За бързи КУЛИНАРНИ въпроси отговори

  • 58 949
  • 765
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 22 867
Как да съхраня около 2кг моркови,ще се изсушат в хладилника ?!

Слагаш ги в някаква кутия, така траят известно време, или почистваш и нарязваш на кубченца за готвене, слагаш в пликчета и в камерата или фризера. Peace

# 46
  • Мнения: 2 819
В найлонов плик и в отделението за зеленчуци не съм имала проблеми с моркови, но не трябва да са мокри.

# 47
  • Мнения: 7 246
Майка ми ги съхранява в шкафчето за плодове и зеленчуци в хладилника,но в хартиен плик или ако не са толкова много-всеки морков увит в амбалажна хартия.

# 48
  • Мнения: 807
аз моите зеленчуци засега ги държа в хартиените кесийки /тези за хляб на лидл/ на терасата - всичко си е чук

# 49
  • София
  • Мнения: 9 879
Имам доста кисело мляко (домашно) и яйца, както и ябълки.
Искам млякото да оползотворя максимално скоро.
Втория кекс е същия който правя, само че аз слагам повече яйца - дали затова да ми става по гумен(едри шупли)?
Мога ли маслото от лешников и сусамов тахан да го ползвам вместо олио/масло? Имам само 120г масло.

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/09/blog-post_28.html

 Най-лесния кекс
https://albisrecipebook.blogspot.bg/2016/11/blog-post_21.html

ПП: Намерих и едно био ленено семе - поне от 2г му е изтекло срока на годност - ще мога ли да го ползвам за нещо (смляно или цяло)?

Последна редакция: нд, 24 сеп 2017, 10:31 от Starrydream

# 50
  • София
  • Мнения: 11 665
..............................................

До горе бяха пълни със зехтин и в хладилника. Би трябвало по почти година да изкарват. Догодина ще пробвам във саламура някаква. Много ме е яд. Два литра зехтин изхабих.
Down Under, в огромна грешка си относно маслините, в огромна! На тези маслини, както и прочетох, че са били залети в зехтин и оставени в хладилник, нищо им няма, ама нищо, съвсем са читави, недей да ги хвърляш, те така стават когато стоят в хладилник Зехтина, зехтинчето замръзва и става на парченца. Нищо , ама нищо им няма. Така си стоят и моите в хладилник и така си ги и ползвам. Бъди съвсем спокойна, точно съхранение имат, само че са на студено, а това че замръзва зехтина, говори че е много, много читав. Моите маслинки също  са от мои дръвчета, три малки дръвчета имам раждат много, повечето ги давам за зехтин, а малко част съхранявам, но на мен друг ми ги обработва , само това е разликата. Ползвай ги и не се страхувай!!!!!
Благодаря за темата!  bouquet

# 51
  • Мнения: 22 036
Марчева Hug На вкус са си ок, а зехтина е напълно чист домашен, студенопресован. И моите са три дръвчета, а сега са целите нацъфтели, та дигодина ще има още повече. Тук климата им е идеален и раждат много.

Можеш ли да питаш как ти ги обработват?
Пеич даде идея, а и в нета има най-различни, но си е друго някой който е правил да сподели.  Има една рецепта с морска вода, ама ме мързи да мъкна всеки ден Simple Smile.

# 52
  • София
  • Мнения: 11 665
Марчева Hug На вкус са си ок, а зехтина е напълно чист домашен, студенопресован. И моите са три дръвчета, а сега са целите нацъфтели, та дигодина ще има още повече. Тук климата им е идеален и раждат много.

