Трудната страна на майчинството

  • 49 678
  • 1 317
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 543

Това е верният отговор. Синът ми тръгна на 5м на ясла и чааак към година и половина започна да пропуска седмици с боледувания. На колегата му дъщерята пак на 5м и е изкарала няколко вируса с температура. Никога не е пила досега антибиотик (вече е на 3г). На друга колежка синът боледуваше, но нищо общо с отитите и чудесата, с които моят син се обзавеждаше.

От значение е не само колко са податливи на вируси, а и колко бързо се възстановяват и колко тежко изкарват болестите (има деца, които при първия сополо спират да спят, други пък и с кашлица спят като мечки зимен сън).

# 226
  • Мнения: X
bgtatko81, терминът не случайно е infant's vulnerable immune system. Ето тук: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1637823/?page=1

# 227
  • Мнения: X
бгтатко, подминавате въпросите ми, но в спец. проф. журнали и научните среди има предостатъчно материали за вредите от ранната 'социализация' в ясли и градини, описани са етапите в детското развитие и тази тема сме я дъвкали 1000 пъти тук с доказателства, статии и опит.

Но всеки е свободен да си отглежда детето както пожелае или докъдето му стигат силите, знанията и лимитациите. Peace

# 228
  • София
  • Мнения: 1 489
.......Не казвам, че в държавната е приказно, но на фона на таксата, която плащахме и обслужването, което получавахме, изобщо не си заслужава да се дават пари за частна градина. Същото е за частните и държавните кухни. ....
Явно не сте избрали точната градина и кухня за Вашето дете. Аз съм със съвсем други впечатления. Всичко е до дете и избор на родителя. Няма най-хубава градина, ясла, кухня, има подходяща за съответното дете. Това не означава, че определена държавна градина не е подходяща за някое определено дете. Всичко е субективно.
Вероятността за среща с вируси е по-малка, но не е нулева. Няма място, където да имаш 100% сигурност, освен, ако не се затворите всички вкъщи и не сведете контактите с външния свят до нула. Вирус може да се лепне и при разминаване с хора по улицата.

Иначе и аз съм на мнение, че в дадени ситуации гледачка е по-удачен избор от ясла/ ДГ.

Детето до към 3г. има нужда от контакти предимно с майка си и най-близките. Осъзнати нужди от контакти с други деца и външния свят се появяват някъде към 3-та година. Уви, все по-малко майки могат да си позволят 3 години стоене вкъщи.

Напротив, избрала съм ги! След като по принуда опитахме всички буламачи на частните кухни, повечето от които заминаха в тоалетната, за МОЕТО дете държавната е най-подходяща. Аз не обичам да хвърлям храна, но тази наистина не става за ядене, с малки изключения.
Днес бяхме за 1-ви ден в новата (държавна) градина. Нямах намерение да го оставям, а само да гледаме тържеството, но той толкова беше впечатлен и сам пожела да остане с децата. Взех го на обяд. Всички бяха много мили, наистина съм много доволна от мястото, където попаднахме. Чисто, ремонтирано, любезен персонал. Е, всички частни ДГ не съм имала възможност да пробвам, но няма нищо общо с пародията на детска градина, в която бяхме до скоро.
Разбира се не мина без дозата тръшкане и рев и протестно стоене в ъгъла на двора на детската градина. Бая време мина, докато се отпусне. Другите дечица седят на столчетата и гледат представлението. А на мен ми се плаче направо и се питам това ли си представях, като исках дете. Все моето наопаки, все най-инатливо. За радост едната учителка беше много мила с него, успя да го предразположи и да влезе с децата. Каза му, че има играчки и той поиска да ги види.

# 229
  • София
  • Мнения: 30 121
Скрит текст:
.......Не казвам, че в държавната е приказно, но на фона на таксата, която плащахме и обслужването, което получавахме, изобщо не си заслужава да се дават пари за частна градина. Същото е за частните и държавните кухни. ....
Явно не сте избрали точната градина и кухня за Вашето дете. Аз съм със съвсем други впечатления. Всичко е до дете и избор на родителя. Няма най-хубава градина, ясла, кухня, има подходяща за съответното дете. Това не означава, че определена държавна градина не е подходяща за някое определено дете. Всичко е субективно.
Вероятността за среща с вируси е по-малка, но не е нулева. Няма място, където да имаш 100% сигурност, освен, ако не се затворите всички вкъщи и не сведете контактите с външния свят до нула. Вирус може да се лепне и при разминаване с хора по улицата.

