Рецепти с броколи и карфиол

  • 23 510
  • 108
  •   1
Отговори
  • Мнения: 25 551
Готвите ли често с броколи и карфиол? Вкъщи не сме им фенове, но ми се иска да разнообразя малко стандартното меню.
Моля за любимите ви рецепти  – супи, ястия, десерти... Каквото се сетите. Само да е вкусно и интересно.  Grinning

# 1
  • Мнения: 7 325
Готвя, да. Броколи слагам във супите. В картофи на фурна също слагам. В България по кръчмите се предлагало броколи с нколко вида сирена. Ние имаме кашкавали та го правих с кашкавал. Хареса ми. Но домашните любимци не си падат по тях, та ги пробутвам нарязани на ситно. Карфиол също съм слагала на супите. В гювеч също слагам. Свекърва ми го прави паниран. Харесва ми. В студени салати леща/киноа също върви броколи.
Скоро мернах из нета смути с броколи. Не съм го пробвала но смятам да предложа тези дни на хлапето да видим дали ще се залъже. Иам варианти.

# 2
  • Мнения: 133
Опитвала ли си печен карфиол - на по-малки парченца се нарязват розичките, сол, черен пипер, с ръцете се омесват със зехтин, пекат се до покафеняване. Много просто, но от печенето получава чудесен вкус, и децата го харесват. По същия начин и брюкселски зелчета, но те трябва хубавко да покафенеят - тогава не се усеща неприятна горчивина. В тавата/тавите слагам и нарязано на пръчици червено цвекло, моркови, пащърнак. Всичко върви чудесно с бира.

# 3
  • София
  • Мнения: 19 206
Снощи пекох. Карфиол на розички, предварително задушен в МВ и после избъркан с 1 голяма кофичка сметана, малко кисело мляко, галета (понеже нямах, смлях сух хляб в пасатора), като се позапече - наръсих с настърган кашкавал.

# 4
  • София
  • Мнения: 38 397
Аз си правя "моята манджа" с броколи или с карфиол. Става дума за пиле с ориз и зеленчуци на уок тиган. Първо запържваш пилето, задушаваш го под капак, после доливаш вода/бульон, слагаш ориза, след малко и броколите, подправки това-онова, бъркаш и чакаш. Може да се сложи соев сос. Това е!
Може и да се направи само ориз с броколи.
А, има и една салата, става готина. Сотираш, шокираш, слагаш в купа. Може заедно броколи, карфиол, брюкселско, моркови. После ръсиш с балсамико и ядеш.

# 5
  • Мнения: 46 477
Броколи със сос бешамел
Сварява се броколито в подсолена вода.
Залива се с бешамела.
Поръсва се с настърган кашкавал.
Може да се яде така или да се запече във фурна.

Само сварено броколи става чудесна и гарнитура към месо.

В супи също. Намислила съм да пробвам някоя крем супа само от него.

Карфиол на фурна
Накъсва се и се сварява в подсолена вода докато омекне, 5-8 мин.
Овалва се в разбитото яйце и след това в галетата (в нея може да се сложат подправки, каквито обичате).
Пекат се на кухненска хартия докато леко започнат да покафеняват.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2017, 15:42 от Не се сърди, човече

# 6
  • Мнения: 3 841
Броколи със сос бешамел ни е сред любимите- може да се комбинира с карфиол,  картофи,  моркови,  сирена.... Крем супа от броколи ни е на второ място. После идва паста с дом.  сос чесън и броколи и накрая броколи( сварено) със зехтин,  лимон и семена от тиква и слънчоглед.Карфиолът го готвя,  както е описала НСЧ

# 7
  • Мнения: 874
      Хм,аз пък карфиола го правя по вашия начин  със сос бешамел и чедър отгоре му  Simple Smile

    А от броколито правя една салатка,при която  сварявам леко броколите- за 5 минутки и добавям варена царевица,кисели краставички,задушени моркови на кубчета,копър,лук,зехтин,лимонов сок + сверени   макарони/има едни,които наподобяват на жито/.
 Става доста интересна и вкусна салата

# 8
  • Мнения: 39 195
Обичам салата от карфиол. Просто застройвам.
Правя си броколи, морков, гъби запечени във фурната с малко бульон. После добавям заквасена сметана и вадя от фурната.
Правя и една по- сложна манджа с карфиол. Вари се 5 минути и се залива със студена вода. Остава се да изстине и да се изцеди. Слагам го в тава. Отгоре разбърквам няколко яйца и сирене и заливам. После в голямо парче масло задушавам връзка копър и връзка магданоз(айде не по цяла връзка, но повечко да е)и добавям малко галета. Разбърквам тая каша и заливам карфиола. Запичам с малко кашкавал.

# 9
  • Мнения: 18 476
Благодаря ви за рецептите ,донесоха ми  свеж карфиол ,а  вече съм направила туршията.Метнах го да се пече.Но  точно навреме ми дадохте идеи.

# 10
  • Мнения: 25 551
Еха, много интересни рецепти давате. Благодаря!  bouquet
Да видим кога ще се престраша да ги пробвам обаче – с риск да си ги ям сама, че и моят домашен любимец не си пада по непознати вкусове.
Миналата година правих пюре от карфиол – много ми беше вкусно, даже мъжът ми го яде, макар и неохотно. Трябва малко по малко да вкарам и други рецепти, че напоследък се храним доста еднообразно...

# 11
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
- Паниран карфиол е идеално мезе за бира, не го видях май досега. Панирам с паста патафри. Карфиолът е суров преди това.

- Крем-супа от броколи - много любима, добавя се и течна сметана

- Броколи със сирена - с всякакви видове става. И карфиол също.

- На традиционалистите (визирам на кака Сийка домашния любимец Wink ) може би ще се хареса Лабрексовата рецепта за "Пълнен карфиол" - в кухините, карфиолената глава  се натъпква с кайма. Simple Smile

- Броколи и карфиол заедно като карнитура за месо - на розички, леко сварени или бланширани и една бучка масълце. Подправки по желание. Може и поотделно, разбира се.