Можеш ли да питаш как ти ги обработват?
Пеич даде идея, а и в нета има най-различни, но си е друго някой който е правил да сподели.  Има една рецепта с морска вода, ама ме мързи да мъкна всеки ден Simple Smile.
Да ги обработвам сама е абсурдно, Down Under. За тази работа си има хора.  Имам си човек който идва , обира ги в едни платнища, прибира ги и ги води в една фабричка, където  студено ги пресоват и ми се дава зехтин в канти. Марчев се е разбрал колко за тях, колко за нас канти.  На Пейч съм убедена, че начина е чудесен , но не бихме се хванали на тази работа, след като има хора които я вършат. Това не е толкова елементарно и изобщо е свързано с време и труд, който на нас не ни е толкова ясен, как точно се обработват.  Сега все още е рано , това се прави късна есен. Най-вече си дадох мнението за маслините които са в зехтин и стоят в хладилник. Те са перфектни, нищо че зехтина става на малки парцалчета, той винаги замръзва и затова така изглежда.  Това е.

# 53
  • Мнения: 22 036
Питай хората как ги правят. Аз тук няма да мога да намеря някой да ми ги пресова и соли, а и са ми малки дръвчетата. А иначе, верно се оказа замръзнал зехтин, просто много бяло изглеждаше.

# 54
  • Sofia
  • Мнения: 26 185
Правих еклери,но изобщо не се надуха и не са кухи отвътре...къде сбърках?
Рецептата е 100мл.олио,200мл.вода,завира и се добавя 200гр брашно...като изстине се слагат 4бр яйца.Не ползвах миксер.Да не би затова да не стана пухкава сместа и да не бухнаха?

# 55
  • Русе
  • Мнения: 5 178
Правих еклери,но изобщо не се надуха и не са кухи отвътре...къде сбърках?
Рецептата е 100мл.олио,200мл.вода,завира и се добавя 200гр брашно...като изстине се слагат 4бр яйца.Не ползвах миксер.Да не би затова да не стана пухкава сместа и да не бухнаха?

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/03/blog-post_11.html

# 56
  • София
  • Мнения: 11 665
Правих еклери,но изобщо не се надуха и не са кухи отвътре...къде сбърках?
Рецептата е 100мл.олио,200мл.вода,завира и се добавя 200гр брашно...като изстине се слагат 4бр яйца.Не ползвах миксер.Да не би затова да не стана пухкава сместа и да не бухнаха?
Първо еклери не се правят с олио. Няма рецепта за френски еклери с такава мазнина, винаги с масло.  Но това е побългарен вариант.  На 100 мл г вода, 125 брашно , захар - 2 ч. л. 80г  масло, 4 яйца, сол - щ. и то не винаги са яйца , а цели яйца и жълтъци, но би могло и да са цели яйцата. Ванилия.  Миксер изобщо не е необходимо да се ползва , а хубава дървена лъжица, примерно, да разбъркваш много добре след всяко яйце и чак тогава се добавя следващото. Това е рецептата. Важно е печенето им. След като са готови не се отваря фурната още 20-25 мин. Така могат напълно да изсъхнат в затоплената фурна.
Ето , тук можеш да се ориентираш, без да  хрупкавата  коричка.
http://recepti.gotvach.bg/r-67394-Френски_еклери_с_хрупкава_коричка_(Choux_o_Craquelin)

# 57
  • Sofia
  • Мнения: 26 185
Благодаря за съветите за еклерите.

# 58
  • Мнения: 274
Правих еклери,но изобщо не се надуха и не са кухи отвътре...къде сбърках?
Рецептата е 100мл.олио,200мл.вода,завира и се добавя 200гр брашно...като изстине се слагат 4бр яйца.Не ползвах миксер.Да не би затова да не стана пухкава сместа и да не бухнаха?
http://tedytitova.blogspot.bg/2017/01/blog-post_25.html?m=1  правила съм по тази рецепта и се получиха много вкусни

# 59
  • Мнения: 22 867
Еклерите на Иви са с олио, но стават хубави. Поне досега, колкото пъти съм ги правила, нямам провал. И за еклерови торти съм ги ползвала. Много момичета ги правеха, когато Иви пусна рецептата и имаше много благодарности за нея. Понеже тогава снимките си слагах на радикал.ру и доста от тях изчезнаха, просто слагам показани от гугъл.
 
На Илиана веднага ми приковаха очите с тая изкусителна заливка. Heart Eyes  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт