правила съм тази смес и във формички за мафини и става супер.