- Кюфтенца от броколи или от карфиол (сваряват се предварително, пасират се, но не чак на пюре, а на ситни парченца. Добавям яйце, подправки, филия хляб / галета, може семчици, при наличие: малко настърган кашкавал, ако не: бяло сирене натрошено, овалвам в брашно и пържа. Общо около 30 минути с йогуртово-чесновото сосче. Wink)

# 12
  • Мнения: 12 473
Како, на салат си правя аз и домашните много ги обичат.

Попарват /сваряват/ се леко. Оставяш ги да поизстинат и след това слагаш на вкус зехтин, балсамико, натрошени орехи, маслини. И накрая настърган пармезан отгоре. Heart Eyes

# 13
  • Мнения: 25 551
Ама давайте рецепти, де. Или поне линкове към тях.
В нета има много, но има и разлики между тях. Не мога, пък и не искам, да ги пробвам всичките наред.
То затова и пуснах темата – за конкретни препоръки, иначе Гугъл знам как се ползва...  Confused

# 14
  • MI
  • Мнения: 11 803
Крем супаот карфиол - с малко картофи, зеленчуков бульон, индийско орехче и чер пипер и лук. Може после и сметана, но аз не обичам.
Кюфтетата от карфиол - само сварен и намачкан карфиол, сол, пармиджано, яйце, пак индийско орехче и чер пипер или с добавка на един картоф, после се панират с яйце и галета и пекат/пържат.
За панирания карфиол са писали.
Може и всякакви салати със сварен карфиол, с чушки от туршия например много добре се комбинира, с някои риби също.

# 15
  • Мнения: 39 195
- На традиционалистите (визирам на кака Сийка домашния любимец Wink ) може би ще се хареса Лабрексовата рецепта за "Пълнен карфиол" - в кухините, карфиолената глава  се натъпква с кайма. Simple Smile
Подтикната от тази идея си купих кайма, утре ще си купя и карфиол и ще спретна нещо подобно. Карфиол на розички, задушена кайма с подправки, малко бульон и да се пече. Преди да го извадя ще му добавя малко сметана и кашкавал и пармезан.

# 16
  • Мнения: 25 551
Може и всякакви салати със сварен карфиол, с чушки от туршия например много добре се комбинира

Благодаря за идеята, шансът да подлъжа домашния любимец нараства.  Laughing

- На традиционалистите (визирам на кака Сийка домашния любимец Wink ) може би ще се хареса Лабрексовата рецепта за "Пълнен карфиол" - в кухините, карфиолената глава  се натъпква с кайма. Simple Smile
Подтикната от тази идея си купих кайма, утре ще си купя и карфиол и ще спретна нещо подобно. Карфиол на розички, задушена кайма с подправки, малко бульон и да се пече. Преди да го извадя ще му добавя малко сметана и кашкавал и пармезан.

Ау, благодаря, ще се пробва!  Heart Eyes

# 17
  • Мнения: 1 705
Моите глезани вкъщи ги прилъгвам с картофено пюре с карфиол вътре и повечко масло. Това е редовна гарнитура през есента.

# 18
  • Мнения: 6 931
Тъкмо навреме, вчера купих броколи Simple Smile аз им режа стебълцата съвсем до "розичката". Самите розички попарвам, после слагам в/у хартия за печене, малко сол и отгоре мятам по едно "листче" от топеното сирене за сандвичи и запичам.

Стеблата(ама само на розичките, не голямото Grinning) ги стържа заедно с морков и ролца от раци на салата. Може да се сложи и майонеза.

Карфиола, както някои сте писали- запечен с галета, с удоволствие ще пробвам и пюре.

# 19
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
омлет с кафиол: в тиган слагам мазнина и малко вода, слагам карфиола на ситно. като омекне изсипвам разбити яйца сподправки, сол и малко мляко. слагам капака, докато се стегне. може да се добавят и сирена.

хайвер с карфиол: сварен или суров се настъргва и се разбърква с изцедено кисело мляко и малко майонеза. сол, червен пипер.

блат за пица с карфиол: карфиолът се настъргва, добавя се настърган кашкавал или друго жълто сирене, яйца. разбърква се и се разстила на тънко върху хартия за печене. като се изпече се слага отгоре по желание кой каквото иска на пицата.

суров сос за спагети/паста: броколи се измива и се накъсва на ситно, слага се в блендер и се пасира с малко прясно мялко или течна сметана. подправя се със сол, черен пипер и инд. орехче.

# 20
  • Злокучене
  • Мнения: 456
запечени на тиган: задувашам ги на тиган броколи моркови и каквото ми падне, царевица. Преди да ги изкарам слагам кашкавал горе да се разтопи. Любимите са ни.

# 21
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
В момента има български броколи, даже в Кауфланд тази седмица са по 1,99. Мисля да си взема и да си замразя. Та, броколите и карфиолът лесно придобиват вкусът на яденето, в което се слагат. С карфиол става много хубава крем-супа /това го научих от пюретата, които правя на децата, слагам карфиол за пълнеж, а като се пасира заедно с други зеленчуци, става много вкусно/.
И двата зеленчука "носят" към тях сирена и млечни сосове, а подпраква - черен пипер, така че, както и да се направят, в тази компания винаги ще се чувстват добре.
Карфиолът ми е малко по-безличен и точно затова може да се ползва като зеленчуков пълнеж към супи и яхнии.

# 22
  • MI
  • Мнения: 11 803
Може и всякакви салати със сварен карфиол, с чушки от туршия например много добре се комбинира

Благодаря за идеята, шансът да подлъжа домашния любимец нараства.  Laughing
Моля, при мен и кюфтенцата много добре се котират, защото стават много хрупкави отвън и меки вътре. Grinning За салатата, с риба треска се съчетава много добре, а ако намериш и осолена е направо супер (след киснене във вода и готвене, разбра се).

# 23
  • София
  • Мнения: 1 832
Пълнен карфиол съм правила - първо се задушава, за да омекне, но малко, да не е сварен напълно във вода със сол и оцет. Пълни се с кайма м/у розичките, запича се и малко преди да е готов се настъргва кашкавал отгоре и той се запича.
Може и палачинки - към тестото за палачинки се добавя и настъргано сирене, кашкавал, синьо сирене, надробен карфиол и копър.

# 24
  • Мнения: 9 052
Аз сварявам броколите нарязани на малки розички, гледам да им оставя дръжка, в малко солена вода.  Цвета трябва да остане свежо зелен и да не се разваряват.

Като се сварят изцеждам, вадя в купа, посолявам, слагам малко прясно смлян черен пипер, изстисквам лимон, добавям на ситно нарязан магданоз и чесън и поливам с разтопено масло или със зехтин.

дръжките са защото децата бързат и ги взимат с ръце . Много обичат.

# 25
  • Карлово
  • Мнения: 4 609
Броколи като гарнитура правя така:
Накъсвам розичките и леко бланширам във вряла, подсолена вода. Изваждам, отцеждам. В уок тиган сгорещявам олио. Добавям броколито, слагам малко сусам и червен пипер и набързо като за китайски зеленчуци запържвам.

Дръжката преди изхвърлях, но ми дадоха идея да я режа на кубчета в зеленчукова супа.

# 26
  • Мнения: 9 052
...
Дръжката преди изхвърлях, но ми дадоха идея да я режа на кубчета в зеленчукова супа.

или боб или леща ...

