За бързи КУЛИНАРНИ въпроси отговори

  • 58 997
  • 765
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 22 036
Преди време питах как да си съхраня маслините, след осоляването Пеп-чо и още хора писаха. Сложих ги в буркани и ги залях със зехтин до горе. Станаха страхотни, но след месец и половина ми се вижда нещо като мухъл и то не от горе само. От какво се получи? Ще ги изхвърля, но поне догодина да не стане пак така, че си е разправия, а и наистина са много едри и вкусни.

# 31
  • Русе
  • Мнения: 5 204
Някъде бях чел, че гърците съхранявали маслините за дълго време като ги напълнели в буркани, заливали с оцет / или смес от 2 части оцет и 3 части саламура - 1л вода 80 г сол/ и най отгоре 2 см от последния ред маслини със зехтин и запечатвали. Така можели да издържат дълго време.
За около месец ги съхранявам в марината от 2/3  част подсолена вода и 1/3 части зехтин най отгоре, да няма досег с въздуха. Но да са на хладно място - мазе или хладилник.

# 32
  • София
  • Мнения: 9 919
60, защото после печката си я ползва човек по-дълго, а шкафовете за печки са стандартно 60. Дори нямах идея, че има печки по 50 см. Поне ние като купувахме кухня, нямаше.

Определено бих взела керамика, заради оптиката. Иначе има нови печки със старите котлони и те вече също загряват бързо, но ми е много старовремско. Може и индукционен, но там не познавам детайли.
Керамиката не е ли капризна?
В шкаф няма да е - мисля да е стояща. Peace
Взех си и форма. Heart Eyes

# 33
  • Мнения: 22 036
Някъде бях чел, че гърците съхранявали маслините за дълго време като ги напълнели в буркани, заливали с оцет / или смес от 2 части оцет и 3 части саламура - 1л вода 80 г сол/ и най отгоре 2 см от последния ред маслини със зехтин и запечатвали. Така можели да издържат дълго време.
За около месец ги съхранявам в марината от 2/3  част подсолена вода и 1/3 части зехтин най отгоре, да няма досег с въздуха. Но да са на хладно място - мазе или хладилник.

До горе бяха пълни със зехтин и в хладилника. Би трябвало по почти година да изкарват. Догодина ще пробвам във саламура някаква. Много ме е яд. Два литра зехтин изхабих.

# 34
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Керамиката не е ли капризна?
Не мисля, от доста време сме с керамичен котлон и въобще не го пазя, отделно, че беше сред най-евтините. След вече 5 години има следи тук-там, но с повече търкане се махат. Тъй като се вижда като петно под определен ъгъл, и то когато не съм чистила плота скоро или съм разляла от тукашната силно варовита вода (сравнено е десетки пъти по-варовита от най-варовитата в България!, с майка ми се сравнявали, че тя е експерт в областта). За сметка на това се почиства с ножче, препаратите са евтини и за 5 мин може да изглежда като нов, докато при типа "стари" котлони, петната няма как да се махнат от релефната повърхност на котлона или много по-трудно.

# 35
  • Русе
  • Мнения: 5 204
Някъде бях чел, че гърците съхранявали маслините за дълго време като ги напълнели в буркани, заливали с оцет / или смес от 2 части оцет и 3 части саламура - 1л вода 80 г сол/ и най отгоре 2 см от последния ред маслини със зехтин и запечатвали. Така можели да издържат дълго време.
За около месец ги съхранявам в марината от 2/3  част подсолена вода и 1/3 части зехтин най отгоре, да няма досег с въздуха. Но да са на хладно място - мазе или хладилник.

До горе бяха пълни със зехтин и в хладилника. Би трябвало по почти година да изкарват. Догодина ще пробвам във саламура някаква. Много ме е яд. Два литра зехтин изхабих.

Ако, в бурканите /бидоните/ с маслини в продажба имаха като саламура само зехтин - то те ще бъдат "златни" като цена. Истинският зехтин е много по скъп от маслините при еднакво количество.

# 36
  • Мнения: 22 036
Някъде бях чел, че гърците съхранявали маслините за дълго време като ги напълнели в буркани, заливали с оцет / или смес от 2 части оцет и 3 части саламура - 1л вода 80 г сол/ и най отгоре 2 см от последния ред маслини със зехтин и запечатвали. Така можели да издържат дълго време.
За около месец ги съхранявам в марината от 2/3  част подсолена вода и 1/3 части зехтин най отгоре, да няма досег с въздуха. Но да са на хладно място - мазе или хладилник.

