Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
BG-Mamma :: Здраве >> Заболявания и травми при бебета и деца
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Стрептококи от група В /СГВ/

Какво трябва да знаете, за да предпазите бебето си

Стрептококи група B (СГВ) са едни от най-честите причинители на животозастрашаващи инфекции при новородените. S. agalactiae (група Б) причинява: неонатални инфекции (менингит, пневмония, сепсис), амнионит, ендометрит, инфекции на уринарния тракт, раневи инфекции, пневмонии и сепсис.

Стрептококи група В (Streptococcus agalactiae) са Грам-положителни микроорганизми /диплококи/. Около 25% от жените са носители на тази бактерия и дори не го знаят. Те нямат никакви симптоми и не са болни. Спадат към нормалната флора на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и женските гениталии.
Това не е венерическа болест, а причинител на заболявания, така че не е нужно да се притеснявате, че  вашият съпруг или партньор може да се зарази.
СГВ са най-честите причинители на бактериална инфекция при новороденото. Макар да липсват симптоми през бременността, при раждането бактериите могат да се предават от майката на детето.
Рискът за бебето идва при раждане и СГВ може да бъде причина за сериозни заболявания при новородените.
Вагиналната колонизация със стрептококи група В е рисков фактор за развитието на неонатален сепсис и се свързва с преждевременно раждане, което изисква активно антибиотично лечение на носителя.

 

Влияние върху бебето

98-99% от бебетата, родени от заразени майки, няма да се заразят, ако се приложи терапия. Малко от заразените ще имат някакви проблеми с лечението.
Болестта може да протече в две фази.

Начални /ранни/ инфекции – до 24 ч. след раждането. Характерен симптом е респираторният дистрес /в 84% от случаите/, който може да бъде последван от апнея и сърдечносъдов колапс.
Късните инфекции се проявяват към 24-дневна възраст, като най-характерен за тях е менингитът /в до 80% от случаите/.

Половината от тези късни инфекции не са от майката, а от други източници на инфекцията - контакт с други носители, включително и болничен персонал.
Бебетата с късна инфекция са по-малко застрашени, отколкото тези с ранна инфекция.

 

Рискови фактори и изследвания


Изследване за стрептококи от група В
При 5% до 30% от всички бременни жени има наличие на колонии СГВ. Няколко съвременни клинични изпитвания показват, че интрапарталното лечение намалява случаите на сепсис, причинен от СГВ. Интравенозното вливане на антибиотици по време на родилния процес може да предпази бебето от инфекцията. Затова е важно преди раждането да се установи дали сте заразоносител. Поради тази причина скринингът е изключително важен.
Рутинният скрининг за колонизация на СГВ се извършва чрез изследване на култура от ректум и/или влагалище при всички бременни жени в 35-37 г.с.


Лечение по време на раждането се прилага:
- при бременните, при които се изолира СГВ
- при раждане преди 37 г.с.
- при жени с пукнат мехур повече от 18 часа
- при температура над 38 градуса по време на раждане

 

Общи въпроси и отговори

Как хората се заразяват със СГВ?
Това е естествена бактерия в организма. Около 10% до 30% от бременните жени са колонизирани с група Б стрептокок в гениталния тракт.

Мога ли да кърмя?
Да, можете. Няма опасност да премине в детето.

Цезарово сечение предпазва ли бебето?
Бременните, подложени на планово секцио, които са без родова активност и с интактен /цялостен/ околоплоден мехур, не се нуждаят от лечение, независимо от резултата от изследваните култури.

Сподели:
FB
Видянa: 32494 пъти
Именник

Момче или Момиче?
реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra


Към мобилната версия на сайта