# 27
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
Сега се сетих, че в лещата /когато готвя червена леща/ слагам карфиол, много върви.

# 28
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 193
Обожавам броколи  Heart Eyes

Карфиол до скоро само в трушия бях яла,докато не опитах следната рецепта:

http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=2866-karfiol-na-fur … irene-i-kashkaval
Смело мога да кажа,че е повече от прекрасна!

Броколи под всякакъв варинат обичам,но най-много в ризото chef

http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?id=595

Дано не се повтарям с рецепти от другите потребители.И двете са изпитани и много по-вкуса дори и на децата.

п.п:Един много важен съвет при термичната обработка на броколи:
Слагам ги в леко подсолена вряща вода максимум за 2мин.и веднага изваждам,колкото да сменят цвета си;охлаждам със студена вода.След това добавям в салата или ястие.По този начин се запазват крехки и сочни  Peace

# 29
  • MI
  • Мнения: 11 803
Само да добавя, че карфиол много по-лесно се вари цял, т.е. почистен но с кочана. После като се извади се прави на розички. И да, за броколите е много важно да не се преварят, защото вкусът се променя и стават много гадни. Затова и се поливат задължително със студена вода при изваждане от тенджерата, за да спре процесът на топлинна обработка веднага.

# 30
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Мислех да се включа с рецепта за карфиолена крем супа, но е дадена на предната страница. Нищо, ето и от мен! С уточнението, че бульонът се приготвя от излишните листа и стеблото на карфиола, може и половин морков за по-наситен вкус. Пропорцията за моята супа е горе-долу следната: 500 гр. карфиол - 200 грама картофи - 1,5-2 л. бульон. В 2 с.л. краве масло сотирам лук и скилидка чесън, малко черен и бял пипер на вкус; добавям картофите на ситни кубчета и бульона. Като поврат 10 минути, слагам и розичките карфиол, по на ситно и те. Вари се, докато карфиолът омекне достатъчно, за да се пасира, т.е. още 10 минути най-много. Понеже домашните искат винаги "парченца" в крем супите, отделям някои от картофчетата и розичките, а останалото пасирам. За гарниране на супата - в отделна купичка две-три супени лъжици извара или някакво меко бяло краве сирене се разбъркват с лъжица-две от супата, докато стане лек сос. Всяка порция супа се украсява с него. Много вървят препечени филийки!

Карфиолът бил най-полезен суров, но пък тогава много бие на зеле по вкус. Иначе няма нужда от дълго варене, 3-4 минути във вряща подсолена вода са му достатъчни.

# 31
  • Мнения: 18 858
Не знаех, че се ядат стъблото и листата на карфиола, аз ги хвърлям.

За броколи стават много вкусно на фурна с различни сирена - синьо, бри, моцарела, обикновено сирене, кашкавал... каквото има, синьото сирене особено се връзва, обаче е хубаво да не е само синьо. Първо леко се посваряват розичките броколи за 1-2 минути в кипяща подсолена вода, изваждат се веднага, слагат се в намаслена тавичка, слагат се парченцата сирена между тях и отгоре, покрива се с хартия или фолио и се пече, аз на око пека, но е докато се зачервят леко сирената и замирише, към 15 минути.

# 32
  • Варна
  • Мнения: 10 513
Освен на крем супа, най вече ги ядем сурови на салата.
Броколи, карфиол, домат и друго каквото ти хареса и обичаш - и маслини, и печени чушки, или пресни, тиквени семки, слънчогледови, сварена царевица........... зехтин, сол.
Ние ги предпочитаме без да са минали през каквато и да е топлинна обработка.

# 33
  • Мнения: 9 052
Карфиола на салата> съвсем ситни розички и никакви дръжки в купа. Добавя се на ситно нарязани> домат, червена чушка, чесън, магданоз и добре сварен нахут.  Подправя се с лимон, сол и неутрално олио като слънчоглед. Върви с черни маслини. Върви и с на ситно нарязана пушена сьомга. С риба тон от консерва не го харесвам. Много се бият вкусовете.

# 34
  • София
  • Мнения: 1 832
Аз варя цялата глава карфиол в една голяма тенджера с метални дръжки, пълня я и след това прехвърлям във фурната. Така въобще не го вадя преди да е готов напълно.

# 35
  • София
  • Мнения: 1 832
Не знаех, че се ядат стъблото и листата на карфиола, аз ги хвърлям.

За броколи стават много вкусно на фурна с различни сирена - синьо, бри, моцарела, обикновено сирене, кашкавал... каквото има, синьото сирене особено се връзва, обаче е хубаво да не е само синьо. Първо леко се посваряват розичките броколи за 1-2 минути в кипяща подсолена вода, изваждат се веднага, слагат се в намаслена тавичка, слагат се парченцата сирена между тях и отгоре, покрива се с хартия или фолио и се пече, аз на око пека, но е докато се зачервят леко сирената и замирише, към 15 минути.
По абсолютно същия начин правя карфиол, че у нас броколите не се тачат много. И да, само със синьо сирене е много наситен вкуса. Може и разбити яйца да се добавят към сирената.

# 36
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Не знаех, че се ядат стъблото и листата на карфиола, аз ги хвърлям.
Нямах предвид, че се ядат, а че се сварява от тях бульон. 2 литра вода, малко сол, стебла и листа, евентуално морков - врат двайсетина минути. После с тази приготвена течност, без листата и другото от нея, се прави супата.

# 37
  • Мнения: 111
У нас тачим най-много панирания карфиол, но видях че е даден като предложение. Миналата година правих солен кекс по тази рецепта:

https://www.bonapeti.bg/recepti/solen-keks-s-karfiol/

Не сложих обаче нигела, а пармезана замених с обикновено сирене.

Подобна рецепта съм я срещала и с броколи, така че може да се експериментира. Simple Smile

# 38
  • Мнения: 322
Вкъщи сме големи почитатели на панирания карфиол, но тъй като избягваме пържените храни, преди време потърсих алтернативна рецепта на фурна. Старост-нерадост, изобщо не мога да си спомня в кой блог я прочетох  Embarassed, но да е жива и здрава авторката, рецептата е страхотна и я приготвям поне три-четири пъти месечно.  Peace

Една глава карфиол се разделя на по-едри розички и се сварява за около 5-6 мин в подсолено мляко (аз лично приготвям доста едри глави и разреждам поне наполовина с вода);
Отцежда се и се оставя да изстине леко;
Розичките се овалват в галета и се потапят леко в разтопено масло;
Подреждат се в тава и се запичат до зачервяване.

