Защо сладкишите ми не се получават?

  • 4 857
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 514
Спазвам точно рецептите,прочетох всичко,което сте писали за печенето и пак не стават SadИмам голямо желание,но...каквото и да направя,за десерти става въпрос,все нещо не се получава SadВ началото бухват,а после спадат наполовина,понякога са изпечени отвътре,друг път глетави? EmbarassedМоля,някой да ми помогне и да ми подскаже къде греша,печката ми е Gorenje и пека на вентилатор,защото така пише в упътването,че се пекат сладкиши и кексове!Благодаря предварително за помощта! Grinning

# 1
  • Мнения: 1 708
1.Фурната трябва да е предварително загрята.
2.Първите 20-30 минути не се отваря,след това се намалят градусите и продължаваш да печеш
3.Проверяваш с клечка и когато по нея няма нищо тогава е готов.
Ако отгоре се е запекъл ,а вътре не е слагаш фолио или хартия за печене отгоре и продължаваш да печеш до пълна готовност.

# 2
  • Мнения: 547
Отваряш ли фурната, докато печеш?

# 3
  • Мнения: 514
Не отварям фурната,докато пека!Спазвам и четирите правила Cry,които си написала Снежи,благодаря!И аз затова се чудя,защо не става?

# 4
  • Мнения: 3 251
Всичко ли разбиваш с миксера?
Има рецепти в които белтъците се бият отделно и после при смесването с друга смес не е нужен вече миксерът...
Или пък, захарта не е добре разбита, това най-често става причина за "стиклянето" на сладкишите или по-голямото й количество при неспазване на мерките в дадена рецепта.
Аз никога не включвам предварително фурната да загрее, а поставям в студена фурна да пека/особено сладкишите/.
И в указанията за ползване на вентилатора на моята печка пише да се ползва при печене на сладкиши и кейкове, но не го включвам, и според указанията се пекат на 200-210*С, но аз ги пека на 170* и стават хубави и пухкави.

# 5
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Аз от майка знам принципа на печене на сладкиши. По нейно време нямаше вентилатори в печките  Flutter. Та първо винаги пускам само долния реотан на около 200 градуса. Когато сладкишът се вдигне, обикновено след около 30 минутки, като разбира се зависи от сладкиша, тогава включвам горния реотан на 200, а долния го намалявам на около 150, просто да поддържа температурата отдолу, но не и да пече силно. След около 10-на минутки, сладкишът е изпечен, познава се и по зачервената коричка, а ако се съмняваш проверяваш с клечката за зъби (баба проверяваше с клечка от метлата  Laughing).
Когато се сложи сладкишът в силно загрята фурна, то температурата го грабва и го запечатва отгоре, без да му дава шанс да се повдигне и често пъти вътре остава, както казваш, глетав.
Има фурни без отделен контрол на горен и долен реотан (мойта сега е такава), тогава задължително покривам тавата с фолио и го махам, чак когато се повдигне. Иначе за отварянето на фурната вече са ти го писали.
Успех ти желая!

# 6
  • Мнения: 8 917
Ето това е моята тайна на успеха Peace


[/size]Аз от майка знам принципа на печене на сладкиши. По нейно време нямаше вентилатори в печките  Flutter. Та първо винаги пускам само долния реотан на около 200 градуса. Когато сладкишът се вдигне, обикновено след около 30 минутки, като разбира се зависи от сладкиша, тогава включвам горния реотан на 200, а долния го намалявам на около 150, просто да поддържа температурата отдолу, но не и да пече силно. След около 10-на минутки, сладкишът е изпечен, познава се и по зачервената коричка, а ако се съмняваш проверяваш с клечката за зъби (баба проверяваше с клечка от метлата  Laughing).
Когато се сложи сладкишът в силно загрята фурна, то температурата го грабва и го запечатва отгоре, без да му дава шанс да се повдигне и често пъти вътре остава, както казваш, глетав. Има фурни без отделен контрол на горен и долен реотан (мойта сега е такава), тогава задължително покривам тавата с фолио и го махам, чак когато се повдигне. Иначе за отварянето на фурната вече са ти го писали.
Успех ти желая!

# 7
  • Мнения: 985
Спазвам точно рецептите,прочетох всичко,което сте писали за печенето и пак не стават SadИмам голямо желание,но...каквото и да направя,за десерти става въпрос,все нещо не се получава SadВ началото бухват,а после спадат наполовина,понякога са изпечени отвътре,друг път глетави? EmbarassedМоля,някой да ми помогне и да ми подскаже къде греша,печката ми е Gorenje и пека на вентилатор,защото така пише в упътването,че се пекат сладкиши и кексове!Благодаря предварително за помощта! Grinning
Привет! Има едно правило за печене на какъвто и да е сладкиш или блат . Първо фурната трябва да е предварително загрята. Второ, при с лагането на сладкиша да се пече, фурната се оставя само на долен реотан, като се намалява до 200`л Трето- като се "отлепи" отстрани сладкиша,вече е дошло времето да се вкючи и горния реотан,като може да се намали фурната с още 50`.
Изпечен по този метод, сладкишът не остава теклав в средата, не спада ( пандишпаниното тесто е цар на тоя номер- като печеш бухва, а като извадиш от фурната- спада) и резултатът е винаги задоволяващ!
Успехи!