Иначе и аз съм на мнение, че в дадени ситуации гледачка е по-удачен избор от ясла/ ДГ.

Детето до към 3г. има нужда от контакти предимно с майка си и най-близките. Осъзнати нужди от контакти с други деца и външния свят се появяват някъде към 3-та година. Уви, все по-малко майки могат да си позволят 3 години стоене вкъщи.

Напротив, избрала съм ги! След като по принуда опитахме всички буламачи на частните кухни, повечето от които заминаха в тоалетната, за МОЕТО дете държавната е най-подходяща. Аз не обичам да хвърлям храна, но тази наистина не става за ядене, с малки изключения.
Днес бяхме за 1-ви ден в новата (държавна) градина. Нямах намерение да го оставям, а само да гледаме тържеството, но той толкова беше впечатлен и сам пожела да остане с децата. Взех го на обяд. Всички бяха много мили, наистина съм много доволна от мястото, където попаднахме. Чисто, ремонтирано, любезен персонал. Е, всички частни ДГ не съм имала възможност да пробвам, но няма нищо общо с пародията на детска градина, в която бяхме до скоро.
Разбира се не мина без дозата тръшкане и рев и протестно стоене в ъгъла на двора на детската градина. Бая време мина, докато се отпусне. Другите дечица седят на столчетата и гледат представлението. А на мен ми се плаче направо и се питам това ли си представях, като исках дете. Все моето наопаки, все най-инатливо. За радост едната учителка беше много мила с него, успя да го предразположи и да влезе с децата. Каза му, че има играчки и той поиска да ги види.
Имах предвид първия избор на градина и кухня. Явно на Вашето дете държавната кухня и държавната градина се отразяват най-добре и сте избрали това, което отговаря на Вашите изисквания и на нуждите на детето. Това е много, много важно. Peace За някои обаче е обратното, затова казах, че няма добро и лошо, а правилно за съответното дете.
На нас напр. държавната кухня не ни хареса. Не ми харесва наличието на захар, сол, подправки, нишесте, прясно мляко в менюто на деца на определена възраст, но принципно и у нас избягвам сол, захар, нишесте и т.н. Това не значи, че държавната кухня е била лоша, просто не е била подходяща за моето дете.

# 230
  • Мнения: X
bgtatko81, терминът не случайно е infant's vulnerable immune system. Ето тук: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1637823/?page=1

the wishmaster, благодаря за линка!

Скрит текст:
Да оставим настрана, че не е статия, а е "workshop", поне има проследими цитати. Да оставим настрана, че vulnerable immune system не се среща нито веднъж като комбинация, а се говори за "vulnerability" по време на развитието на имунната система, което не значи, че нещо ще ѝ стане на системичката, а че си по-податлив (по-уязвим) към нещо си преди да се е развила напълно. И че дори началото на материала, който по-късно ще дочета докрая, бъка с предупреждения като "As a result, we cannot necessarily assume that the earliest stages of development are the most sensitive to immunotoxicity." Да оставим настрана, че изследванията са с плъхове и допускането за сравнимостта като конкретни срокове на етапите на развитие при тяхната имунна система и етапите на развитие при човешката са наистина бая сериозно допускане, което ще трябва да се поразровя доста и да видя доколко е общоприето в областта, преди да приема за чиста монета!

Но като оставим настрана всички тези неща - Вие изобщо четохте ли го този материал? Долните таблици видяхте ли ги? На които развитието на имунната система като цяло приключва съответния етап на 1г. и единствено респираторната система се доразвива до 2г. (или до 8г., ако вземем последния етап на expansion, но за момента не се сещам някой да настоява, че трябва детето да си седи вкъщи до 8г., защото респираторната му система е твърде крехка). Също така въпросният етап, който е до 2г. започва още от 36 седмица, което е 8ми месец от бременността! Всъщност какви са изобщо vulnerabilities по време на етапа proliferation на дихателната система? На търсене по ключова дума не откривам. Да видим при подробно четене...

НО: къде в материала се среща каквото и да било за 4-5 годишни деца? Или дори че продължавало до 3г. развитието на имунната система? Това, което аз съм чел и чувал от специалист доктор имунолог е за развитие на собствения имунитет до 2рата година. Останалите 2-3 годинки откъде идват? А статията дава дори immuno-competence като цяло до 1вата година (и казва че между 1 и 18 години се натрупва имунна памет - а натрупване на имунна памет значи точно да боледуваш, да оздравяваш и за тези неща, за които има траен имунитет да си имаш готови антитела).



Изобщо ако имунната система беше толкова крехка до 4-5 години или дори до 3г., защо масовите ваксинации и реваксинации се правят до година и 4 месеца по имунизационен календар и после чак на 6 и 7 години следват реимунизации?  Няма ли това да повреди уязвимата и крехка имунна система, от която се очаква да изгради имунен отговор към атенюираните или инактивирани бактерии и вируси? Пък в САЩ до 3 месеца им избумкват повечето ваксини, като там дори за варицела ваксинират, за което ние тук не ваксинираме и избухват епидемии по яслите и градините. Да не би нещо да са пропуснали в развитието на медицината американците и да не знаят колко е крехка имунната система на децата? Или пропускам нещо в логиката на действие на ваксините и за да подействат те някакси не е нужна имунна система? Wink

Ако искате нека да не задръстваме темата с този доста тежък спор. Молба към Вас лично - дайте ми линк към тема или теми, където са се обсъждали тези въпроси с поне някакво подобие на медицински или научни източници, които могат да бъдат проследени до действителни статии. И обещавам, че ще прочета внимателно всички крайни научни статии (както ще дочета внимателно цитираната сега от Вас), до които стигна чрез Вашите линкове, ще проверя всички термини, които са ми непознати и при необходимост ще помоля за тълкуване мои познати, които няма да имат трудности да вникнат в изводите от въпросните статии и да ми ги "преведат" на всекидневен език. И при следващия спор между нас за "vulnerability" на детската имунна система, ще съм готов със становище за прочетеното Simple Smile

Пък ако имате някъде "вероятности" - дайте ги. Обожавам вероятности. Ама не и когато просто се подхвърлят като дума без никакви конкретни стойности или източници

пс. между другото поне на първо поглеждане статията е за прозорци на уязвимост (vulnerability windows) на имунната система към токсини като олово, хлордан и т.н. което идея си нямам как се отнася към ходенето на ясла, но нищо, ще я прочета въпреки всичко.

Поздрави.

Последна редакция: пт, 15 сеп 2017, 18:07 от Анонимен

# 231
  • София
  • Мнения: 1 489
На нас напр. държавната кухня не ни хареса. Не ми харесва наличието на захар, сол, подправки, нишесте, прясно мляко в менюто на деца на определена възраст, но принципно и у нас избягвам сол, захар, нишесте и т.н. Това не значи, че държавната кухня е била лоша, просто не е била подходяща за моето дете.

Скрит текст:
Явно говорим за съвсем различни неща. Може би сме от различни градове. Не е тук темата, но... Прясно мляко има навсякъде, не се лъжете, че като пише сухо, то е адаптирано. Захар, сол, подправки и нишесте има и в частните кухни. Там или е прекалено подправено, или ужасно безвкусно. Като не съм установила да има някакво правило за определена кухня. Един ден няма грам сол, а бъка от черен пипер, на следващия ден е пресолено. В държавната кухня в нашия район готвят без сол и с малко подправки, а в десертите може и да слагат захар, но е в много умерени количества, като ги приготвят с пресни плодове, а не от компот или от сладко, както е в повечето частни. С нишестето изобщо не се престарават. Манджите и супите изглеждат като домашно приготвени. Храната е приготвена същия ден и я дават топла. За сметка на това, в частните винаги я дават ледена. Като се опитам да стопля супата, като преди това я пресипя в купичка, тя седи като парфе. Т.е. бъка от нишесте, в което тук-там има и нещо друго. Това е, което се предлага в района, в който живея, другаде може и да не е така.. Не знам Simple Smile 

# 232
  • Мнения: X
Аз след последните страници си помислих само колко по- тежко щеше да ми е майчинството ако имах мъж, който напоително ми обясняваше със статии, картинки и многословно вадене на вода от 100 кладенеца с твърдения покриващи неговото мнение, че на 1 година трябва да се върна на работа и да си оставя детето в ясла.



Но щом на 2ма възрастни им е трудно да бягат след дете на 2 години, то е задължително да се остави на ясла където една жена ще бяга след 15ина на тази възрасс с една идея т по- добре. Логиката е завидна!