Върви идеално с дресинг от кисело мляко, чесън, копър и малко майонеза, аз лично съм забърквала какви ли не варианти със заквасена сметана, маскарпоне или каквото се намира в хладилника към момента.  Grinning

Рецептата за соления кекс ще я пробвам още утре, предвидливо пак съм се запасила с карфиол.   Laughing

# 39
  • Мнения: 18 858
Скрит текст:
Вкъщи сме големи почитатели на панирания карфиол, но тъй като избягваме пържените храни, преди време потърсих алтернативна рецепта на фурна. Старост-нерадост, изобщо не мога да си спомня в кой блог я прочетох  Embarassed, но да е жива и здрава авторката, рецептата е страхотна и я приготвям поне три-четири пъти месечно.  Peace

Една глава карфиол се разделя на по-едри розички и се сварява за около 5-6 мин в подсолено мляко (аз лично приготвям доста едри глави и разреждам поне наполовина с вода);
Отцежда се и се оставя да изстине леко;
Розичките се овалват в галета и се потапят леко в разтопено масло;
Подреждат се в тава и се запичат до зачервяване.

Върви идеално с дресинг от кисело мляко, чесън, копър и малко майонеза, аз лично съм забърквала какви ли не варианти със заквасена сметана, маскарпоне или каквото се намира в хладилника към момента.  Grinning

Рецептата за соления кекс ще я пробвам още утре, предвидливо пак съм се запасила с карфиол.   Laughing

Изхвърля ли се после млякото, в което е варен карфиолът, че не ми стана ясно?  newsm78

# 40
  • MI
  • Мнения: 11 803
Панираният карфиол съвсем спокойно може да се прави на фурна, както и всичко друго панирано. ММ се шегува, че е фалшиво пържено, защото понякога не различава пържено ли е или не. Stuck Out Tongue Winking Eye Слага се върху хартия за печене и се слага олио върху всяка панирана розичка и, се пече на силно загрята фурна до зачервяване, максимум 15 минути. По някое време се обръщат за да е хрупкаво от двете страни.

# 41
  • София
  • Мнения: 15 985
Понякога си купувам от Лидл замразена смес от броколи, карфиол и моркови.
Бланширам, охлаждам под студена вода и после във фурната.
Или като фалшово панирано, или  смесено със сметана и каквито сирена има в хладилника.
Скъпия го гледа скептично, мама такова не е готвила. Опитва по 1 -2 розички, но не смее да хапне повече.
Той губи.

# 42
  • Мнения: 2
Ето тази ми е любимата рецепта с броколи, макар и малко необичайна - боб с броколи.
http://www.menumag.bg/recepta/zryal-fasul-s-brokoli-na-furna

Обичам също броколи и/или карфиол със пилешко и сметана. А самите броколи май стават най-добре на пара за да си запазят добре вкуса и да се не размекнат и размият във водата например.

# 43
  • Мнения: 322
Изхвърля ли се после млякото, в което е варен карфиолът, че не ми стана ясно?  newsm78

Да.  Peace

# 44
  • София
  • Мнения: 1 928
Много обичам да хапвам карфиол и броколи, децата също ги ядат но ММ неее.
Броколито го приготвям на разядка с чеснов сос, приготвям често и крем супа от броколи(много я обичаме).
Карфиол обичаме и правя паниран.

# 45
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Аз също обичам да хапвам суров карфиол на салата.
Миналата година пробвах да изпека с подправки, но нещо не ми хареса много. Обаче тази рецепта за карфиола с кайма много ми легна на сърце и ще взема да я пробвам и аз  Mr. Green

Иначе редовно приготвям паниран карфиол, дори в момента стои и чака у нас Simple Smile

Предлагам тези рецепти:

Броколи с картофи на фурна http://ilrai.blogspot.bg/2013/02/blog-post_5.html

Супа с карфиол и грах е в случая http://ilrai.blogspot.bg/2016/01/blog-post_18.html

Паниран карфиол с кашкавал http://ilrai.blogspot.bg/2010/10/blog-post_7872.html

# 46
  • Мнения: 2 821
Blazing, може ли рецептата за броколи с пилешко и сметана?

# 47
  • София
  • Мнения: 10 826
Тези са ми най-любими:

Броколи с червен лук на фурна

Кюфтета от карфиол

Карфиол с тиквички, нахут и подправки

От карфиол правя фалшива пица, крем-супа, запечен на фурна с гъби и кашкавал, пюре от карфиол и пащърнак.
С броколи правя зеленчукова супа със сирене Грюер, салата с паста и чери доматчета, салата с пилешко, майонеза и кисели краставички.

# 48
  • Sofia
  • Мнения: 26 301
Обичам карфиол само в туршия...но като чета колко много рецепти има съм готова да опитам,ще пробвам първо като блат за пица

# 49
  • Мнения: 12 571
Панираният карфиол съвсем спокойно може да се прави на фурна, както и всичко друго панирано. ММ се шегува, че е фалшиво пържено, защото понякога не различава пържено ли е или не. Stuck Out Tongue Winking Eye Слага се върху хартия за печене и се слага олио върху всяка панирана розичка и, се пече на силно загрята фурна до зачервяване, максимум 15 минути. По някое време се обръщат за да е хрупкаво от двете страни.
Поръсвам малко галета преди да го наредя в тавата и си става хрупкав и отдолу, без да го обръщам, ако искате опитайте и така. И на мен ми е любим, но мразя да пържа.

# 50
  • MI
  • Мнения: 11 803
Поръсвам малко галета преди да го наредя в тавата и си става хрупкав и отдолу, без да го обръщам, ако искате опитайте и така. И на мен ми е любим, но мразя да пържа.
Това е добра идея, така ще минава малко въздух отдолу... Мерси много за идеята, ще пробвам със сигурност!

# 51
  • Мнения: 3 841
Здравейте!  Някой беше споделил рецепта за ксрфиол нс фурна със заливка от яйца и мляко. Аз я направих с броколи и добавих към сместа лъжица и малко царевична каша на Оберон- стана страхотно!  Благодаря за идеята!

# 52
  • Мнения: 22 036
Карфиол и броколи, сурови слагам в салата с домати и печени чушки, може да добавя и моркови и ряпа. слагам и целина листа. Ползвам или олио и оцет, или зехтин и балсамико.

Карфиол пане ми е любим, но рядко правя. Правя по-често на фурна:
бланширам карфиола в подсолена вода на розички (стръковете изяждам междувременно). Разбивам 5-6 яйца с прясно мляко. Намаслявам с масло тавичка и исипвам отцедения топъл карфиол, поначупвам го с вилица и заливам със сместа. Позаглаждам и пека, докато се стегнат яйцата. Поръсвам обилно с настърган кашкавал и запичам до почервеняване и разтичане Simple Smile.

Правя броколи със сирена и сметана. Броколите, накъсани на розички правя на пара или леко бланширам. В голям тиган разтопявам сирената и сметаната, добавям броколите и ги оставям да покъкрят 5-6 минути.

