Блат:
2 яйца
60 гр. захар
40 гр. брашно
15 гр. какао
1/2 пакетче бакпулвер (5 гр)
щипка сол
Шок. мус:
300 гр. шоколад (аз сложих 350 -
два черни и един и половина млечен)
325 мл. неподсладена сладкарска сметана (аз сложих 3/4 от 500 мл. опаковка, а остатъка разбих с другата от 200 мл.)
200 мл. подсладена сметана
70 мл. кафе еспресо (може и нес)
За блата се разделят белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта. Добавят се белтъците, като се редуват с брашното, смесено с бакпулвера и какаото. Бърка се с шпатула, не с миксер! Пече се във форма с диаметър 22 см., но моята беше 26 см. За около 8-10 мин. се изпича. Като изстине се сиропира със 70 мл. еспресо.
На котлона се загрява неподсладената сметана с начупения шоколад. Не трябва да завира. Оставя се добре да се охлади. С миксер се разбива другата сметана и внимателно се смесва с шоколадовата смес. Блатът се поставя във форма с ринг и върху него се изсипва мусът. Отгоре се украсява с настърган шоколад или нещо друго (мисля си, че и смлени орехи ще е добре). Тортата се оставя в хладилник за около шест часа, да стегне добре..