Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари 7

  • 146 655
  • 727
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 11 701
О, късния следобед направих и снимките пак много тъмни, та се отказах да описвам.
Тук ще ти я напиша Simple Smile

Скрит текст:
200 мл вода
100 мл прясно мляко
50 мл олио
1 с.л. сол
1 с.л захар
30 г прясна мая
1 цяло яйце + 1 жълтък
700 г брашно за Баница
 
За пълнеж:
150 г натрошено сирене
100 г краве масло/разтопено + 2-3 с.л. олио

1 белтък за намазване

И обяснения, как е направена, макар Марчева, за теб да не е нужно, ти с тестата си на ТИ,  но все пак ако случайно някой се поинтересува, а не е боравил много с тесто:
Продуктите може да се сложат в описания ред в хлебопекарна и да се омеси и втаса тестото в нея, като първоначално се слага 650 г от брашното и при нужда се добавя на порции останалото.
Ако липсва хлебопекарна:
Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко с щипка захар и сол, добавени 1-2 с.л. брашно и се оставя да шупне/ да се активира.
Останалото брашно се пресява в дълбока купа или тава, прави се кладенче в средата. Добавят се водата, втасалата мая, останалата сол, захар, мазнината, цялото яйце и жълтъка и се замесва тесто. Слага се в намазана с мазнина/олио/ купа, намазва се и отгоре, да не засъхне, покрива се със свежо фолио купата и се оставя да втаса тестото.
Когато е готово се разделя на 16 части. Всяка една се разточва на правоъгълник (примерно 20х10 см), взима се една част, намазва се отгоре с масло, поръсва със сирене, покрива се с втора част, притиска се в краищата,
 да не се разтвори, след това се навива на руло, след което се усуква, като след усукване с лек натиск се търкулва и натиска върху плота с длани, за да не се развие (не знам дали разбираемо обяснявам) И така готовите фитили (общо 8 на брой) се подреждат в тава покрита с хартия за печене, на малко разстояние един от друг. Намазват се с останалата мазнина и се оставя питката да втаса на топло.
Преди да се сложи във фурната се намазва с разбит с вилица белтък (да не е разпенен много).
Пекох питката на средна скара, функция на фурната долно нагряване с вентилатор, 200 градуса.
Ако е без вентилатор, едно ниво над долното, пак на 200 градуса, като след 10 минути намалявам на 180 градуса.
 Пека около 30 минути и проверявам с клечка дали е изпечена.

Питката е много лека и въздушна Simple Smile

# 451
  • Мнения: 6 622
Питката с масло и сирене изглежда невероятно!
От мен някаква измишльотина без име.
Нещо като хибрид между баница и лазаня😁

# 452
  • София
  • Мнения: 11 665
Merelenda, благодаря!  Hug Ясно ми е всичко. Не е трудна, но най-вече исках да разбера точно как ги усукваш, дали има нещо по-специално. Ще се прави, много ми хареса! Hug

# 453
  • Пловдив
  • Мнения: 209

Закуската днес.Палачинки с овесени ядки.

# 454
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 474
Точена добруджанска кавърма

# 455
  • Мнения: 11 701
Днес рано приготвих вечерята и съм в очакване вече на любимото си музикално предаване.

Основното ни е Гулаш със свинско по рецепта на Аурелия.



И неделен десерт Тофи крем десерт в чаши



Иланг-иланг, какви спомени ми навява тази баница. Разкошна е  Heart Eyes

Приятна неделна вечер  bouquet

# 456
  • Мнения: 14 001
Наложена баница


Сладкиш "Ябълкова градина"



# 457
  • Мнения: 7 696
Тиквеник
Палачинки
Пица
Пиле в кашкавален сос + картофи с пармезан



# 458
  • Мнения: 7 247
Даре,по коя рецепта направи "ябълковата градина"(погледнах някои в нета,но твойта изглежда мн.апетитно)?
У нас тази вечер:Пилешки шницели( bouquetза Тайна)и пържени картофки

# 459
  • София
  • Мнения: 3 448
Здравейте, chef- ове! Kissing Heart
Никога не ми омръзва тази тема. Толкова е вкусно и красиво тук!
Аз днес много готвих- баница, грах яхния, гулаш със свинско месо, свински хапки с карамелизиран лук... Снимах само баницата...