Става и за гарнитура, а и за заливка на прясна паста.

Крем супа от карфиол и броколи със сметана също е прекрасна.

# 53
  • Мнения: 12 571
Поръсвам малко галета преди да го наредя в тавата и си става хрупкав и отдолу, без да го обръщам, ако искате опитайте и така. И на мен ми е любим, но мразя да пържа.
Това е добра идея, така ще минава малко въздух отдолу... Мерси много за идеята, ще пробвам със сигурност!
Чак въздух да минава е силно казано, но галетата попива влагата отдолу и се запичат по-добре, не стоят мокри от долната страна.

# 54
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
И аз се вдъхнових оттук и направих доста добра манджа  - броколи и карфиол във фурната с прясно мляко, като се посвариха, добавих синьо сирене, камембер, малко пушен св.бут, яйца, стана чудно.

# 55
  • Мнения: 3 606
Броколи със сирена и кашкавал сметана същи класика за бяло вино,крем супа божествено.Карфиол паниран мозък е.

# 56
# 57
  • Плевен
  • Мнения: 584
Аз също обичам броколи. Най-често ги потапям в подсоледа вряща вода за кратко. След това нареждам в тавичка и на всяка " розичка " поставям парче топено сирене. Запичам колкото да се разтопи сиренето. След това правя сос от цедено мляко, майонеза, копър и чесън.

# 58
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
Намерих много интересна рецепта с броколи

# 59
  • Мнения: 478
Ето, тази рецепта с карфиол опитах наскоро и си облизахме пръстите вкъщи: http://www.vkusnoteka.bg/2016/10/blog-post_9.html
Като цяло този блог е доста добър, няма да съжалявате, ако го поразгледате Wink

Иначе обичам да правя и крем супа от броколи и картофи. Запържвам в гхи отделно подправки - кимион на зърна, черен пипер, куркума, джинджифил, общо взето каквото ви е вкусно и след като я пасирам ги добавям. Получава се много ароматно Simple Smile

# 60
  • Бостън
  • Мнения: 13 465
Ох, в нас броколите са основна хранителна група ( и един от малкото зеленчуци, който моите деца обожават), но най-често ги ядат на пара с малко зехтин и соев сос.

Аз съм основният унищожител на карфиол, те не го докосват.

Повечето от нещата, които правим вече ги видях постнати и няма да повтарям, откраднах си и няколко идеи. Направи и впечатление, че масово се бланшират броколите - не е ли по-лесно и бързо да се направи на пара (буквално 1-2 мин за промяна на цвета трябват)

Друго, което е брутално вкусно е крем супа от тиква и карфиол, отгоре гарнирам с броколи и шам фастък. Тиквата много често я заменям със сладки картофи. Не следвам конкретна рецепта,  но задължително слагам къри смес и джинджифил на прах. Ако имам заквасена сметана става приказно.  И се яде с червено вино!
Ето варианти на това, което правя аз:
https://nashiterecepti.com/recipes/krem-supa-ot-karfiol-i-sladyk-kartof

http://www.simplywhisked.com/creamy-sweet-potato-and-cauliflower-soup/

http://ourthreepeas.com/sweet-potato-cauliflower-soup/

http://www.eatingwell.com/recipe/256519/roasted-cauliflower-potato-curry-soup/

Последна редакция: сб, 14 окт 2017, 00:17 от Agent Provocateur

# 61
  • Мнения: X
Друго, което е брутално вкусно е крем супа от тиква и карфиол, отгоре гарнирам с броколи и шам фастък. Тиквата много често я заменям със сладки картофи. Не следвам конкретна рецепта,  но задължително слагам къри смес и джинджифил на прах. Ако имам заквасена сметана става приказно.  И се яде с червено вино!

Точно за утре съм планирала крем супа от тиква, с броколи обаче. И накрая- кокосово мляко.  Wink

# 62
  • Мнения: 9 052
 според мен кокосово мляко не върви на броколи или карфиол. За тях ползвам нещо солено . Може да поръсч със синьо сирене и става супер. Кокосово слагам на тиквена и морковена с мандаринки.

# 63
  • Мнения: X
Не съм пробвала още, ще видим какво ще стане.  Peace То, така или иначе основата ще е тиква и моркови, може и праз лук /това още го обмислям/, като главата броколи не е от най- големите, бульонът- домашно приготвен костен. Млякото ще го сложа най- накрая, след като всичко вече е пасирано. Не готвя по рецепти, основно експериментирам и няма начин как да разбера дали нещо би се одобрило, ако не опитам.  Wink

# 64
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
Снощи правих гювечета с картофи, броколи, кладница, червен лук, масло, зехтин и моцарела - много вкусни /според ММ без мръвка не става  Crazy/.

# 65
  • Мнения: 9 052
TuЛи според мен , без да претендирам за експертиза,
първо не бих сложила животински бульон на зеленчукова крем супа защото на тази супа се слагат масло, сметана и пр. ... и не върви. става тежко ако се сложи и телешки костен бульон. Може малко бяло вино, но не и костен бульон.
второ не бих сложила лук или праз с тиква или моркови. По/скоро чесън.

# 66
  • Русе
  • Мнения: 5 195
Не съм пробвала още, ще видим какво ще стане.  Peace То, така или иначе основата ще е тиква и моркови, може и праз лук /това още го обмислям/, като главата броколи не е от най- големите, бульонът- домашно приготвен костен. Млякото ще го сложа най- накрая, след като всичко вече е пасирано. Не готвя по рецепти, основно експериментирам и няма начин как да разбера дали нещо би се одобрило, ако не опитам.  Wink

http://www.breadsalt.ru/recipes/Sup-pyure-iz-tykvy-s-brokkoli/

http://www.koolinar.ru/recipe/view/109946

# 67
  • Мнения: X
Bandiera rossa , специално погледнах да не съм объркала темите и да питам за рецепта.  Laughing Масло няма да слагам и императиви като "така се прави" и "това е задължително по рецепта" са ми чужди.  Wink В случая бульонът и кокосовото мляко ще заместят както маслото, така и сметаната.  Wink Отделно, АЗ винаги слагам лук в тиквената крем- супа.  Laughing Чесън, джинджифил- също.  Mr. Green А този път ще сложа и броколи. В темата за рецепти с броколи и карфиол сме, нали?  Crazy

i_peych  bouquet

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 16:44 от Анонимен

# 68
  • Мнения: 9 052
  В темата за рецепти с броколи и карфиол сме, нали?  Crazy

аз да ... в темата съм. не съм на бойно поле, но кой както си го разбира.

# 69
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Към темата - много обичаме към крем супи да има малко запържен лук - може и да е "запечен" на тиган, но да има чернички или поне по-тъмни места. Придава чудесен печено-опушен вкус на цялата супа. Слагала съм и на тиквена и според мен много подхождаше.

Тиква с кокосово мляко май е типична комбинация.

За зеленчуковите супи и аз препоръчвам сметяана вместо бульон. И аз съм пробвала, като ТиЛи, и аз си падам експериментатор по отношение на рецептите. Wink.

И последно, мисля за днешната пилешка супа да добавя карфиол вместо картоф. Гледам поне основните ни да са с по-малко въглехидрати и поне картофите да се избягват. Давам го като идея за други диетични. Simple Smile

# 70
  • Мнения: X
Правила съм и друг път подобна тиквена тупа, просто не е било с броколи. Изпробвано е, любимо ни е. А сега имам една глава и се чудя какво да я правя- затова ще експериментирам като я сложа в супата.  Wink
Принципно супа без лук ми е като кюфтета без лук.  Joy
Скрит текст:
Единствено Норвежската гъбена крем супа се прежалвах да правя стриктно по рецепта, напоследък си добавям и там лук-да "мине" през блендера и става направо "невидим".
Идеята за запечения лук си я крадвам веднага, даже може още днес да я приложа.  Hug
Напоследък готвя основно с домашно приготвени бульони- пилешки, телешки/ костни. Едно на ръка, че е супер вкусно, друго- полезно. Стига да да се знае произходът на изходния материал, разбира се.  Peace

И последно, мисля за днешната пилешка супа да добавя карфиол вместо картоф. Гледам поне основните ни да са с по-малко въглехидрати и поне картофите да се избягват. Давам го като идея за други диетични. Simple Smile

Може да пробваш и с целина. В нас редовно го правя този "номер", стига да се сетя. В началото минаваше, докато една приятелка не реши да похвали "супата ми с целина" пред ММ.  Laughing Сега пак се яде и одобрява, но не е като да минавам метър.  Laughing

# 71
  • MI
  • Мнения: 11 803
Всъщност никаква иновация не е кокосово мляко в супа с тиква и къри, достатъчно известна рецепта е. Не с бульон от месо, а зеленчуков. Wink Далеч е от моя вкус подобна рецепта, но съществува и е доста известна. Лук или праз лук в супа с тиква пък си е голяма класика. Тя класическата тиквена/карфиолена кремсупа си е точно това  - задушен/запържен лук/праз, тиква/карфиол и зеленчуков бульон. Често се слага някой картоф, но не винаги, обикновено и нещо хрупкаво за контраст (крутони, панчетта/бекон, някой писа за ядки). Кърито в случая също е за контраст - иначе би излязло нещо неядимо сладко и блудкаво.
Хубаво нещо са експериментите, но отдавна съм установила, че почти всичко, което може да ти дойде на ум и все пак горе-долу става за ядене всъщност вече съществува като рецепта и понякога идват добри идеи като я прочетеш как точно да съчетаеш продуктите. Аз лично харесвам по-прости вкусове, не ми харесва когато се смесват прекалени продукти или се слагат прекалено много подправки, но това си е въпрос на вкус.

# 72
  • Мнения: X
Снощи правих гювечета с картофи, броколи, кладница, червен лук, масло, зехтин и моцарела - много вкусни /според ММ без мръвка не става  Crazy/.

Звучи много добре, ще се тества скоро. Чудя се, обаче, с какво евентуално да заменя картофите?  Thinking
Рецептата на Дара също я гледах наскоро и ми е в листа за в най- близко бъдеще.

Не съм останала с впечатление някой да претендира за новаторски рецепти в темата. Моят прочит на темата е по - скоро да се споделят малки трикове и хитринки при подготовката и готвенето на съответното ястие. С карфиол и броколи в случая.  Laughing

# 73
  • MI
  • Мнения: 11 803

Не съм останала с впечатление някой да претендира за новаторски рецепти в темата. Моят прочит на темата е по - скоро да се споделят малки трикове и хитринки при подготовката и готвенето на съответното ястие. С карфиол и броколи в случая.  Laughing
Постът ми беше по повод първо на спора ви с Бандиера, и второ - по повод на това че не готвиш по рецепти. Просто уточнявам, че всъщност готвиш по рецепта в случая, може би просто не си знаела, че е така. Wink И доуточних, че и според мен резултатът е с пъти по-добър, когато се използва зеленчуков бульон, просто за да не се загуби вкуса на зеленчука в него. Което не отменя твоето право да слагаш каквото искаш в супата по принцип.

# 74
  • Мнения: X
Аз с никого не споря.  Peace Това, че сме на различни мнения, всеки прав за себе си за мен не е спор, още повече пък на тема крем супа от тиква и във форум.  Crazy

... - по повод на това че не готвиш по рецепти. Просто уточнявам, че всъщност готвиш по рецепта в случая, може би просто не си знаела, че е така. Wink И доуточних, че и според мен резултатът е с пъти по-добър, когато се използва зеленчуков бульон, просто за да не се загуби вкуса на зеленчука в него. Което не отменя твоето право да слагаш каквото искаш в супата по принцип.

Визирам рецепта от книга, сайт и т.н., които да са пред очите ми и да следвам дословно.  Laughing Със сигурност ако гугълна, ще излезнат подобни. Даже бяха дадени от   i_peych и едва ли са единствените. Напълно наясно съм, че едва ли ще съм първият човек, сетил се да комбинира определени продукти по определен начин, просто в темата се коментираше подобна рецепта и казах каква ще е моята неавторска импровизация.  Peace

# 75
  • MI
  • Мнения: 11 803
Визирам рецепта от книга, сайт и т.н., които да са пред очите ми и да следвам дословно.  Laughing Със сигурност ако гугълна, ще излезнат подобни. Даже бяха дадени от   i_peych и едва ли са единствените. Напълно наясно съм, че едва ли ще съм първият човек, сетил се да комбинира определени продукти по определен начин, просто в темата се коментираше подобна рецепта и казах каква ще е моята неавторска импровизация.  Peace
А, ок, не сме се разбрали. Simple Smile То в този смисъл не познавам човек, който винаги да готви по рецепта, освен ако не става въпрос за нещо супер традиционно.  Рецептата с кокосовото мляко съм я пропуснала преди, но така или иначе силно го недолюбвам, та може и затова да е. Joy

Между другото, пробвай с домашен зеленчуков бульон. Вкусът на месния е прекалено силен за деликатен зеленчук като броколите според мен и ще му покрие вкуса. Честно казано и за кърито ми е същото мнението, просто броколи и карфиол не търпят много силни подправки, много люто и т.н. Накрая се усеща вкуса само на подправките, а не на самия заленчук.