# 8
  • София
  • Мнения: 3 912
Моята печка също е Горенье. Печи сладкишите на второ ниво (отдолу нагоре) на 170-180 градуса. Фурната нагрява толкова бързо, че няма значение дали слагаш тавата в сгорещена или в студена фурна.

Вадиш, когато сладкиша се отлепи от стените на съда.

# 9
  • Мнения: 514
Благодаря за съветите на всички!Печката няма отделно да се включва само горния или долния реотан,какво да правя?
Моята печка също е Горенье. Печи сладкишите на второ ниво (отдолу нагоре) на 170-180 градуса. Фурната нагрява толкова бързо, че няма значение дали слагаш тавата в сгорещена или в студена фурна.

Вадиш, когато сладкиша се отлепи от стените на съда.
Така правя и като го извадя спада SadА в колко голяма тава печеш?С кексовете нямам този проблем? Thinking
Всичко ли разбиваш с миксера?
Има рецепти в които белтъците се бият отделно и после при смесването с друга смес не е нужен вече миксерът...
Или пък, захарта не е добре разбита, това най-често става причина за "стиклянето" на сладкишите или по-голямото й количество при неспазване на мерките в дадена рецепта.
Аз никога не включвам предварително фурната да загрее, а поставям в студена фурна да пека/особено сладкишите/.
И в указанията за ползване на вентилатора на моята печка пише да се ползва при печене на сладкиши и кейкове, но не го включвам, и според указанията се пекат на 200-210*С, но аз ги пека на 170* и стават хубави и пухкави.
Не разбивам всичко с миксера,а както е указано в рецептата!За захарта,не мога да кажа Thinkingимаш впредвид да не хруска,нали?Аз също пека на 170 градуса,а като не е на вентилатора,на кое печеш?

# 10
  • София
  • Мнения: 974
1.Фурната трябва да е предварително загрята.
2.Първите 20-30 минути не се отваря,след това се намалят градусите и продължаваш да печеш
3.Проверяваш с клечка и когато по нея няма нищо тогава е готов.
Ако отгоре се е запекъл ,а вътре не е слагаш фолио или хартия за печене отгоре и продължаваш да печеш до пълна готовност.


Като спазваш тази инструкция, но с уговорката без вентилатор всичко ще е наред.
Т.е печи си на двата реотана а вентилатора можеш да го пуснеш към края на печенето, но трябва да следиш да не изгори.
Аз така правя с моята печка Gorenje
Успех bouquet

# 11
  • Мнения: 3 251
имаш впредвид да не хруска,нали?Аз също пека на 170 градуса,а като не е на вентилатора,на кое печеш?
Да, захарта трябва да е изцяло разтворена, да няма кристалчета от нея в сместа.
Пека без вентилатор, правя си и двата реотана на 170*С и пека на второто ниво от долу нагоре.

# 12
  • Мнения: 399
А пък аз не пека сладкиши с вентилатор - от опит мога да кажа, че не ми се получават. А пък толкова бях ентусиазирана, когато купихме печката.
Пека и на двата реотана - на моята се включват едновременно и двата, не мога да включа само единия. Но пека с 20-30 градуса по-ниска температура, отколкото е написано в рецептата. Иначе наистина се запечатват отгоре и не могат да бухнат.
Но и на мене кексовете не винаги ми се получават. И то по рецепти, по които съм правила поне 20 години. Е, нямам обяснение. Накрая реших, че вината е в брашното.

# 13
A какъв набухвател ползваш основно?
Ако е някой несполучлив или с изтекъл срок на годност - нищо чудно да не си доволна от резултата.....

Апропо аз винаги пека сладкиш в предварително сгорещена фурна с едновременно включени и горен и долен реотан и не съм имала случаи на "запечатване" и "глетавост"!

# 14
  • Мнения: 514
А пък толкова бях ентусиазирана, когато купихме печката.
Пека и на двата реотана - на моята се включват едновременно и двата, не мога да включа само единия. Но пека с 20-30 градуса по-ниска температура, отколкото е написано в рецептата. Иначе наистина се запечатват отгоре и не могат да бухнат.
Но и на мене кексовете не винаги ми се получават. И то по рецепти, по които съм правила поне 20 години. Е, нямам обяснение. Накрая реших, че вината е в брашното.
Говоря точно за същото нещо!А бршното го пресявам,затова реших ,че е от печката.С Раховеца,нямах такива проблеми! ooooh! newsm78
A какъв набухвател ползваш основно?
Ако е някой несполучлив или с изтекъл срок на годност - нищо чудно да не си доволна от резултата.....