До горе бяха пълни със зехтин и в хладилника. Би трябвало по почти година да изкарват. Догодина ще пробвам във саламура някаква. Много ме е яд. Два литра зехтин изхабих.

Ако, в бурканите /бидоните/ с маслини в продажба имаха като саламура само зехтин - то те ще бъдат "златни" като цена. Истинският зехтин е много по скъп от маслините при еднакво количество.

Е, то за това ме е яд Simple Smile. Ама като гледам как раждат, след две години и зехтин ще се пробвам сигурно да правя.

# 37
  • Русе
  • Мнения: 5 204
Само да попипитам, че съм изпуснал предната дискусия по запазването им - маслините купешки ли бяха или брани от дърво. Защото има разлика в подготовката им за съхраняване.
Ако са брани - първо трябва да се накиснат в студена вода известно време, след това в саламура 10 процентов разтвор вода и сол, и после пак в саламура и зехтин отгоре.
Бях си копнал цялата подготовка от един гръцки сайт и е някъде из папките ми в компютъра.

# 38
  • Мнения: 22 036
Пеич, собствено производство, дръвчетата са на 3 години. Значи изчетох всички рецепти и ги киснах поне 40 дни в солена вода, като я сменях през няколко дни ( не издържах всеки ден). След като станаха негорчиви и прилично солени, исках да ги съхраня, че доста бяха за бърза консумация и ги залях с екстра върджин зехтин.

# 39
  • Русе
  • Мнения: 5 204
Пеич, собствено производство, дръвчетата са на 3 години. Значи изчетох всички рецепти и ги киснах поне 40 дни в солена вода, като я сменях през няколко дни ( не издържах всеки ден). След като станаха негорчиви и прилично солени, исках да ги съхраня, че доста бяха за бърза консумация и ги залях с екстра върджин зехтин.

Според това което съм записал - първо в обикновена вода 10 дни се изкисват като водата се сменя през всеки 24 часа. Трябва накрая да изливаш бистра вода. Да не горчат маслините затова се прави.Правят се предварително 2-3 надлъжни разреза на маслина.
 После се подсушават и прехвърлят в съд за съхранение. заливат се с 7 %  до 10 % разтвор сол и вода /в зависимост колко солени ги обичаш/ и най отгоре поне 2 см зехтин да не влиза въздух. Запечатват се и съхраняват на тъмно  и хладно място.
В маслините може да добавиш парченца лимон, чесън, риган, мащерка, розмарин,  зърна от пипер в зависимост от това какви аромати и вкусове ти харесват.
Аз не съм правил по тази технология, но съм си я записал. Успех при следващия път!

Последна редакция: пт, 22 сеп 2017, 17:21 от i_peych

# 40
  • Мнения: 22 036
Догодина ще направя по няколко варианта, за да видя кой става и ще докладвам Simple Smile.  Как пък един грък няма около мен да питам, а италианците са мързеливи и не правят.

# 41
  • Русе
  • Мнения: 5 204
Догодина ще направя по няколко варианта, за да видя кой става и ще докладвам Simple Smile.  Как пък един грък няма около мен да питам, а италианците са мързеливи и не правят.

Отвори от сегашните направени един буркан и пробвай маслините. Ако са добре - не меки, извади ги, премий, подреди наново. Направи саламура, залей със зехтин отгоре и остави на съхранение да видиш резултата.

# 42
  • Мнения: 22 036
Догодина ще направя по няколко варианта, за да видя кой става и ще докладвам Simple Smile.  Как пък един грък няма около мен да питам, а италианците са мързеливи и не правят.

Отвори от сегашните направени един буркан и пробвай маслините. Ако са добре - не меки, извади ги, премий, подреди наново. Направи саламура, залей със зехтин отгоре и остави на съхранение да видиш резултата.

Ами опитах ги, съвсем са си ок на вкус, а за меки, не са, просто са каквито са в магазина. Утре може да я свърша тая, ако не се окаже, че мухъла е замръзнал зехтин, защото хладилникът ми е силен.

# 43
  • Мнения: 12 702
Зехтин в хладилника винаги ще направи такива белезникави парцалчета, може наистина да е това.

# 44
  • русе
  • Мнения: 1 317
Как да съхраня около 2кг моркови,ще се изсушат в хладилника ?!

Общи условия

Активация на акаунт