# 76
  • Мнения: 9 052
неля сериозно ли праз в тиквената? не ми се връзва . 

# 77
  • Бостън
  • Мнения: 13 465
Мъфини / хапки с броколи и киноа:
https://www.slenderkitchen.com/recipe/broccoli-cheddar-quinoa-egg-muffins

А тази как дори карфиол е пъхнала в тях Simple Smile)
https://www.sugarfreemom.com/recipes/broccoli-cauliflower-quinoa … carb-gluten-free/

Подправките много често са въпрос на вкус - ако съм поставена пред избора да усещам деликатния вкус на карфиола или да ми люти аз винаги ще избера лютичкото И киселото, съпругът ми - вкуса на основния продукт, дъщеря ми - соленото, синът ми сладкото...

Праз мога да сложа във всичко! Simple Smile

И много обичам да опитвам нови и нехарактерни съчетания на продукти и/или подправки, докато за мъжО това е мъка! До човек си е!

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 22:21 от Agent Provocateur

# 78
  • Мнения: 9 052
много се усеща. ако такава ми е целта като при телешкото варено или баницата с праз ... супер, но в случай на тиква с кокос и сметана ... не е за мен. При броколито и карфиола също. Праз, запържен лук и започва да ми мирише на друга манджа. За мен нещата си имат специфичен вкус и гледам да не го противопоставям на друг силен вкус.
 

да , има различни вкусове . Как се оправяте у вас с 4 различни Simple Smile

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 22:25 от Bandiera rossa

# 79
  • MI
  • Мнения: 11 803
неля сериозно ли праз в тиквената? не ми се връзва . 


Да, и на мен ми е гадно. На карфиол е ОК, но на тиква само с по-сладък лук ми харесва. И аз като теб не обичам безразборно омесване на прекалено различни вкусове, но е факт че е популярен вариант. Явно и ти си каприз, разбирам те напълно. Simple Smile

# 80
  • Мнения: 9 052
Не може на всеки да се угоди на вкус.

# 81
  • MI
  • Мнения: 11 803
Не може на всеки да се угоди на вкус.
Ако бяхме еднакви всички, щеше да е много скучно. Simple Smile

# 82
  • Мнения: X
Супата се изяде е не- ос- та- на!  Към самия бульон добавих половин глава стар лук, чесън- 2 скилидки, половин чушка. В тава във фурната запекох/ изсуших праз.  Laughing След като пасирах всичко и добавих кокосовото мляко /без масло и сметана!/, поръсих с праза. Стана божествена. Аз лично, като човек обожаващ преливащи един в друг вкусове, си добавих люта чушка и наситнена кисела краставичка. Повторих дори, получи се наистина нещо божествено.  Crazy
Също би вървяло добре и с наситнено варено яйце.  Peace

# 83
  • Русе
  • Мнения: 5 195
Супата се изяде е не- ос- та- на!  Към самия бульон добавих половин глава стар лук, чесън- 2 скилидки, половин чушка. В тава във фурната запекох/ изсуших праз.  Laughing След като пасирах всичко и добавих кокосовото мляко /без масло и сметана!/, поръсих с праза. Стана божествена. Аз лично, като човек обожаващ преливащи един в друг вкусове, си добавих люта чушка и наситнена кисела краставичка. Повторих дори, получи се наистина нещо божествено.  Crazy
Също би вървяло добре и с наситнено варено яйце.  Peace

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/11/blog-post_21.html

# 84
  • Мнения: 3 606
За моето семейство тиква и карфиол се съчетават  чудесно в крем супа., плюс бучка масло на края по празните купички на бебетата разбирам колко е вкусно, следващия път ще добавя сварена сьомга.

# 85
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Снощната запеканка с карфиол. Получи се поради липса на време за готвене на нещо по-интересно и за да обера разни останали неща.

1 глава карфиол - на розички и леко се сварява (докато си приготвим останалите продукти)
1/2 опаковка шунка / бекон на кубчета
1/2 пилешка пържола от бут
кашкавал - 70-80г., но беше малко малко, бих сложила повечко
майонеза - 2 с.л. имах останали
подправки: сол, черен пипер, шарена сол, самардала

След сваряване на карфиола, метнах всичко в една тавичка и разбърках. НЕ добавих вода, той карфиолът си пусна. Запекох за 20тина минутки.
От количествата станаха 3 порции - 2 за вечеря (основно) и една по-малка за мен за обяд днес.

# 86
  • Мнения: 960
Аз приготвям карфиол - предварително бланширан, заливам с кисело, мляко, черно пиперче и яйца (нещо като заливка за мусака) и запичам всичко. Става страхотно леко ястие. А броколите често ги сварявам на пара и ги поднасям като гарнитура към месо или риба.

# 87
  • София
  • Мнения: 1 832
неля сериозно ли праз в тиквената? не ми се връзва . 


Да, и на мен ми е гадно. На карфиол е ОК, но на тиква само с по-сладък лук ми харесва. И аз като теб не обичам безразборно омесване на прекалено различни вкусове, но е факт че е популярен вариант. Явно и ти си каприз, разбирам те напълно. Simple Smile
Аз на карфиол не бих сложила праз, а на тиквена супа съм слагала заедно с моркови, картофи и сметана. Ако имам слагам и синьо сирене.

# 88
  • MI
  • Мнения: 11 803
Аз на карфиол не бих сложила праз, а на тиквена супа съм слагала заедно с моркови, картофи и сметана. Ако имам слагам и синьо сирене.
Въпрос на вкус. Пробвала съм и двата варианта, не ми се връзват вкусовете на тиква и праз. С карфиол става, не е зле.

# 89
  • Мнения: 1 306
На мен една от любимите ми рецепти с броколи е с пилешко филе.
Отделям розичките на броколите, нарязвам моркови на кубчета, по скоро на правоъгълничета, филето също и една, две глави лук. Слагам няколко скилидки чесън. Заливам с малко бяло вино и зехтин. Посолявам и покривам тавата с фолио. Слагам във фурната и отивам на разходка с кучето. Като се върна, след около час, зависи колко изпечена храна харесвате, е готово.