Апропо аз винаги пека сладкиш в предварително сгорещена фурна с едновременно включени и горен и долен реотан и не съм имала случаи на "запечатване" и "глетавост"!
Набухвателите,които използвам са на Д-р Йоткер и винаги проверявам срока на годност!

# 15
  • Мнения: 4 371
Старата ни печка беше с вентилатор, нямаше опция за реотани и един сладкиш или питка не съм направила като хората, даже и леля ми, дето е майстора в родата, не се справи Confused

# 16
  • Мнения: 1 708
Аз пека всичко на вентилатор и става винаги,нямам оплаквания!

# 17
  • Мнения: 86
   Най-важното един сладкиш да стане е, яйцата  трябва да не са извадени токущо от хладилника, а да със стайна температура . Всичко останало е така, както са го написали другите мами. Ако се ползва някакво мляко и то трябва е със стайна темпетура. Това е мисля най-важното. Пробвай така.

# 18
  • Мнения: 514
Благодаря на всички за съветите! Hug
Надявам се да се справя,защото всички вкъщи обичат сладкиши и не мога да ги лиша от домашно приготвените!
Извинявам се,но имам още един въпрос,дано не ставам нахална,в квадратни или кръгли тави печете сладкишите и пандишпана и какъв е диаметърът им?  newsm78:hug:Благодаря за отговорите! Grinning

# 19
  • Мнения: 1 708
Ами различно.Когато правя фъч,мъфин,негърче и подобни сладкиши пека във правоъгълна тава,докато за торти предимно в кръгли.За кекс си използвам тези с дупката.Май общо взето всякакви ползвам.
За пандишпана,зависи с колко яйца го правиш,но мисля че диаметър 26 и 28 са достатъчни!

# 20
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
И аз пека в различни тави по размер и форма. Имам тава за торти тефлонирана с подвижво дъно и нея я ползвам често, не само за торти, но и за различни сладкиши, солена торта правя в нея и така. Ползвам и кексови форми с дупка и кексови правоъгълни, с две думи не придирям в каква тава ще пека, важното е да се получи.

# 21
  • София
  • Мнения: 3 912
Блатовете за торта ги пека във формата за торта - 24-25 см.
Пиците в тавите на фурната.
Реването или блатове за роло - правоъгълна 28/40
Имам и две кръгли - 36 см. - за баница или кекс, ако не ползвам форма с дупка.

# 22
  • София
  • Мнения: 3 912
Старата ни печка беше с вентилатор, нямаше опция за реотани и един сладкиш или питка не съм направила като хората, даже и леля ми, дето е майстора в родата, не се справи Confused
На Гореньето има 3-4 видове вентилатори. Важно е кой за какво се ползва иначе нищо не става.

Този, който е "долен нагревател с вентилатор" е страхотен за пици. Тавата се слага на 3-то ниво, демек в средата на фурната.

Има едина функция с вентилатор, която е специално за сладкиши - забравих как се казва, но при негя тавата се поставя на първо или второ ниво. Кекса става страхотен.

Чети внимателно упътването на фурната.

# 23
  • Мнения: 514
Момичета,много сте мили и отзивчиви!Благодаря на всички за споделените мнения,непременно ще се възползвам от съветите ви! Hug  bouquet

# 24
  • Мнения: 4 371
Чети внимателно упътването на фурната.
Ааа, слава Богу се оттървах от тая печка Mr. Green

# 25
  • Мнения: 1 289
Аз пък за първи път направих успешен кекс в новата си фурна Горение с вентилатор. Ей, що кексове съм изхвърлила с Раховеца, не е истина ooooh! Пека сладкишите на 2-ро ниво от долу нагоре на 180 градуса на функцията само вентилатор, но махам филтъра за мазнини. Така м/у другото е написано и в упътването, да се маха филтъра при печене на сладкиши. Също ползвам различни форми за печене и винаги пресявам брашното. А от моя приятелка знам, че номера с кексовете е и дългото разбиване на тестото с миксер. Важното е да се вкара възможно повече въздух в него, за да бухне - става въпрос за поне 20 минути разбиване ooooh!

# 26
  • София
  • Мнения: 3 912
Направо като прочета за лудото биене с миксера, разделянето на жълтъци и белтъци, незнам какви си температури на продуктите, честно ви казвам, започва да ме боли главата...

Правя сладкиши от 15-20 години. Не му се престаравайте толкова. Особено на обикновените кексове.

Общи условия

Активация на акаунт