Последна редакция: пт, 15 сеп 2017, 18:44 от Анонимен

# 233
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Частната детска кухня, която бях избрала за дъщеря ми приготвяха храна и с АМ, и с прясно мляко. Менюто беше разделено по възраст по състав и консистенция, и можеш да избираш. Нямаше подправки, а нишесте имаше в десертните кремове,  но не си задължен да ги взимаш. За млечните десерти също можеше да избереш с АМ или пм. Храната според моето мнение беше богата, пълноценна и разнообразна. На вкус също ми хареса, но на детето не. Просто не я искаше, но не беше боклук в никакъв случай. Тя и сготвеното от мен не ядеше, но също не е било буламач или боклук.

# 234
  • Мнения: X
bgtatko81,
Скрит текст:
да статията проследява въздействието на споменатите вещества върху респираторната система и от там, върху имунната система. Нейна цел не е влиянието на яслата върху имунната система.
 Но тя илюстрира достатъчно тезата, че имунната система на децата поне до споменатите 8 години се развива, т.е. колкото по-малко е детето, толкова по-незряла е неговата имунна система. Разбира се,
 идеята не е да ги държим у дома до 8 години, а да преценим коя е подходящата възраст за излагане на детския организъм на многократно повече вируси и микроби отколкото той е свикнал да има в нормалната семейна среда. Като говорим конкретно за ясли и градини, няма как да пропуснем и събирането на много хора (20-30) в едно топло, затворено и нерядко лошо проветрено помещение, т.е. среда, която е особено любима на вирусите.

# 235
  • Мнения: X
the wishmaster, напълно съм съгласен с Вас за всичко написано в последния пост, без
Скрит текст:
допускането за каквато и да е приложимост на изследвания за влияние на имунотоксини върху развитието на имунната система на мишки към влиянието на вирусни и бактериални инфекции върху развитието на детската имунна система (доколкото има такова) в периода 2 до 5 години, за който спорим.

При това ниво на работа с обективни данни, вероятности и т.н., "преценката" коя е подходящата възраст е изцяло субективна и конюнктурна и няма нищо общо с оценка на какъвто и да било риск, защото не знаем нищо конкретно за никакъв риск. А лошо проветреното помещение е факт и на ясла, и на детска, и на училище - на която и възраст да тръгне, все ще е по-вероятно да се разболее там. На каквато и възраст да тръгне, имунната му система ще е "по-малко развита" отколкото 1 година по-късно. Каквото и да значи "по-малко развита" след като собственият Ви източник посочва приключване на развитието на ИС на 1г. Абсолютно безмислен е подобен спор, идея си нямам защо го започвате като не желаете да го водите/продължите на обективно ниво. Нищо особено по-различно не се случва между 2 и 4 години в сравнение с между 4 и 6 примерно или между 6 и 8. Най-хубаво да си седи майката и/или бащата да го обгрижва и обучава в семейна среда до 8г. значи, защото тогава поне ще знаем, че е приключила важна фаза в развитието на респираторната система. Основното развитие е още в корема на майката, до 1г. доразвитие за цялата имунна система като цяло (накрая е напълно функционална) и до 2 за респираторната. Това дадохте Вие до момента като медицински данни. Мерси за което! Вие ги дадохте, не аз. 

Всичко останало е ad hominem от други участници, които пригласят на дискусията, на които ad hominem се нагледах достатъчно вече Wink Няма да повдигам повече здравословни теми в тези форуми, както хубаво си бях решил отначало Simple Smile Така или иначе с Вас написахме някакви малко по-сериозни от обикновеното неща и аргументи - който има акъла и желанието, да ги чете и да взима 1 идея по-информирани решения от преди

# 236
  • Мнения: X
Аз също съм много доволна от частната детска кухня. Храната е разнообразна и пълноценна, няма сол, нито е прекалено подправена. Захар и нишесте има само в десерта, но аз не го давам така или иначе, а и в държавната десерта далеч не е по - хубав.

# 237
  • Мнения: X
Bgtatko81, мисля, че и двамата нямаме медицинско образование, така че няма как да водим научна дискусия на тази тема. Бихме могли обаче да се опрем на елементарния здрав разум и логика, а те показват, че колкото е по-малко едно дете, толкова по-незряло и крехко е то. Не мисля, че моят опит с две деца е представителен. Далеч съм от тази идея. Но силно се съмнявам, че и двамата, когато тръгнаха направо на училище без да са помирисвали ясли и градина, т.е. когато попаднаха в средата-рай за чума, холера и петнист тиф взети заедно, не боледуваха така както боледуват много деца в яслите и градините. През първата година боледуваха по веднъж на два-три месеца, после се стигна и до веднъж-два пъти годишно. Може и да е чист късмет, но не ми се вярва съвсем.