# 460
  • София
  • Мнения: 15 434
У нас тази вечер:Пилешки шницели( bouquetза Тайна)и пържени картофки

Бързо и вкусно!

Ние сме на пържоли и пържени картофи и не снимах.

# 461
  • София
  • Мнения: 11 665
............................

Приятна неделна вечер  bouquet
Приятна, приятна вечер, ама колко да е приятна, след като виждам уникалната ти кухня и как да ми е приятна вечерта, ми.......... не ми е приятна.  Joy  Удивителна жена си, не ,не си удивителна, а си уникална! Такива неща виждам при теб, че.. какво да ти кажа, браво е нищо работа, честно!  Този тофи  крем ще го сънувам, а да го правя...не мисля, нищо няма да постигна, само ще се изнервя окончателно. Когато ти разглеждам снимките направо се отчайвам, не ми се подхваща нищо.  Аз ще го запиша, разбира се, ама какво ще постигна, не е ясно, или изобщо няма и да отварям.
 Случайно курсове за сладкарство да отваряш, а и фотография да не забравя, че е много важно и това, запиши ме първа!!  Ще се постарая да бъда отличничка!  Heart Eyes Благодаря!  Hug Hug

Какви ги свърших днес, дояждаше се мусаката от вчера, не е интересно, след това приготвих
един прекрасен "Маслен пай с тиква" ползвах и двете рецепти , та направих една обща,  на MasterChef : J. Mielle, и  Bruno  Albouze . Този Бруно е много сложен  и той ми скъса нервите, ама нещо успях да направя. Доволна съм.



и един пудинг с ориз и карамелизирана круша и орехи -  Lussi`s World of Artcraft




Приготвих и два вида туршии. Не обичам туршии, по принцип не правя, нямам условия, на котлон тази работа не става, а и така ми се усмърдява къщата, че........благодаря от тоз разкош,   затова съм си намерила моята си рецепта. Не се вари, сурова се поставя и се залива с това което си е пуснала. Само 6 -буркана стават. Това е. Туршия "Златанова"



и се направих на героиня , та приготвих и онези "Гурме - камби" на Селма. - 2 буркана.


С тази част , туршийна, ние ще изкараме цялата зима, та може и на пролет още да има.
Направо, цун по моите ръчички.  Joy

Последна редакция: пн, 23 окт 2017, 02:04 от marchеva14

# 462
  • Мнения: 11 701
Марчева, ласкаеш ме много, та чак се засрамих. Какви ти курсове, особено фотографски. То и за сладкарски не може да говорим. Ако ти покажа с какво снимам! Stuck Out Tongue Closed Eyes В темата има страхотни кулинарни фотографи.
А десерта е смъртоносно сладък. Още ми е висока захарта от снощи. Туй чудо може да докара диабет, ама ненаситни очи и жажда за шоколад. Чак ми накърти.
Малко алкохол бих сложила за следващ път и бих олекотила крема.

# 463
  • Мнения: 14 001
Дени, извинявай, че вчера не отговорих, но от телефона не можех да дам линк. Рецептата видях в блога Експлозия от вкусове и аромати (на Сия Рибагина).

https://www.vkusi.me/deserti/sladkish-yabalkova-gradina/

Аз не случих на хубави ябълки и не бяха омекнали достатъчно (да се разпадат, като ги натиснеш с вилицата). Следващият път смятам да го направя с круши и да направя някои "допълнения" (да сложа и разтопен бял шоколад).

# 464
  • Мнения: 7 247
Благодаря! Дано и аз успея да го спретна,че напоследък рядко правя десерти и мрънкат...

Общи условия

Активация на акаунт