За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 93 658
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 9 107
ние 37 до 30

# 601
  • Мнения: 342

Всяка година слагам както е написано по-горе на снимката.Киселото зеле става перфектно!Книгата е от 1978 година.

# 602
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 604
Благодаря!

# 603
  • Мнения: X
И аз вчера сложих 35 г сол на 1 л вода.

# 604
  • Мнения: 4 303
Ние пък слагаме 30г обикновена сол на литър вода. Никога изънки сме нямали. Остават си супер до пролетта зелките.

# 605
  • София
  • Мнения: 5 187
Марго67, много интересна книга! Как се казва?
Всяка година се опитвам да съхраня зелки в мазето, без успех.

# 606
# 607
  • Русе
  • Мнения: 5 204
Марго67, много интересна книга! Как се казва?
Всяка година се опитвам да съхраня зелки в мазето, без успех.

     

Последна редакция: сб, 17 ное 2018, 13:45 от i_peych

# 608
  • Мнения: 342
Марго67, много интересна книга! Как се казва?
Всяка година се опитвам да съхраня зелки в мазето, без успех.




Както написах по-горе,зелето става перфектно!По същия начин правя и кисели краставички в бидонче.

# 609
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Здравейте!
При цялото ми уважение, Ванко, както посочват повечето от дамите по-горе, съм на мнение, че солта се слага на количеството вода. А не както е посочено на 100кг.зеле -3кг.сол защото един бидон или каца може да събере и 70кг.зеле,(ако са средни и малки)може да събере и 50кг.зеле(ако са средни и едри). Тогава и в двата случая съдът побира различно количество вода и зелето ще е различно на сол.
СОЛТА СЕ СЛАГА НА ВОДАТА! На 10л.вода -300гр.едра морска сол. И 350 или 400гр.ако сложите ще стане, но става доста по-солено. Аз държа солта задължително да е от нашите си Бургаски солници, а не от румънските солни мини или  египетска. От тях има доста оплаквания.

Последна редакция: пн, 19 ное 2018, 02:48 от midkoо

# 610
  • Мнения: 18 497
Солта, от която никой около мен не е имал оплаквания, е внос от Тунис - на пакета пише с какъв произход е. Конкретно тунизийската, при нас през последния месец е поскъпнала тройно - по данни на ММ.
Българска не съм виждала много отдавна.

# 611
  • sofia
  • Мнения: 8 936
Разбира се, че солта се мери спрямо количеството вода. Нали е саламура и продуктът си поема от солта.

Сега гледах пликовете и моята сол е от Тунис. Аз нея я ползвам за всичко, друга сол не купувам.

# 612
  • Русе
  • Мнения: 5 204
Скрит текст:
Здравейте!
При цялото ми уважение, Ванко, както посочват повечето от дамите по-горе, съм на мнение, че солта се слага на количеството вода. А не както е посочено на 100кг.зеле -3кг.сол защото един бидон или каца може да събере и 70кг.зеле,(ако са средни и малки)може да събере и 50кг.зеле(ако са средни и едри). Тогава и в двата случая съдът побира различно количество вода и зелето ще е различно на сол.
СОЛТА СЕ СЛАГА НА ВОДАТА! На 10л.вода -300гр.едра морска сол. И 350 или 400гр.ако сложите ще стане, но става доста по-солено. Аз държа солта задължително да е от нашите си Бургаски солници, а не от румънските солни мини или  египетска. От тях има доста оплаквания.

Солта за зелето дадена в книгата на Д. Мантов се изчислява първо според количеството зеле. Тя се ръси върху зелките. Някои слагат солта на мястото на издълбаните кочани, но аз не го правя тъй като бях чел, че в тях се съдържа значително количество захари и витамин С. Просто го цепвам на 4-ри. Ако не се сложи сол върху зелето, се прави 5 процентов разтвор - на 10 л вода 500 г морска сол.
Навремето правех при моите родители зеле в една голяма каца. Тя събираше над 120 кг, но ние слагахме 100 кг за три семейства. При добре наредено в нея зеле, наливахме около 60 л вода, като тя стигаше над зелето. Сега го правя в бидон, на балкона. Първо измивам морската сол /понякога го правя и с обикновена, но с 4% разтвор/, заварявам водата и разтварям в нея солта. Изчаквам да изстине напълно и тогава заливам зелето.
Става като на снимката по горе. Дори се нуждае от по малко претакане и втасва по бързо.

# 613
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Да , при този начин на ичисление - на килограм зеле ако се сложи 5% - ов.разтвор идва горе долу същото ако се изчислява на количеството вода - 3%
Съгласен   i_peych!✌

# 614
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 043
от толкоз приказки за зеле взех, че заложих бидончето. Simple Smile
хвана една огромна зелка и една просто грамадна, много голяма глава карфиол, кило корнишони, кило моркови и кило зелени домати.
пратиха ми една извънземна рецепта за кисело зеле, сока от което лекува рак, мерак и све насвету, та според тая рецепта сложих и една ябълка и една дюля.
целината е от градинката - с нея бях по щедра. Wink

Общи условия

Активация на акаунт