Последна редакция: чт, 19 окт 2017, 17:19 от Desi.67

# 90
  • Мнения: 9 052
Броколи със сос бешамел
Сварява се броколито в подсолена вода.
Залива се с бешамела.
Поръсва се с настърган кашкавал.
Може да се яде така или да се запече във фурна.
 ...
Децата харесват броколито и с този сос , който по принцип се ползва с аспержи >
http://www.gotvetesmen.com/polezno/step-by-step/2_Sos-holandez.php

# 91
  • Мнения: 25 551
Отново сме в сезона на карфиола и броколите. Някой да е сготвил нещо ново и интересно? Simple Smile

# 92
  • Бургас
  • Мнения: 5 813
Отново сме в сезона на карфиола и броколите. Някой да е сготвил нещо ново и интересно? Simple Smile
smile3521

Привет и от мен, която до сега само четях  bouquet
Правих този тарт, но вместо коприва, към сместта за плънката добавих задушени на пара броколи.
http://favoriteplacesandtastes.blogspot.com/2014/04/blog-post_27.html

От известно време в супите и в част от ястията вместо ориз слагам т.нар "карфиолен ориз"
Скрит текст:
пресен карфиол, смлян в блендер/чопър)
Пълнените чушки с кайма и карфиолен ориз стават невероятно вкусни. Домочадието не откри разликата Laughing

# 93
# 94
  • Мнения: X
Любимото ми ястие стана Броколи с пилешко и чедър Heart

Ето рецепта:
https://recepti.gotvach.bg/r-16161-Пиле_с_броколи_и_чедър?l=1

Запеканка с броколи и бекон също много харесвам. В Дон вито я предлагат.

# 95
  • Мнения: 630
У нас, незнайно как, вкарах броколи и о, чудо, те се ядат. Последното което правих е една салата.
Едно броколи, накъсано, бланширано, отцедено.
Направих си сос от настъргано на едро козе сирене, горе-долу стотина и повече грама, кисело мляко няколко лъжици, заквасена сметана няколко лъжици и 2 лъжици майонеза. Заливаш броколите и в хладилника. А, търкаляше ми се едно авокадо, нарязах го и него, още по-добре стана.

# 96
  • Мнения: 2 821
До миналата година не съм готвила броколи, а карфиолът го признавах само в туршии. От тогава обаче редовно присъстват в менюто ни и даже вчера правих отново любимата ни рецепта за панирани броколи, но този път добавих и карфиол: https://recepti.gotvach.bg/r-34181-%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B … D0%B0%D0%BD%D0%B5

# 97
  • Мнения: 28 333
Аз правя крем супа от карфиол! Но малко по различна ми е рецептата!
Сварявам карфиола, отделям няколко розички настрани, другите пасирам с  водата, където е врял и прясно мляко, оставям да заври на котлона и добавям три триъгълничета топено сирене, да се радтопят в супата!
Сервирам като сложа розичка карфиол в средата на чинията, добавям супата и ръся с черен пипер! Вкъщи обаче я харесват вместо с черен пипер с разтопено масло с червен пипер и счукан чесън! Party Стои и красиво върху бялата супа!

# 98
  • Мнения: 580
С малката много харесваме броколи с извара и кашкавал. Броколите се бланшират в подсолена вода за 2-3 минути и се слагат в тава. Изварата се загрява в тиган с малко сода бикарбонат, сол и черен пипер. След като стане на каша се добавя настърган кашкавал и броколите се заливат със сместа. Аз слагам и малко вода към изварата. След това се запичат във фурната.

# 99
  • София
  • Мнения: 8 348
Правя мързелива лазаня с карфиал или броколи.

Бланширам и накълцвам на ситно. Задушавам и други зеленчуци отделно.
Ползвам хубави кори за баница, накъсвам ги обаче, ред кори ред карфиол или броколи, кори, задушени зеленчуци с настъргано сирене, кори, накълцан и запържен бекон, да речем, кори, буркан домашни домати и във фурната, докато изпари всичко течно. Настъргвам обилно кашкавал, пека докато хване коричка и даже недолюбващия ми карфиол син го ядеше. Че и приятелите му, добре че имам голяма тава.
Пълнежа варира според наличното в хладилника.

# 100
  • Мнения: 1 324
С броколи и карфиол правя подобно на заглавната картинка - леко бланширани, плюс малки макаронки, бешамел и настърган кашкавал във фурна докато се запече.

Само от карфиол правя:
Кюфтета с кашкавал, с картофи
Супа с карфиол и грах
Kъри
Панирано с темпура

# 101
  • Перник
  • Мнения: 300
И двете ги готвя само със сирена на фурна - омеквам ги във вряща вода ( на броколито му трябват само 2-3 минути, карфиола повече) и после изсипвам в тава със всичките сирена, които имам и във фурната. Винаги всеки иска допълнително.

# 102
  • В планината / На морето
  • Мнения: 1 011
Обожавам броколи  Heart Eyes

Карфиол до скоро само в трушия бях яла,докато не опитах следната рецепта:

http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=2866-karfiol-na-fur … irene-i-kashkaval

Смело мога да кажа,че е повече от прекрасна!

Същият огретен става още по-хубав с бланширано броколи и сирене чедър от оранжевото. На дъното на тавичката се стопява масло и се нареждат солени кракерси, които пак се позачипат , после се действа по дадената горе рецепта. Това е рецепта от САЩ. Не само хрупкаво и вкусно , но и цветово красиво.

# 103
  • В планината / На морето
  • Мнения: 1 011
Бланшираният карфиол за паниране поръсете с кимион.

# 104
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
Аз наскоро правих лазаня с броколи /и малко шунка/ - дори и мъжът ми я хареса. Но корите ги точих не с грис /понеже нямах/, а с брашно от ориз /то си е пак грис, но оризов/. Стана много леко и вкусно ястие. Малко бешамел, моцарела, други твърди сирена за хрупкава коричка.

# 105
  • В планината / На морето
  • Мнения: 1 011
КРЕМ-СУПА КАРФИОЛ-БРОКОЛИ-ЧЕСЪН
Задушете броколи и карфиол и повечко (глава) чесън в масло , добавете супена лъжица брашно,като се запържи и то, добавете с бъркане малко водичка , сварете до омекване , пасирайте до гладко, разредете с мляко и/или сметана до желаната гъстота, добавете още масло и задължително лимонов сок на вкус. Подходящи подправки са индийско орехче, черен пипер, ким, мащерка - по желание.

Последна редакция: чт, 15 ное 2018, 12:43 от RichiRich

# 106
  • Пловдив
  • Мнения: 68
Да споделя и аз една рецепта за карфиол, която всички в къщи харесваме.
В малка купа се смесват масло, кимион, куркума, натрошен червен пипер и 1/2 чаена лъжичка сол.
На 2 големи листа хартия за печене се подрежда карфиола с подготвената смес с маслото и се разбърква добре. Разстила се карфиолът в равномерен слой и се пече за около 1 час. Междувременно се запичат за 2-3 минути кедрови ядки. Остават се да изстинат. Прехвърля се карфиола в голяма купа за сервиране. Поръсва се с кедровите ядки, кориандър и мента и се сервира.
Броколите ги приготвяме на пара. Стават много вкусни и като се запечат за малко във фурната с кашкавал.

# 107
# 108
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 261
Аз правя крем супа с броколи и спанак.

Панирани броколи.

Общи условия

Активация на акаунт