# 238
  • София
  • Мнения: 1 489
Аз също съм много доволна от частната детска кухня. Храната е разнообразна и пълноценна, няма сол, нито е прекалено подправена. Захар и нишесте има само в десерта, но аз не го давам така или иначе, а и в държавната десерта далеч не е по - хубав.
Ами не знам от коя кухня взимате. Аз въртях 4-5, всеки ден избирах според менюто, гледах да са неща, които ще яде, но средно 3 от 5 манджи заминаваха в тоалетната. С държавната нямам такъв проблем. Няма значение, че е без киноа или амарант, не е болка, че не ги е ял. Знам, че при нас принципно кухнята е от най-добрите и готвят вкусно. В други квартали или градове може да не е така.

# 239
  • София
  • Мнения: 30 121
На нас напр. държавната кухня не ни хареса. Не ми харесва наличието на захар, сол, подправки, нишесте, прясно мляко в менюто на деца на определена възраст, но принципно и у нас избягвам сол, захар, нишесте и т.н. Това не значи, че държавната кухня е била лоша, просто не е била подходяща за моето дете.

Скрит текст:
Скрит текст:
Явно говорим за съвсем различни неща. Може би сме от различни градове. Не е тук темата, но... Прясно мляко има навсякъде, не се лъжете, че като пише сухо, то е адаптирано. Захар, сол, подправки и нишесте има и в частните кухни. Там или е прекалено подправено, или ужасно безвкусно. Като не съм установила да има някакво правило за определена кухня. Един ден няма грам сол, а бъка от черен пипер, на следващия ден е пресолено. В държавната кухня в нашия район готвят без сол и с малко подправки, а в десертите може и да слагат захар, но е в много умерени количества, като ги приготвят с пресни плодове, а не от компот или от сладко, както е в повечето частни. С нишестето изобщо не се престарават. Манджите и супите изглеждат като домашно приготвени. Храната е приготвена същия ден и я дават топла. За сметка на това, в частните винаги я дават ледена. Като се опитам да стопля супата, като преди това я пресипя в купичка, тя седи като парфе. Т.е. бъка от нишесте, в което тук-там има и нещо друго. Това е, което се предлага в района, в който живея, другаде може и да не е така.. Не знам Simple Smile  
Да, явно говорим за съвсем различни кухни. Прясно мляко няма навсякъде и няма какво да се лъжа, че сухото мляко не е адаптирано, защото кухните обявяват точно марката на адаптираното мляко и има вариант ти сам да добавяш АМ към десерта на детето си. Разликата м/у АМ и сухото е огромна и няма как да рискуват, защото последствията може да са най-малкото неприятни, да не кажа и по-силна дума. Същото се отнася за сол, захар, застройки и подправки. Отделно предлагат по 4-5 вида меню, та избор бол, но да не разводняваме темата. Важното е, че сте намерили вашата кухня и ДГ. Peace

Скрит текст:
Аз също съм много доволна от частната детска кухня. Храната е разнообразна и пълноценна, няма сол, нито е прекалено подправена. Захар и нишесте има само в десерта, но аз не го давам така или иначе, а и в държавната десерта далеч не е по - хубав.
Ами не знам от коя кухня взимате. Аз въртях 4-5, всеки ден избирах според менюто, гледах да са неща, които ще яде, но средно 3 от 5 манджи заминаваха в тоалетната. С държавната нямам такъв проблем. Няма значение, че е без киноа или амарант, не е болка, че не ги е ял. Знам, че при нас принципно кухнята е от най-добрите и готвят вкусно. В други квартали или градове може да не е така.
Тук вече опираме и до семейната кухня, защото не е болка, ако вкъщи не се консумират подобни храни, но ако се готви с тях, в един момент може и да е проблем. Затова казвам, че е до вкус и до дете. Детето привиква обикновено към кухнята, която готви майката, а тя пък търси кухня, която максимално да се доближава до ежедневните ястия, но с малко промени. Peace Много жени предпочитат да готвят сами за децата си точно поради тази причина.

Общи условия

Активация на акаунт