Бързи и лесни здравословни рецепти

  • 2 063
  • 7
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 11
Здравейте скъпи дами,
създавам тази тема с идеята да обменим колкото се може повече опит и знания.
В днешния забързан свят на пълен работен ден,повечето от нас рядко успяват да отделят повече от час за да приготвят нещо вкусно и здравословно.Може би точно недостигът на време,често ни подтиква към бързите нездравословни храни.
Нека всеки,който реши да се включи темата сподели тествана здравословна рецепта,която се приготвя за по малко от 1 час.

"Няма любов, по-искрена от любовта към храната." - Джордж Бърнард Шоу

Последна редакция: сб, 30 сеп 2017, 19:23 от Diana.Prince

# 1
  • София
  • Мнения: 11
Ще започна с първата рецепта за пай със зеленчуци,тествана и взаимствана от www.topforma.bg

Пай със зеленчуци

Необходими продукти :
 
6 яйца
100/150г. извара
100г. кашкавал
200г. зеленчуков микс по избор (аз съм използвала замразен микс зеленчуци/спанак)
1 щипка сол
1 щипка черен пипер

Начин на приготвяне :

В голяма купа счуквате яйцата заедно с изварата,солта и черния пипер.Разбърквате добре до получаване на хомогенна смес.В малка тава поставяте лист хартия за печене и изсипвате половината от получената смес.Добавяте зеленчуковия микс,настъргвате кашкавала отгоре и заливате с останалата част от сместа.
Печете в предварително загряна фурна на 180 градуса за около 30 мин.

Време за приготвяне - 35 мин.



# 2
  • София
  • Мнения: 11
За любителите на десертите - шоколадово брауни само с 3 съставки.

Шоколадово брауни

Необходими продукти :

3 добре узрели банана
3ч.л. какао (препълнени)
1 ябълка

Начин на приготвяне :

В дълбока купа или каквато ви е удобно,смачкайте бананите с вилица.
Добавете какаото и разбъркайте добре,до получаване на хомогенна смес.
Изсипете сместа в малка тавичка и печете в предварително загряна фурна на 200 градуса
за около 30 мин. Извадете десерта,оставете го да изстине и го сложете за 1 час в хладилника.
Разрежете на правоъгълници и гарнирайте с резени ябълка.

Насладете се на здравословният ви десерт!

# 3
  • София
  • Мнения: 11
Пилешко филе с къри сос и спаначена гарнитура

Необходими продукти :

400г пилешки гърди
1 с.л. чесън на прах
1 средно голяма глава лук (нарязан на ситно)
1 с.л. къри на прах
1 консерва белени домати
Сол и пипер на вкус

За гарнитурата :
2 бр яйца
200 г спанак
50 г сирене или извара
1 с.л. мед
1 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне :
За соса:
Задушете в тиган за около минута лук, чесън и къри на прах. След това добавете доматите.Гответе за около 20 минути на тих огън, като разбърквате от време на време.

Овкусете пилешките филета със сол и черен пипер на вкус, начукайте ги внимателно, за да станат по-тънки и по-крехки.Загрейте малко зехтин в тиган с капак и ги задушете до пълна готовност.
Добавете сол и черен пипер към соса, след което изсипете сместа в блендер или пасирайте с пасатор, до получаване на гладко пюре.
 
Гарнитурата:
Счукайте яйцата в голяма купа, добавете зехтина и щипка сол и разбийте с бъркалка или миксер.В друга купа размесете спанака, сиренето, меда и лимоновия сок.Добавете спаначената смес към яйцата и разбъркайте.Загрейте фурната на 180С. Намажете с масло малка тавичка и изсипете сместа.Печете за около 15-20мин.

Полейте пилешките филета със соса,а за интересно оформяне на гарнитурата аз използвах чаша за кафе,в която напълних приготвената гарнитура и я обърнах в чинията.
Нека това остане по ваше предпочитание.
Бон Апети !

# 4
  • Мнения: X
За любителите на шоколада две здравословни предложения, които се приготвят за броени минути и поне на нашето фемили са много вкусни.

Шоколадов мус На вкус смесвате авокадо, банан, мед и какао. Пускате пасатора и правите пухкава смес.

Шоколадов тахан
Пак на вкус смесвате сусамов или друг вид тахан с мед и какао.

И двете неща ги правя рядко, защото едва се удържам да не ги омета със супена лъжица.

# 5
  • София
  • Мнения: 11
the wishmaster шоколадовия мус съм го пробвала,наистина е уникален,аз си го поръсвам и с кокосови стърготини отгоре.

И понеже десертите са ми слабост предлагам още един сладък здравословен вариант за закуска.

Овесено-бананови палачинки

Необходими продукти

200г овесени трици
2 банана
1с.л. мед
1 яйце
200ml прясно мляко

Начин на приготвяне
В блендера пасирате всички съставки,до получаване на хомогенна смес и мятате в тигана.

Дозата стига за около 10 палачинки.


П.С. Тъй като тиганите ми с не залепващо дъно са под всякаква критика,аз използвам парче хартия за печене,лесно се обръщат и не се разпадат и не използвам никаква мазнина.
Здравословния вариант е да се ядат чисти или гарнирани с пресни плодове,но аз често посягам към буркана с Nutella. (shame on me)

Последна редакция: нд, 01 окт 2017, 17:49 от Diana.Prince

# 6
  • Мнения: X
Ще ви следя, момичета! Като цяло, се опитвам да готвя именно така- бързо, здравословно, вкусно. За целта използвам и много помощници тип уреди- гофретници, омлетници, слоукукъри, инстант- пот...
Записвам се с рецепти:
Омлет- в купа разбърквате 4 яйца, добавяте малко прясно/ ядково мляко/ вода, созда за хляб, сол, наситнена шунка/ чушки/ домат, настърган кашкавал, може и на парчета и изсипвате сместа. Това е за 4 порции в омлетника ми. С тиган може да са нужни и повечко яйца.  Laughing
Крем супа от тиква- слагате в тенджера тиква /обелена и почистена/, всякакви зеленчуци, за каквито се сетите /избягвайте царевица, защото ще останат люспи след пасирането/, може и корен от джинджифил, ако имате домашен костен бульон- още по- добре, варите до готовност, пасирате. Сега е моментът да сложите и една консерва кокосово мляко. Отгоре може да поръсите със запечен бекон, начупен на малки парченца, настърган кашкавал, сирене, пармезан... Може и крутони- тях не ги пържа, а натрошавам хляба на малки парченца, овкусявам със сол, червен пипер, може тук да се включи пармезана, чубрица/ сминдух, зехтин/ авокадово олио, овалвам всичко хубаво и слагам тавата в нагрята фурна, пека до готовност. Внимавайте, много бързо стават готови.  Peace
Снимки не мога да предложа, т.к. нямам навика да снимам храна.

# 7
  • Мнения: X
Бърза и здравословна рецепта е стекът от прясна риба тон. Загрявате зехтин в тигана, мятате стека- 2 минути от едната страна и една минута от другата страна, сол, бял пипер и това е. Само че е доста скъпичка и няма как да е ежедневно ядене. Всъщност в момента в Кауфланд има промоция на стекове риба тон. По 6лв 200 грама, което горе долу става като цена.

Общи условия

Активация на акаунт